©Reuters
©Reuters

Najskuplji trećeligaški transfer u istoriji fudbala! Sve se može kad gazda drži pare na Kajmanskim Ostrvima

Vreme čitanja: 3min | sub. 31.08.24. | 11:35

Birmingem kupovinom igrača Fulama ispisao nove stranice transfer pijace

Grandtop internešnal holding limited - na prvi pogled, izuzetno sterilno korporativno ime koje ne otkriva ništa. E tako je glasio naziv kompanije iz delatnosti industrije zabave u Hong Kongu, koja je pre 15-ak godina postala vlasnik Fudbalskog kluba Birmingem. U međuvremenu je niski čika sa naočarima po imenu Karson Jeung Ka Sing završio iza rešetaka jer se zaigrao kineske (pardon hongkonške verzije pripadnika familije Korleone) i pokušao da od fudbalskog kluba napravi paravan za pranje novca i svojevrsnu sportsku verziju kompanije Imobilijare, preko koje je sicilijanska porodica želela da kriminalne poslove prebaci u legalne tokove.

U 2024. godini sve samo ne domaćinsko poslovanje oteralo je Birmingem na najnižu tačku u novijoj istoriji, u Ligu 1, ali kako bi vlasnici i dalje novac držali u legalnim tokovima, veću sumu moraju da potroše, pa makar ispali u Nacionalnu ligu (poznatiju svima kao Konferenciju). U tom svetlu stiže informacija da je Birmingem za 17.800.000 evra kupio 22-godišnjeg ofanzivca Fulama Džeja Stensfilda. Time je klub sa Sent Endrjuza oborio transfer rekord po visini obeštećenja koji je bilo koji trećeligaški klub izdvojio za nekog igrača. Daleko, daleko je iza sebe ostavio Sanderlend, koji je svojevremeno kupio Vila Griga za 3.400.000 funti (oko 4.000.000 evra).

Izabrane vesti

Smenjivale su se figure u predsedničkim foteljima na čelu Birmingema u poslednjih 15 godina, ali je pravno lice na čelu kluba ostajalo nepromenjeno. Čak je i Grantop internešnal holding limited u međuvremenu postao "Birmingem sports holding", a uz industriju zabave u Hong Kongu i Makau postao i vlasnik kompanije za sportsku odeću i registrovao firmu na Kajmanskim Ostrvima. U papirima je sad sve crno na belo, zvanični udeo u vlasništvu iznosi, gle čuda, 51 odsto, a kontroverzni Karson Jeung Ka Sing je bar formalno predao vlasništvo nad kompanijom u ruke Pola Suena i njegove investicione fondacije Trilion trofi Azija.

Kao produkt zakulisnih radnji stigao je i ovaj nesvakidašnji transfer, izvan svega viđenog do sada. Birmingem je ovog leta potrošio oko 40.000.000 evra na obeštećenja za nove igrače, što je takođe trećeligaški rekord po količini izdvojenog novca u jednom prelaznom roku. Između ostalih su u klub stigli i Kristofer Klarer iz nemačkog Darmštata za oko 4.500.000 evra, Islanđanin Viljum Tor Viljumson iz Go Ahed Iglsa za 4.000.000 evra, Emil Hanson iz Heraklesa i Čempionšip golgetea Lindona Dajks iz Kvins Park Rendžersa.

Stensfild je praktično čitavu seniorsku karijeru proveo u Fulamu, ali je napadača klub sa Krejven Kotidža prošle sezone pozajmio Birmingemu. Tamo je Stensfild dao 12 golova na 43 utakmice i bio jedna od rektih svetlh tačaka u timu, ali se na prvi pogled činilo nerealnim da bude otkupljen za toliku sumu od trećeligaša. Pa, čini se da ovako nešto ne bi ni bilo izvodljivo da gazda nema račun na Kajmanskim Ostrvima. Ovako nešto sebi ne bi mogli da priušte Lejton Orijent, Piterboro, Roteram i slični članovi Lige 1.

Uz sva izdvojena sredstva, Birmingem ne bi trebalo da ostavi ni promil šanse mogućnosti da ne izbori promociju i povratak u Čempionšip, samo što su u eri aktuelnih vlasnika bilo kakvi progresivni koraci bili nedokučivi. Praktično od onog osvajanja Liga kupa sa Nikolom Žigićem u timu 2010. godine, Birmingemovi navijači nisu imali lepe dane, a nezadovoljstvo većinskim vlasnicima se poslednjih godina odražavalo i na pad u proseku posete na utakmicama. Premijer ligu plavo-beli nisu igrali od 2011. i ere čuvenog Aleksa Mekliša, a dres nosili renomirani igrači poput Aleksandra Hleba, Obafemija Martinsa, Kevina Filipsa i u krajnjem slučaju samog Nikole Žigića. Uz ovakvo poslovanje, jasno je da klub finansijski neće biti uskoro na zdravim nogama, a rezultati možda i dođu na kratke staze.


tagovi

BirmingemEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara