(Reuters)
(Reuters)

Nazad u školu: Francuska niti ume da napada, niti zna da se brani!

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.09.24. | 15:59

Golman Menjan kaže da samo dvojica reprezentativaca Italije mogu da igraju sa Galske petlove, čelnici Saveza ne planiraju smenu selektora Dešana

Savršen početak, zabrinjavajući kraj. Smrknuta su lica Francuza, iako ih je najsmejao rani pogodak Bredlija Barkole, ali činjenica da je mladi as Pari Sen Žermena autor najbržeg gola otkako je UEFA osnovala Ligu nacija (u 12. sekundi) nedovoljna je satisfakcija iz duela sa Italijanima, jer je donedavni prvak Evrope na Parku prinečva slavio preokretom 3:1 i naterao bivšeg šampiona planete da brine.

Ne za budućnost, već za sadašnjost, jer se čini da živi u prošlosti. Poslednju veliku utakmicu, kad je delovao kao skladan tim, sposoban da u trenu preleti teren i zapreti rivalu, odigrao je u finalu Mundijala u Kataru, a ni tad nije slavio. Evo, skoro dve godine kasnije utisak je da ne može da se sastavi. Jeste bilo defanzivne stabilnosti u početnoj fazi minulog Prvenstva Evrope, ali kad je potrebno napasti, pokazati napadački potencijal, što je decenijama ukras selekcije Didijea Dešana, nešto fali.

Izabrane vesti

Neće biti da je (samo) do Olivijea Žirua koji se penzionisao, Kingslija Komana ili Muse Dijabija, pozivanih za prethodne akcije. Ovaj kadar u napadu ima Kilijana Embapea, Markusa Tirama, Antoana Grizmana, pomenutog Barkolu, Usmana Debelea, Randala Kolo Muania, pa i Mihaela Olisa i ne vredi. Na poslednjih osam utakmica Galski petlovi su dali samo pet golovaa!?

U petak veče, posle tog u prvom minutu, tek povremeno pretili Đanluiđiju Donarumi, ali nije bilo dovoljno.

Nazad u školu“, vrišti Lekip preko naslovne strane posle poraza koji je otkrio mane Francuske na svim poljima, jer renoviran tim, sa dosta mladih igrača, nije (još) ni prići onim koji je 2018. pokorio planetu ili pre dve godine tek u penal seriji zastao pred Argentinom.

Potencijala ima. Videlo se to i na nedavnom olimpijskom turniru, kad je selekcija Tijerija Anrija osvojila srebrnu medalju. Mada, iz tog sastava tu je samo Mihail Olis, dok Liok Badeionako stariji od 23 godine – nije igrao.

Uvek sam bio otvoren u govorio šta mislim. Tako je i sad, najodgovorniji sam za ovo što se dešava. Imao sam uvid u situaciju svakog igrača i unapred znao da nećemo biti na očekivanom nivou. U drugom poluvremenu smo ostali i bez energije i kondicije“, konstatovao je, između ostalog, Didije Dešan.

(Reuters)(Reuters)

Na obaveznu konferenciju posle utakmice je došao poprilično kasnije nego inače. Bio je to signal novinarima da se nešto neuobičajeno dešavalo u svačionici. Isprava nisu baratli odgovarajućim informacijama, ali se kasnije saznalo da je dvominutni govor držao Majk Menjan. I da je bio prilično buran u obraćanju saigračima. Lekip dodaje da su njegove reči šokirale ekipu.

Tokom dvominutnog „slova“ Milanov golman je kritikovao koletivni stav, sugerisao da bi samo dvojica reprezentativca Italije mogla da igraju za Francusku (ne navodi se na koga je mislio), ali da su Aziri pokazali više želje. Kažu da je Menjan bio toliko strastven u poruci da je posle njegovih reči zavladao tajac u prostoriji i da niko nije imao šta da doda. Ni kapiten Kilijan Embape, ni zamenik Antoan Grizman.

„Boli nas ovaj poraz. Naspram nas je bio veliki tim, koji se odlično branio. I to su činili svi. Mi nismo u stanju da igramo svaku utakmicu na „nulu“. Grupa to loša prihvata. Ono što smo pričali u svlačionici ostaće između nas. Nije smak sveta, ali ćemo se presabrati i krenuti napred. Ovaj tim neće tražiti izgvore“, javna je poruka Majka Menjana novinarma pred meč sa Belgijom u Lionu, u ponedeljak veče.

Dotad, dosta tema za razmišljanje.

Francuska je bespomoćna! Ne pričamo dovoljno o tome, ali naš tim nije u stanju da pritiska rivala. Uspeli smo tako da oživimo Italijane, iako smo smatrali da su potonuli posle EP. Bravo, Didije Dešan“, sarkastično konstatuje Lekip. „Naša ekipa svetli samo povremeno, čim se sretne sa velikim timovma stvari se komplikuju“.

Parizijen primećeuje da su Dešanove ideje istrošene i kaže da selektor i dalje zavisi isključivo od pojedinaca. Napadaju ga čak i Italijani.

Formirao je ofanzivniji i mlađi tim nego što je bio u Nemačkoj, a dozvolio je da ga savladaju Aziri. Iako mu je ekipa otvorila meč bolje, pokazao je Dešan nesposobnost da se suprotstavi italijanskoj reakciji na primljen gol“, zapaža Korijere dela sera.

Deo francuske javnosti smatra da je vreme za promenu na klupi, podsećaju da je Dešan u sedlu od 2012. Verovatno ima i do zasićenja, ali funkcioneri ističu da nema razloga za smenu, iako se navijači nadaju da bi uskoro mogli da vide Zinedina Zidana.

Didije Dešan je pod ugovorom do 2026, njegov status se ne dovodi u pitanje. Iskoristiće utakmice u Ligi nacija da nas pripremi za glavni cilj, a to je plasman na Mundijal u SAD, Kanadi i Meksiku“, ocenio je Filip Dijalo, predsednik FS Francuske.


tagovi

Didije DešanLiga nacijaFudbalska reprezentacija FrancuskeMajk Menjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara