Nemanja Stojić (©Starsport)
Nemanja Stojić (©Starsport)

Najveće iznenađenje Stojkovićevog spiska - Nemanja Stojić, prvi posle Mrđe

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.05.24. | 10:04

Partizan ga je prerano otpisao, u Crvenoj zvezdi se nije nametnuo, ali je uspeo da stigne do dresa reprezentacije kao jedan od retkih igrača "nekog trećeg" domaćeg kluba

Na Svetskom prvenstvu u Kataru jedini reprezentativac Srbije iz Mozzart Bet Superlige bio je Strahinja Eraković, u to vreme štoper Crvene zvezde. Selektor Dragan Stojković nije bio oduševljen ponudom iz domaćeg prvenstva, o čemu je i javno govorio, ali je u međuvremenu promenio razmišljanje i za Evropsko prvenstvo pozvao trojicu "domaćih predstavnika" - Uroša Spajića i Srđana Mijailovića iz Crvene zvezde i Nemanju Stojića iz TSC-a.

Erakovića ovoga puta nema među 26 putnika u Nemačku, iako je sa Zenitom osvojio rusku Premijer ligu odigravši 27 utakmica, od kojih 25 u startnoj postavi. Gledajući po iskustvu i trenutnoj reputaciji, ovaj put epitet najvećeg iznenađenja na selektorovom spisku mogao bi da pripadne Nemanji Stojiću. Posebno jer je retkost u našoj reprezentaciji da poziv na veliki turnir dobije neki igrač koji dolazi iz domaćeg kluba, a da to nisu Crvena zvezda i Partizan.

Izabrane vesti

U 21. veku tek ih je trojica kojima je to uspelo: Dušan Petković kao član OFK Beograda za Mundijal 2006, Dragan Mrđa kao igrač Vojvodine četiri godine kasnije i sada Stojić, koji će na EP u Nemačkoj predstavljati TSC. Pre njih je Milorad Korać iz Obilića putovao na Evropsko prvenstvo 2000. kao treći golman...

Nekadašnji đak Partizana, potom i član Crvene zvezde, za dve sezone u superligašu iz Bačke Topole nametnuo se kao jedan od najboljih štopera Mozzart Bet Superlige. Igrao je sa TSC-om i na međunarodnoj sceni, gde je zablistao u remiju sa Olimpijakosom (2:2), nakon čega su grčki mediji pisali da ga Atinjani žele u svojim redovima od naredne sezone. O tome će se, ipak, pitati TSC jer Stojićev ugovor važi još godinu dana.

Beogradski večiti rivali nisu bili strpljivi sa momkom rođenim 15. januara 1998. godine. Iz ove perspektive, olako su ga ispustili, ali je njegov talenat sjajno uočio Žarko Lazetić i preko Metalca i TSC-a doveo ga do reprezentacije Srbije. Prvo u kombinovnom sastavu za turneju po Sjedinjenim Američkim Državama, a onda i za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

"U Partizanu nisam ni imao šansu da osetim prvi tim, u Zvezdi jesam. Zato mi je veći žal za Zvezdom, jer sam bio na pragu prvog tima. Pogotovo što je odmah bio dobar rezultat i Evropa. Kada kao mlad prođeš toliko nepravdi, nekako te to sve oblikuje kao ličnost i ojača ti karakter. Samo guraš napred malo-pomalo i kroz vredan red ti dolaze bolje stvari... ”, izjavio je Stojić u nedavnom intervjuu za Mozzart Sport.

Posle neuspeha na Marakani razmišljao je mladi Beograđanin i da krene drugim putem, odnosno da teren zameni školskom klupom.

"Zvezda me je posle dobre sezone u Grafičaru poslala na pozajmicu u Zlatibor iz Čajetine koji je ušao u Superligu. To je bila korona godina… Otišao sam tamo i odmah video da to nije to za mene. Nisam bio zadovoljan uslovima, s obzirom da je to tada bio superligaški klub. Hteo sam momentalno da se vratim, ali papirološki nije bilo moguće. Mogao sam sam da se vratim samo u Grafičar gde se mnogo toga promenilo u odnosu na sezonu pre i ekipa se borila za opstanak. Tada sam razmišljao da sam na raskrsnici za iskorak u karijeri i da moram da postanem superligaški igrač. Već je porodica počela da me gura u pravcu fakulteta... Bilo je teško. Nisam baš razmišljao da batalim fudbal, ali pominjali su mi faks”.

Ipak, javio se Žarko Lazezić, pod čijom komandom je stasao u Gornjem Milanovcu, a potpuno se afirmisao u Bačkoj Topoli, gde je postao jedan od najzaslužnijih za istorijske rezultate TSC-a.

"Hteo me je i godinu dana ranije kada me je Zvezda poslala u Zlatibor. Tek je bio došao u Metalac i nisam znao kakav mu je tamo status. Zvezda me forsirala da idem u Zlatibor, na kraju sam pristao i pogrešio. Kada je Lazetić opet pozvao, nisam imao dilemu. Delovao mi je najiskrenije i pristao sam. Pričao mi je sve ono što sam u tom momentu želeo da čujem. Pre svega o stilu fudbala koji gaji, bez niske zone i sa karakteristikama koje meni odgovaraju. Igrali smo dobar fudbal iako nismo imali neke posebne rezultate. Bili smo mlada ekipa i igrali dopadljivo. Znao sam da u tom fudbalu mogu da se istaknem. I bez obzira što smo ispali iz lige, stigao je poziv TSC-a koji se svake sezone bori za Evropu".

Nikada Stojić nije igrao u mlađim selekcijama Srbije, a za A reprezentaciju dosad ima 90 minuta u pobedi protiv SAD sa 2:1. Narednih nedelja sanjaće minute protiv Engleske, Danske i(li) Slovenije.

"Znao sam da selektor gleda i prati. Igram dobro, konstantan sam već godinu dana i iako nisam dobijao pozive, potajno sam se nadao da mogu da odradim što je do mene i da se nađem među pozvanima. Već sam bio ranije pozivan za meč u SAD, ali ovo je bitnije pošto je u pitanju spisak za EP. I dalje sam pod utiskom, velika je satisfakcija naći se na širem spisku. Presrećan sam i jedva čekam da izađe i konačan spisak", kao da je predosetio štoper TSC-a šta sledi...


tagovi

Nemanja Stojićfudbalska reprezentacija SrbijeTSC Bačka TopolaDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara