Radža Naingolan i Herman Denis (©Reuters)
Radža Naingolan i Herman Denis (©Reuters)

Najveći transferi u istoriji San Marina: Radža i Denis u La Fjoriti

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.06.23. | 18:56

Nekadašnje zvezde Serije A rešile da pomognu klubu iz Monteđardina

Uvođenjem Lige konferencije UEFA je omogućila mnogim klubovima, posebno iz manje razvijenih fudbalskih zemalja, da osete draž igranja međunarodnih utakmica. Pojedini iz Litvanije, Letonije, Jermenije, Estonije, Azerbejdžana, pa i Gibraltara, uspeli su čak i da se domognu grupne faze. Velike ambicije ove sezone da napravi iskorak - a to bi bilo makar da preskoči prve dve runde kvalifikacija - ima La Fjorita iz San Marina, poslednje zemlje na FIFA rang listi.

Klub iz Monteđardina, mestašca s manje od 1.000 stanovnika, na dvadesetak kilometara udaljenog od italijanskog Riminija, kreće iz prvog kola kvalifikacija. Do željenog cilja i plasmana u grupu Lige konferencije moraće da preskoči četiri stepenika, a na prvom ga čeka moldavski Zimbru, kroz istoriju sličnog učinka u međunarodnim takmičenjima, osim senzacionalnog izleta u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope 2014. kada je preskočio Škendiju, CSKA iz Sofije, austrijski Greding, ali ne i PAOK.

Izabrane vesti

Na klupu La Fjorite u decembru prošle godine seo je Tomas Manfredini, nekadašnji štoper više italijanskih klubova od kojih je najduže nosio dres Atalante. U 20 utakmica pod njegovim vođstvom zabeleženo je 11 pobeda, šest remija i tri poraza. Ligaški deo sezone La Fjorita je završila na trećem mestu, sa osam bodova manje od šampionsog Tre Penea, a potom je kroz plej-of uspela da se domogne kvalifikacija za Ligu konferencije.

I, rešila da se pojača.

U klub je već stigao argentinski napadač Herman Denis, iako je posle sezone u četvrtoligašu Real Kalepini iz Bergama objavio kraj karijere. Poziv bivšeg saigrača iz vremena kada su igrali u Atalanti dopao se 41-godišnjem Južnoamerikancu i rešio je da odloži izuvanje kopački. Ima nekadašnji napadač Napolija, Udinezea, Atalante, Ređine, Independijentea, Kolona... i pet nastupa za A reprezentaciju Argentine, tako da će svojim iskustvom sigurno značajno pomoći novim saigračima.

A, još zvučniji bio bi dolazak Radže Naingolana! Temperamentni Belgijanac se posle ružnog rastanka sa Antverpenom pridružio nekadašnjem saigraču iz Rome, Danijeleu De Rosiju, u Seriji B. De Rosi se, međutim, nije dugo zadržao na klupi SPAL-a, dok je 35-godišnji Naingolan u prolećnom delu prošle sezone, uprkos povredama, sakupio 10 nastupa u kojima je dao jedan i asistirao za dva gola. Sada je slobodan igrač, a italijanski mediji navode da bi mogao put San Marina. Bio bi to, bez dileme, najveći transfer u istoriji najslabije rangirane članice FIFA.

Pregovori nekadašnjeg veziste Kaljarija, Rome i Intera, s kojim je u sezoni 2020/2021 osvojio Seriju A, i igrača koji je četiri puta bio član tima sezone u italijanskom prvenstvu, sa La Fjoritom, šestostrukim prvakom San Marina, su u toku. Nestrpljivo čekamo epilog, ali TV San Marina navodi da je dogovor blizu...


tagovi

Radža NaingolanHerman DenisSan MarinoLetnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara