(©Reuters)
(©Reuters)

Navijači bežali sa Krojf arene, Napoli smrvio Ajaks u prah i pepeo, Tadić pocrveneo (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.10.22. | 22:51

Spaletijev tim razneo Kopljanike u Amsterdamu – 6:1

Šest komada! Pola tuceta golova! Igrao se totalni fudbal u Amsterdamu, ali nije Ajaks, nego ga je demonstrirao – Napoli.

Johan Krojf arena ne pamti takvu nemoć, da je neko tako ponizio najveći klub holandskog fudbala. Napoli je bio brzi voz, najnoviji model Ferarija u odnosu na Ajaks. Pucalo je sa svih strana, nisu znali Kopljanici na koju stranu da se okrenu. Leva, desna, sredina, iz igre, iz prekida... Kako god da je krenuo ka golu crveno-belih, italijanski tim je stvorio zicer i na kraju sa šest komada razneo Holanđane. A, moglo je da bude i više – 6:1 (3:1). Navijači su pola sata pre kraja počeli da izlaze sa terena, nisu mogli da podnesu takvo šamaranje, šutiranje njihovog kluba.

Izabrane vesti

Čuda se dešavaju u gradu ispod Vezuva. Navijači Napolija su posle odlaska brojnih zvezda ovog leta gutali knedle. Redom su dresove razduživali Insinje, Mertens, Kulibali, Ruiz, Ounas... Očekivalo se da sezona bude posuta trnjem, „video“ se veliki pad Spaletijevog tima. A, ono...Danas se navijači Napolija štipaju u čudu, da vide da li sanjaju, da li je rapsodija od fudbala koji igraju njihovi miljenici neka fatamorgana, neko priviđenje.

Napoli, trenutni lider Serije A, najbolji je predstavnik italijanskog fudbala ove sezone u Ligi šampiona. Tri utakmice – tri pobede. I to ih je ostvario u velikom stilu: četiri komada Liverpulu, tri Rendžersu na strani, večeras šest usred Amsterdama Ajaksu!

Ono što je bio Ajaksov specijal minulih godina, da stvara kolosalne šanse, da mu napadači izbijaju sami na golmana, da lopta leti na jedan-dva, sada to igra Napoli. Njegovi igrači su prosto neuhvatljivi za rivale. Od početka sezone samo su Fjorentina i Leče uspeli da se volšebno izvuku bez poraza, svi ostali su pali pod naletom vihornih plavih.

Ne zna se sa koje strane preti veća opasnost. Raspadori sve češće trese mreže, redovno i Zjelinski, pa Kvarachelija, Angiza stalno preti iz drugog plana. Još kad se vrati Osimen na teren... Napoli izgleda kao najnoviji model Ferarija: prva, druga i – poletanje.

Ajaks nije što je bio. Odlazak Erika ten Haga klub nije uspeo da nadomesti dovođenjem Alfreda Šrudera. Prosto, Kopljanici više ne uspevaju da se nametnu, da se nalakte protivniku na šesnaesterac, da ga drže u šahu dok ofanzivci prave čarlamu ispred golmana. Nije nimalo slučajno da se sve to dešava dok Šruder tvrdoglavo drži Dušana Tadića na desnoj strani, gde srpski as nije ni izbliza tako opasan, tako efikasan kao kada je igrao iza napadača ili kao lažna devetka.

Uspeo je Ajaks srećno da povede golom Kudusa, koji nastavlja da trese mreže, ali posle toga je Napoli potpuno zagospodario terenom. Raspadori je pobegao na drugoj stativi i glavom pogodio kontra ugao.

Za potpuni preokret pobrinuo se kapiten Di Lorenco, koji je nadvisio celu odbranu Ajaksa kod kornera i smestio glavom loptu u mrežu. A, za potpuni nokaut pobrinuo se Zjelinski, dobio je dubinsku loptu, sam kao duh izašao na golmana holandskog sastava i poslao fudbal u gol – 3:1. A, samo koji minut ranije Poljak je isto imao čist zicer, međutim, Pasver je u toj prilici bio bolji.

Imali su plan u Ajaksu da u drugom delu napadnu, da probaju sve da se vrate u igru, ali tu ideju im je Napoli ugasio posle samo dva minuta igre. Pogrešio je golman Pasver, dao je loptu direktno Angizi u noge, a ovaj je odložio za Raspadorija, koji je bio neumoljiv. I nije tu bio kraj. Gladni su Napolitanci sad kad im se sve otvorilo. I Kvarachelija je postigao gol. Čisto da ne prođe ova „žurka“ bez njegovog žiga. I moglo je još i još, promašivali su gosti, a onda je u igru ušao Đovani Simeone i - dao gol.

Nervi su popustili i Dušanu Tadiću. Nemoćni večeras kapiten domaćih dobio je drugi žuti karton u 73. minutu i morao je napolje. Neće ga biti u timu za revanš sledeće nedelje u Napulju.

Napoli je sila, upisao je sedmu uzastopnu pobedu na dva fronta, uz 21 dati gol. Prolećna faza Lige šampiona je na vidiku. A, Ajaks? Biće ovo teža sezona za crveno-bele nego što su u Amsterdamu očekivali.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Utorak

GRUPA A

Liverpul - Rendžers 2:0 (1:0)

/Aleksander-Arnold 7, Slaah 53/

Ajaks - Napoli 1:6 (1:3)

/Kudus 9 - Raspadori 18, 47, Di Lorenco 33, Zjelinski 45, Kvarachelija 63, Simeone 81/



21.00: (1,18) Liverpul (8,00) Rendžers (18,0)

21.00: (2,35) Ajaks (3,50) Napoli (3,15)


tagovi

Liga šampionaAjaksNapoliDušan TadićHviča KvarachelijaĐakomo RaspadoriLučano SpaletiPjotr Zjelinski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara