Trener Mančester Junajteda Erik Ten Hag i strateg Liverpula Arne Slot (©AFP)
Trener Mančester Junajteda Erik Ten Hag i strateg Liverpula Arne Slot (©AFP)

Najveći engleski derbi sa holandskim začinom

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.09.24. | 13:04

Mančester Junajted će ugostiti Liverpul na Old Trafordu ove nedelje od 17 časova u 3. kolu Premijer lige

Najveći derbi engleskog fudbala, okršaj Mančester Junajteda i Liverpula, gledaćemo ove nedelje od 17 časova na Old Trafordu. Ovog puta on će biti začinjen začinom iz Holandije, pošto su na klupi oba kluba po prvi put istovremeno stručnjaci iz te zemlje.

Na Old Trafordu će tako biti obnovljeno rivalstvo iz 2019. godine između Erika Ten Haga i Arnea Slota, sadašnjih trenera Junajteda i Liverpula. Ovaj ostrvski susret biće im peti ukupno u trenerskim karijerama.

Izabrane vesti

Sva četiri prethodna biča su u vreme dok je Ten Hag sedeo na klupi Ajaksa. U sezoni 2019/2020 je trener Crvenih đavola dvaput poražen od Arnea Slota (0:1 i 0:2) dok je on vodio AZ Alkmar. Osvetio mu se u sezoni 2021/2022, dok je Slot trenirao Fajenord. Tada ga je savladao sa po 2:0 i 3:2.

Ten Hag je početkom ove sezone nadmašio svog sunarodnika Luja van Gala po broju mečeva na klupi Junajteda. Nezasluženi poraz od Brajtona (1:2) u prošlom, 2. kolu Premijer lige bio mu je 78. meč u Mančesteru, dok se Van Gal zadržao na brojci od 76 utakmica. Uz to, sadašnji strateg Mančestera je osvojio jedan trofej više od 19 godina starijeg kolege, pošto je 2023. godine uzeo Liga kup Engleske, a prošle FA kup, dok je Van Gal u vitrine uneo samo jedan pehar iz nacionalnog kupa u sezoni 2015/2016.


17.00 (3,85) Mančester Junajted (4,10) Liverpul (1,90)


Od početka ove sezone Junajted je posle jedanaesteraca izgubio od Mančester sitija u Komjuniti šildu (1:1, penalima 7:6), dok je u prvenstvu najpre savladao Fulam sa 1:0, pa je izgubio od Brajtona. Međutim, ovaj drugi meč je izazvao ogromnu polemiku, pošto je pri rezultatu 1:1, kada su Đavoli imali ozbiljnu inicijativu i kontrolisali utakmicu, Junajtedu poništen gol iz bizarnog razloga. Posle lepe akcije je Alehandro Garnačo šutirao na prazan gol, a Džošua Zirkze, koji je prethodno probao da ukliže i tako ubaci loptu u mrežu je ustajao na gol liniji i lopta ga je pogodila pre nego što je završila u mreži. Da, tehnički je bio ofsajd, ali isto tako suštinski Holanđanin uopšte nije uticao na igru i Garnačo bi svakako postigao pogodak da se on nije tu nalazio. Međutim, neretko osporavani sudija Kreg Pouson je posle konsultacija sa VAR sobom podigao ruku i dosudio ofsajd. Brajton je kaznio to u nadoknadi vremena preko Žoaa Pedra izbio Junajtedu i taj bod iz džepa.

Jasno je da Liverpul i mi nismo u istoj fazi životnog ciklusa. Oni imaju iskusan tim, koji je dugo već zajedno i koji ima mnogo iskustva. Jasno se i sa strane vidi koliko su jaka partnerstva i odnosi među njihovim igračima, a sve to je Slot nasledio od svog prethodnika Jirgena Klopa. Ono je tim koji se gradio godinama. Mi smo mnogo više miksovali i tek treba da napravimo novi tim“, objasnio je razliku Ten Hag.

------------------------

Častimo 500 rsd za uživo klađenje!

------------------------

Slotove prve dve utakmice na klupi Crvenih bile su veoma uspešne. Liverpul je rutinski slavadao Ipsvič i Brentford sa po 2:0.

Teško je ovaj tim napraviti još boljim“, kazao je Slot, koji je tokom leta praktično doveo samo jednog igrača, Federika Kjezu iz Juventusa, dok je novi golman Giorgi Mamardašvili vraćen u Valensiju na pozajmicu do kraja sezone.

Federiko će trenirati sa nama, ali postoji velika šansa da ne bude uključen u tim za derbi sa Mančesterom. Eventualno u slučaju neke povrede možda uskoči. Ne očekujem ga, ali ne mogu da garantujem“, odgovorio je Slot na pitanje kakva je šansa da Kjeza debituje na Old Trafordu.

Junajted i Liverpul su se sastali pre mesec dana na pripremama u Sjedinjenim Američkim Državama. Liverpul je pobedio sa 3:0, ali to je bila prijateljska utakmica, obe ekipe su igrale sa rezervama i apsolutno ništa ne znači za ovaj današnji susret.

Merodavniji su prošlosezonski takmičarski susreti, kada smo triput videli nerešen rezultat. U prvenstvu je na Enfildu bilo 0:0, a na Old Trafordu 2:2, dok su u FA kupu Crveni đavoli slavili u četvrtfinalu tek posle produžetaka. Posle 90 minuta je bilo 2:2, Liverpul je u 105. minutu poveo, a Mančester je preokrenuo golovima Markusa Rašforda i Amada Dijala. Kasnije su, kao što smo već napisali, Ten Hagovi izabranici stigli do trofeja.

PREMIJER LIGA - 3. KOLO

Subota

Arsenal - Brajton 1:1

/Haverc 38 - Žoao Pedro 58/

Brentford - Sautempton 3:1

/Embuemo 43, 65, Visa 69 - Sugavara 90+4/

Everton - Bornmut 2:3 (0:0)

/Kin 50, Kalvert-Luin 57 - Semenjo 87, Kuk 90+2, Sinistera 90+6/

Ipsvič - Fulam 1:1 (1:1)

/Delap 15 - Traore 32/

Lester -Aston Vila 1:2 (0:1)

/Bonanote 73 - Onana 28, Djuran 63/

Notingem Forest - Vulverhempton 1:1

/Vuld 10 - Beljgard 12/

Vest Hem - Mančester Siti 1:3 (1:2)

/Dijaš 19 ag - Haland 10, 30, 83/

Nedelja

14.30 (1,65) Čelsi (3,80) Kristal Palas (5,40)

14.30 (2,55) Njukasl (3,90) Totenhem (2,60)

17.00 (3,85) Mančester Junajted (4,10) Liverpul (1,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedLiverpulArne SlotErik ten Hag

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara