Printscreen
Printscreen

Najradosniji narod u Evropi! San Marino pobedio posle 20 godina i 142 utakmice

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.09.24. | 22:46

Statistika kaže da najslabija reprezentacija na kontinentu nije imala trijumf za života trećine svetske populacije, nikada ranije nije pobedila na takmičarskoj utakmici

Prema legendarnim pričama koje se prvi put beleže vekovima nakon što se pretpostavlja da je živeo, Sveti Marin je sa svojim doživotnim prijateljem Lavom napustio ostrvo Rab u današnjoj Hrvatskoj i otišao u grad Rimini kao klesar. Nakon Dioklecijanovog progona posle njegovih hrišćanskih propovedi, pobegao je u obližnji Monte Titano, gde je sagradio malu crkvu i tako osnovao današnji grad i državu San Marino, državu najradosnijeg naroda u Evropi ove večeri. Šta god da se dogodi do okončanja septembarskog reprezentativnog termina, jedno je sigurno - ništa po toplini priče neće nadmašiti ono što se ove večeri dogodilo na stadionu Seravalje.

Pred par stotina gledalaca koji će pamtiti ovo veče i prenositi ga da dalje, da se prepričava s kolena na koleno, fudbalska reprezentacija San Marina pobedila je protiv Lihtenštajna 1:0 (0:0) u utakmici prvog kola D Lige nacija i tako prekinula niz od 20 godina, četiri meseca i osam dana bez pobede. Heroj najradosnije nacije ove večeri i u predstojećoj noći, postao je 19-godišnji Nikolo Sensoli. Momak je rođen 14. juna 2005. godine, što je oko 14 meseci nakon što je San Marino zabeležio poslednju pobedu do ove večeri. Bilo je to 28. aprila 2004. kada je takođe savladan Lihtenštajn 1:0, ali u utakmici prijateljskog karaktera.

Izabrane vesti

Zvuči nestvarno da je San Marino, koji je počeo da igra utakmice 1987. godine, dočekao da posle 37 godina postojanja selekcije zabeleži prvu pobedu u istoriji na takmičarskim utakmicama, a drugu računajući i prijateljske. Čekali su igrači San Marina na pobedu 142 utakmice i konačno dočekali da obraduju naciju od 33.600 stanovnika. Statisitika kaže da oko 32 odsto svetske populacije ima do 20 godina, što znači da trećina svetske populacije do ove večeri nije doživela pobedu ove zemlje na fudbalskoj utakmici.

Kakva je samo ekstaza nastala u 78. minutu kada je Sensoli savladao golmana Lihtenštajna Benjamina Buhela. Neverovatan splet srećnih okolnosti kumovao je golu za pobedu San Marina. Defanzivac gostiju Sandro Vizer (inače nekada odigrao jednu utakmicu za prvi tim Hofenhajma) glavom je loptu poslao nespretno i nehotično unazad prema svom golu, a tamo se Sensoli izmigoljio drugom štoperu Lihtenštajna i golmanu Buhelu i tako doneo vođstvo popularnim Titanima, kako glasi nadimak državnog tima San Marina.

Kao da nije bilo dovoljno stresa za napaćene momke iz San Marina, Lihtenštajn je u poslednjim trenucima utakmice mogao da izjednači. Lopta je posle slobodnog udarca i ubacivanja lopte u šesnaesterac pala na glavu lihtenštajnskog igrača, koji je šutirao tik pored leve stative. Kada je sudija Treimanis iz Letonije odsvirao kraj utakmice, viđeno je slavlje igrača za koje ima izuzetno malo dostupnih podataka na internetu, slavlje rame uz rame onom kada je Argentina osvojila Svetsko prvenstvo u Kataru (a i boja dresova je ista).

Neka je momcima iz San Marina nazdravlje, nek su živi i zdravi i neka na narednu pobedu ne čekaju 20 godina. Narednu utakmicu San Marino igra za pet dana, kada će gostovati Moldaviji u prijateljskoj utakmici. Naredni meč u Ligi nacija izabranici Robeta Sevolija odigraće protiv Gibraltara u gostima 15. oktobra.

Gol pogledajte OVDE.

Poslednji minut utakmice i slavlje po završetku pogledajte OVDE.




tagovi

reprezentacija San MarinaSan Marino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara