Momenat kada je Salah postigao gol (©Reuters)
Momenat kada je Salah postigao gol (©Reuters)

Napoli se bio nameračio da osvoji i Enfild, Liverpul drhtao, pa dao dva slična gola

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.11.22. | 23:12

Redsi su bomba iz drugog šešira, igrao i Stefan Bajčetić; Ajaks se oprostio od Lige šampiona sa stilom, Dušan Tadić upisao asistenciju

Rolerkoster na Enfildu. I pobeda Liverpula. Ipak nedovoljna da bi Redsi preskočili Napoli na vrhu tabele i sa prvog mesta dočekali evropsko proleće u Ligi šampiona. Jirgen Klop je za 400. utakmicu na klupi dobio tri boda koja osim slabe utehe, jer će Liverpul biti bomba iz drugog šešira koju će svi želeti da izbegnu - 2:0 (0:0).

Napoli se bio nameračio da osvoji i dom Liverpula sa idejom da pokaže apsolutnu dominaciju u Grupi A, na kraju se opekao i srećom nije pretrpeo teže posledice. Poraz će svi u Napoliju shvatiti kao opomenu pred nokaut fazu, pogotovo zbog načina na koji je domaćin stigao do pobede. Liverpul je postigao dva identična gola. Oba posle prekida, odnosno kornera sa leve strane u izvedbi Kostasa Cimikasa, da bi posle odbitaka prvo Mohamed Salah, pa Darvin Nunjez sačuvali tvrđavu. Kod prvog gola Firminov pokušaj glavom uspeo je da zaustavi Aleks Meret na gol liniji da bi Egipćanin stigao do 41. evropskog gola u crvenom dresu. Brzim premotavanjem napred Virdžil van Dajk je pokušao da materijalizuje Cimikasov centaršut u čemu ga je sprečio Meret, da bi Urugvajac sa gol linije samo sproveo loptu u mrežu.

Izabrane vesti

Druga bi se pesma verovatno pevala da Liverpul u 53. minutu nije spasao VAR. Savršenu dubinsku loptu posle faula na levom boku poslao je Hviča Kvarachelija, istu je dočekao Leo Ostigard koji je pobegao odbrani Liverpula i glavom matirao Alisona, ali je onda usledilo više od pet minuta neizvesnosti. Glavni arbitar Tobijas Štiler čekao je kolege u VAR sobi da odluče da li je ofsajda bilo ili ne, pa se cela situacija suviše otegla. Istina, bio je u pitanju milimetarski ofsajd, celu situaciju dodatno je zakomplikovao i Viktor Osimen koji je takođe bio blizu Ostigarda, a na kraju je Nemac ipak pokazao da gola – nema.

Provukao se Liverpul kroz iglene uši. U prvom delu utakmice jeste bio bolji, ne mnogo, ali dovoljno da Jirgen Klop ne razmišlja o tome hoće li "napaljeni" gosti sa juga Italije da prave šou nasred Enfilda. Možda bi se tako nešto i dogodilo da Hviča nije bio jedini raspoložen za igru u redovima Napolija. Gruzin se ponovo uvukao pod kožu Trentu Aleksander Arnoldu kome je verovatno postao noćna mora. Pretrčavao ga je kako je želeo, driblao kraj njega bez mnogo problema, proturao loptu kroz noge... Da je još asistencijom ili golom krunisao pobedu ili bod Napolija verovatno bi bio najzadovoljniji. Ovako, ostaje zapisano da je pretio Liverpulu kad god je imao loptu u nogama, ne i da je napravio nešto konkretno.

Napolijev najveći problem bio je u veznom redu. Ndombele i Angisa su se dugo mučili da uspostave bilo kakvu kontrolu, što je dozvoljavalo fudbalerima Liverpula da imaju više manevarskog prostora i budu opasniji pred golom Mereta. U samoj završnici poluvremena ofanziva Liverpula mogla je da se isplati. Kurtis Džons poslao je dubinsku loptu ka Salahu koji je zatim izašao sam pred Mereta, ali je šutirao loše. Golman Napolija mu je pročitao nameru i vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner, mada se u međuvremenu oglasio i pomoćni sudija kako bi signalizirao ofsajd. Svakako ostaje utisak da Salah nije u onoj formi iz prethodnih sezona, jer bi taj Salah konkretno ovu situaciju rešio golom. Kao protiv Mančester Sitija, na primer...

Liverpul je uzeo pobedu, ne i ono glavno. Biće jako zanimljivo na žrebu videti ko će iz prvog šešira ići na Redse, jer to će bez sumnje biti fudbalska poslastica! Ostaće takođe zabeleženo da je u finišu utakmice šansu dobio i mladi Stefan Bajčetić.

Ajaks se od Lige šampiona oprostio sigurnom pobedom na Ajbroksu – 3:1 (2:0). Sve je bilo gotovo već tokom uvodnih pola časa, u kojima su Kopljanici sabili domaćina na 30 metara od gola što je ražestilo inače verne navijače Rendžersa.

Još jedno dobro veče imao je novi projekat holandskog giganta Mohamed Kudus, posle čijeg su gola tribine delimično počele da se prazne. Definitivno prizor kakav se retko viđa, ali samo govori o tome šta navijači misle o igrama Policajaca u grupnoj fazi koju su završili bez boda i sa gol razlikom 2-22!

Pre nego što je zatresao mrežu, Kudus je prvo asistirao Stivenu Berghujsu koji je već u 4. minutu načeo Rendžers. Ubrzo je na semaforu stajalo i 2:0, a akcija za gol počela je od kapitena Dušana Tadića. Srpski as je sa levog boka poslao dubinsku loptu za Ovena Vajndala, koji se svojski potrudio da stigne i uposli Kudusa. Ofanzivac iz Gane imao je dovoljno vremena da dobro razmisli šta će, a on se odlučio da matira prekaljenog Remka Pasvera.

Ajaksova ofanziva nastavila se i u drugom poluvremenu. Mogao je Kudus dodatno da ulepša još jednu partiju koja će mu svakako podići vrednost na tržištu, ali je njegov pogodak u 56. minutu ipak poništen zbog ofsajda posle gledanja snimka. Golova do kraja je ipak bilo. Prvo je Džejms Tavernije doneo tračak nade sa bele tačke u 86. minutu pošto je Edson Alvarez ušao u putanju Rabiju Matondu, da bi Fransisko Konseisao, sin Portovog trenera Serža, nekoliko trenutaka kasnije iskoristio teledirigovanu loptu Dušana Tadića i sa mnogo osećaja završio akciju za konačnih 3:1.

Šampion Holandije je svakako rutinski odradio posao i sa šest bodova – sve protiv Rendžersa – seli se u nokaut fazu Lige Evrope na proleće.

LIGA ŠAMPIONA - 6. KOLO

Grupa A

Liverpul - Napoli 2:0 (0:0)

/Salah 85, Nunjez 90+8/

Rendžers - Ajaks 1:3 (0:2)

/Tavernije 86 penal - Berghujs 4, Kudus 29, Konseisao 89/



tagovi

Hviča KvarachelijaLeo EstigardMohamed SalahLiverpulNapoliAjaksGlazgov Rendžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara