Portovi navijači (©Reuters)
Portovi navijači (©Reuters)

Najmračniji dan u Portovoj istoriji: Ultrasi ili predsednikova Pretorijanska garda? Stradali obični navijači

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.11.23. | 15:22

Pinto da Kosta već 40 godina vlada na stadionu Dragao, ali sada ima jaku opoziciju u liku Andrea Viljas Boasa

Nije to karakteristično samo za Portugaliju, ali možda je tamo najdalje i otišlo, ma šta ljudi mislili o tamošnjoj „ultras“ sceni. Možda nisu moćni kao u drugim zemljama, ali u svojim klubovima i te kako su bitni. Toliko da ponekad naprave i problem klubu. Kao što su recimo najvatrenije pristalice Porta naštetile Zmajevima. Jer tenzija u klubu toliko je narasla pred izbore koji će se održati naredne godine, pošto prvi put posle 40 godina postoji realna šansa da Pinto da Kosta ostane bez vlasti.

Pinto da Kosta je na čelo Porta stigao davne 1982. godine i postao – to mu niko ne osporava – najuspešniji predsednik u istoriji kluba. Međutim, posle pune četiri decenije na vlasti je, kao i mnogi, poklekao pred izazovom koju tolika moć nosi. Deo javnosti ga optužuje da vlada autoritarno i da ne ceni previše drugačija mišljenja. Dodaju i da vlada autoritarno – uz pomoć ultrasa.

Izabrane vesti

Onaj drugi deo navijačkog korpusa, manje radikalan u izražavanju, nije uvek na istoj liniji. I mnogi sa simpatijama gledaju na najavljenu, mada još ne ozvaničenu, kandidaturu proslavljenog trenera Andrea Viljas Boasa. Dodajte tu još po kojeg kandidata, društvene mreže gde svi možemo da se najstrašnije vređamo, a da ne znamo ni sa kim, i eto savršenog recepta za nervozu koja se seče nožem.

Kulminiralo je sinoć na sednici skupštine. Porto je planirao da je obavi protokolarno, uz prisustvo 400 članova među kojima je većina na strani predsednika. Zakomplikovalo se međutim kada se na vratima pojavilo nekoliko hiljada ljudi, koji su hteli da prisustvuju sednici na kojoj je trebalo da bude usvoje i novi Statu kluba. A njime je ograničen broj onih koji bi smeli da glasaju an izborima, jer se uvode razni uslovi u vezi sa brojem godina u članstvu i tako dalje. Pa tako ispada da 18-godišnjaci mogu da glasaju za predsednika Portugalije, ali ne i za predsednika Porta.

Kako bilo, stvorila se gužva, uprava nije imala kud, preselila je sednicu iz manje hale u veliku dvoranu, sve je to trajalo sat i po, ali pošto se nervoza već tada proširila samo je čekalo da pukle. I puklo je, posle prvog stampeda situacija se smirila, posle drugog je postalo jasno da Skupština ne može da se održi. Šta je tačno raspalilo požar nije najjasnije, ali vođa ultrasa Fernando Madureira snimljen je kako viče i preti „običnim“, manje ratobornim navijačima. Zbog toga je danas pokrenuta i inicijativa za njegovo isključenje iz članstva. Sa tribine već niko ne može da ga isključi.

A tribina je uvek na strani predsednika, jer predsednik plaća, a na Skupštini je bilo reči i o tome. Madureira je pak pokušao da priču okrene u drugom pravcu.

Viljas Boas dan ranije zove svoje pristalice, najavljuje svoj dolazak. Onda, na njihovo iznenađenje, daje intervju i beži kući. Nije čovek vredan pažnje. Ako je kandidat nek se pokaže i stane pred svoje pristalice. Društvene mreže su krive za ovo. Živimo u eri u kojoj je lako izreći uvredu i ovo se sve pretvorilo u lov na veštice. Pokušao sam da ugasim požar, ali ovo je bilo neizbežno“, napisao je vođa Portovih ultrasa, zanimljivo, na jednoj od tih društvenih mreža, na Instagramu,

Pa ipak, bivši kapiten Žorže Kosta se javio i rekao da ovo nije klub za koji je on igrao. I generalno, Porto se dičio time što je u zemlji većinski podeljenoj na Benfiku i Sporting bio najdemokratičniji, što je jedini uspevao da se suprotstavi „establišmentu“ iz glavnog grada. Viljas Boas je ultrase okupljene u „Super Orlove“ grupu uporedio sa Pretorijanskom gardom koja je u starom Rimu čuvala careve.

Ono što se juče desilo je za žaljenje. Poraz uprave ovog fudbalskog kluba, koja je mirno i ravnodušno gledala na višestruke napade ove Pretorijanske garde... Slika uplakanog 19-godišnjeg momka, kome su verovatno oduzeli pravo ga glasa, su sramota za klub. Mi smo traoci Pretorijanske garde koja nastavlja da zastrašuje članove Porta koji samo žele da povrate pravo da se izraze i budu slobodni. Ovo mora da prestane“, rekao je Viljas Boas.

Nije istina sasvim sigurno da Viljas Boas ima podršku većine da obori Pinta da Kostu, jer on zaista iza sebe ima ne samo ultrase, već i rezultate. Pa i glasače među „običnim“ navijačima. Ali da mu se fotelja klima posle četiri decenije – klima se. I mediji su posle svega žestoko udarili po „Super Orlovima“, mada je pitanje da li su takvi tekstovi podsaknuti malo i njihovom naklonošću prvenstveno moćnoj Benfiki, pa i Sportingu.

Kako bilo, najtiražniji portugalski sportski dnevnik A Bola, piše da sve ovo nije odgovaralo čak ni Pinto da Kosti, mada je on i te kako osnažio ultrase tokom svog 40-godišnjeg mandata.

Ova stvorenja se ne bore za sportske ideale. Oni samo hoće da se osiguraju da zlatna koka ostane na njihovoj strani ograde. Ovo što se desilo je moglo da iznenadi samo one koji nisu pratili situaciju već više od 40 godina. Koncept pretorijanske garde, koji se angažuje kada je neophodno, konstanta je u ovom klubu. Menjaju se samo poručnici. Prvo su napadali novinare, pa navijače drugih klubove, na kraju i navijače sopstvenog kluba“, piše u kolumni Žoze Manuel Delgado.

Novi termin Skupštine je 20. novembar. Izbori bi trebalo da se održe u aprilu, mada se već pominje mogućnost da budu odloženi za jun.


tagovi

PortoPinto da KoštaAndre Vilas-Boas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara