Bivši sportski direktor Hofenhajma o Firminovom razvoju: Bio je gori od moje babe...

Vreme čitanja: 2min | sub. 22.02.20. | 23:39

Nemac otkrio detalje sa početka evropske karijere bivšeg fudbalera Hofenhajma

Pre nego što je Roberto Firmino stigao u Evropu i postao član Hofenhajma, dokazivao se u brazilskoj drugoj ligi. U zanimljivom intervjuu za Bleacher Report bivši sportski direktor nemačkog kluba Enrst Taner objasnio je kako je Brazilac skautiran, doveden i formiran u igrača kakav je danas.
Išao sam u Brazil dva puta, ali mi je bilo teško da steknem utisak o Firminu tokom utakmice jer nije igrao redovno. S obzirom na to da se Svetsko prvenstvo održalo te godine, imali su pauzu na leto i znate koliko je raspored gust tamo, igra se subotom, pa sredom i onda ponovo subotom.  Između toga, igrači putuju, pa nam je čak bilo teško da ga pratimo na treningu, ali smo uspeli da uđemo na stadion kao turisti i gledamo ga kako radi“, otkrio je Taner.

Firmino je u Hofenhajm stigao u decembru 2010. godine nakon što je za Figuirense postigao 12 golova na 56 utakmica. Brazilskog napadača su sa 19 godina odbili brojni veliki brazilski klubovi, ali je Taner bio ubeđen u njegov talenat i pored negativnih izveštaja skauting službe, odlučio je da lično pogleda treninge brazilskog tima kako bi Firmina video na delu, a Brazilac je napornim radon i stavom ubedio Hofenhajm da rizikuje i dovede ga.
Bilo je treninga kada bih rekao: ‘Okej, to je taj tip igrača’. Ima pravi mentalitet, nestrpljiv je da uči, naporno radi. Ono što smo videli na treningu bilo je daleko bolje od onoga na terenu. Zbog toga smo se odlučili da ga dovedemo. Poslali smo čak i skauta, ali njegov izveštaj nije bio baš pozitivan.

Izabrane vesti

Uprkos tome što je Firmino ubedio Hofenhajm da poseduje talenat, u nemačkom klubu bili su izuzetno zabrinuti njegovom fizičkom spremom na početku.
Trebalo je da vidite podatke koje smo dobili o njemu kada je stigao. U Nemačkoj obično radimo testove izdržljivosti koji su prilično tačni. Imao je najgore brojke koje sam video u profesionalnom fudbalu. Bio je gori od moje babe. Ne možete da verujete. Bili su toliko niski da nisam mogao da verujem da će zaigrati profesionalni fudbal.”

I pored toga, Taner nije sumnjao da će Firmino nastaviti da napreduje.
Mi vršimo procene posle izveštaja skauta. Mislim da su devetka i desetka ocene za igrača međunarodnog nivoa. Dao sam mu osam, ili devet, nisam tačno siguran. Ali ocena je bila velika, nerealna. Svi u klubu su se pomalo čudili. Bio sam ubeđen u njegove sposobnosti i još više njegov stav”.

Firmino je od dolaska u Liverpul na 230 utakmica u svim takmičenjima postigao 76 golova.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara