Dušan Vlahović (Reuters)
Dušan Vlahović (Reuters)

Naterati fudbalskog idola Ibru da gleda tvoj šou: Da li je Vlahović novi Capocannoniere?

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.11.21. | 10:55

Najbolji strelci iz prošle sezone Kristijano Ronaldo (29 golova) i Romelu Lukaku (24 gola) nisu više u Seriji A, konkurencija je znatno slabija, a na trećini prvenstva Srbin deli čelo liste strelaca sa Ćirom Imobileom

Jedini čovek čije se prezime završava na ić, a koji je uspeo da bude najbolji strelac u jednoj sezoni Serije A je Zlatan Ibrahimović. Drugi bi mogao da bude Dušan Vlahović. Kako je rekao u maju ove godine u velikom intervjuu za Mozzart sport, nekada je kačio Ibrine slike na instagram, a danas igraju jedan protiv drugog. I ne samo da igraju, nego je prošle sezone sprski centarfor nadmašio Ibrin golgeterski učinak (15) za šest pogodaka, a sinoć je otišao korak dalje - sa dva gola i asistencijom pobedio je Zlatanov Milan iako je Šveđanin takođe bio dvostruki strelac.

Teško da u svetu fudbala trenutno postoji ponosniji čovek od Dušana Vlahovića koji je uspeo da natera fudbalskog idola da iz prvog lica gleda njegov šou. Znao je Ibra koliko je Srbin fudbalski svestran i ubojit čim je letos nagovarao upravu Milana da bi srpski napadač trebalo da bude njen dugoročni projekat. Sada se Šveđanin dodatno upoznao sa momkom koji je desetim golom u sezoni stao na deobu prve pozicije liste strelaca sa Ćirom Imobileom.

Izabrane vesti

Otuda logično pitanje iako je sezona u Seriji A tek prebacila trećinu - može li Vlahović da bude prvi Srbin u istoriji italijanske elite sa titulom Capocannonierea? Ako nastavi trenutnim tempom (13 utakmica, deset golova), mogao bi da dobaci do brojke od 30 pogodaka!?

Prošle sezone je bio četvrti u paklenoj konkurenciji najboljeg strelca Kristijana Ronalda (29 golova) i prvog pratioca Romelua Lukakua (24 gola). Treći je bio Atalantin Luis Murijel (22). Ali mnogo se toga promenilo u odnosu na takmičarsku 2020/21. Ronaldo i Lukaku su napustili Juventus i Inter, a Vlahović je godinu dana zreliji, značajno gladniji golova i svestan da će se nakon ove sezone, izvesno poslednje u Fiorentini čitava Evropa otimati za njegov potpis.

Kada se baci oko na listu strelaca, jasno je da će mu najozbiljniji takmac biti prekaljeni Imobile, koji je 2018. podelio zvanje najboljeg golgetera sa Maurom Ikardijem (po 29 golova), a dve godine kasnije izjednačio rekord Gonzala Iguaina po broju pogodaka u jednoj sezoni Serije A (36).

Trenutno Vlahović i Imobile čuvaju čelo liste sa po deset golova, jednim više od Đovanija Simeonea, dva u odnosu na Atalantinog Duvana Zapatu, odnosno tri u poređenju sa Žoaom Pedrom i Edinom Džekom. Uz dužno poštovanje prema kvalitetima Čolita Simeonea, teško da u Veroni može da drži vlahovićevski kontinuitet, mada je sa četiri gola protiv Lacija, dve lopte u mrežu Juvea i pogotkom protiv Napolija pokazao da je igrač za velike utakmice.

Ibrahimović je daleko sa pet golova, koliko dominantno deluje na terenu reklo bi se da bi i sa 40 godina mogao da napadne vrh liste strelaca, ali teško je verovati da ga do kraja sezone, kao što je to bio slučaj prethodnih, neće sačekati i sa terena udaljiti neka povreda. I Edin Džeko je u poznim fudbalskim godinama, pa je možda najrealnije da u trci za najboljeg strelca do samog kraja bude Kolumbijac Zapata. Sa ultraofanzivnim stilom koji u Atalanti forsira Đan Pjero Gasperini, nekadašnji špic Napolija je potencijalna pretnja. Prošle sezone Zapata je dobacio do 15 golova, a najučinkovitiji bio je takmičarske 2018/19 sa 23 pogotka.

Da se vratimo na Vlahovića. Nedavno je srušio dostignuća Gabrijela Batistute i Luke Tonija po broju postignutih pogodaka za Fiorentinu u jednoj kalendarskoj godini, a pobeda nad Milanom pomogla mu je da se izjednači sa rekorderom iz 1960. godine Kurtom Hamrinom. Do Hamrinove brojke od 27 pogodaka došao je odigravši 37 mečeva, a za osamljivanje u Violinoj istoriji ostao mu je lagan raspored i dueli sa Empolijem, Sampdorijom Bolonjom i Salernitanom.

Pred početak prošle sezone, za sada njproduktivnije u fudbalskoj karijeri, Vlahoviću brojke nisu bile u glavi.

"Iskreno, nisam. Imao sam neki cilj pred početak sezone ali nije bio baš 20 golova. Na televiziji u Italiji stalno objavljuju liste strelaca i kad sam došao do 10, cilj se menjao. Moj drugar Todor i ja smo svake nedelje gledali listu i pričali koga jurim dalje. Ajde sad Ibru, ajde sad Imobilea, ajde sad Lukakua...", pričao je pre pola godine Vlahović za Mozzart sport.

Kada smo već kod brojki, činjenica je da mu je statistika ozbiljnija nego Zlatanu Ibrahimoviću u njegovim godinama. A onda je Fabio Kapelo video snimcima Marka Van Bastena golgeterski izbrusio Ibru. Vlahović će i bez Kapela napasti zvanje Capocannonierea koje je Ibra poneo 2009. kao igrač Intera (25), odnosno tri godine kasnije u dresu Milana (29).

Da ne govorimo o tome kakavi su sve igrači kroz istoriju bili najbolji strelci Serije A. Od Maradone, preko Van Bastena, Batistute, Andreja Ševčenka, do Alesandra Del Pjera... Ali kakav bi osećaj bio da stane rame uz rame sa idolom iz dečačkih dana.


tagovi

Dušan VlahovićZlatan Ibrahimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara