Najlepša priča srpskog fudbala može da postane bajka!

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.05.24. | 08:13

Kadetska reprezentacija Srbije pobedom u četvrtfinalu Prvenstva Evrope protiv Austrije (19 časova) može da ponovi uspeh od pre dve godine “klase 2005”

Grupna faza je prevaziđena, sada sledi ono pravo. Kadetska reprezentacija Srbije će u današnjem meču četvrtfinala Evropskog prvenstva za kadete na AEK Areni (19 časova) izaći na megdan selekciji Austrije i pokušati da se izbori za drugo polufinale u poslednje tri godine.

Orlići su u grupi odradili odličan posao. U prvom meču izabranici Jovana Damjanovića su uspeli da minimalnim rezultatom savladaju možda i najneugodnijeg protivnika u grupi (bar po prognozama pre početka turnira), selekciju Ukrajine i put ka prolasku u dalju fazu takmičenja učine značajno lakšim.

Izabrane vesti

U drugoj utakmici pali su domaćini prvenstva - Kiprani. U lakoj pobedi posebno su se istakli momci iz kadetskog pogona Crvene zvezde Viktor Stojanović  i Vasilije Kostov, kao i ofanzivac Čukaričkog Mihajlo Cvetković. Gubili su Orlići nakon prvih pola sata igre, iako su dominirali od samog početka utakmice. Međutim uspeli su da na kraju opravdaju ulogu favorita i pobedom (3:1) obezbede plasman u četvrtfinale Prvenstva Evrope.

U meču sa Češkom, koji bi odredio ko će u sledeću fazu otići kao prvoplasirana ekipa iz grupe, Orlići su pokleknuli iako su tokom većeg dela bili bolji od protivnika. Pokušao je selektor Damjanović da promeša karte i promeni startnu postavu, što zbog prevencije povreda, što zbog opasnosti od kartona, a čini se da ga je takav potez i koštao prvog mesta na tabeli. Imali su kadeti Srbije prednost do samog smiraja utakmice, ali su Česi smogli snagu da se vrate u meč i u dva poslednja napada postignu isti broj golova, na kraju (4:3).

U okršaju sa Austrijom, izabranici Jovana Damjanovića neće imati pravo na grešku i kalkulisanje kao protiv Češke. Austrijanci su pokazali da su kvalitetna reprezentacija, u grupi sa Danskom, Hrvatskom i Velsom završili su kao prvoplasirana ekipa bez primljenog gola, u tri susreta su imali dve pobede i jedan nerešen rezultat. Samim tim Orilićima neće biti ni malo lako da probije stamenu odbranu sutrašnjeg protivnika. Međutim ako se ponove partije kao u prva dva meča, gde su Orlići bili maksimalno koncentrisani, očekuje nas veoma uzbudljiva utakmica na AEK Areni u Larnaci.

Izabranici Martina Ščerba igraju fenomenalno na svim poljima. U utakmici sa Dancima (koji su inače bili bolji od selekcije Srbije u kvalifikacijama za ovo takmičenje) bljesnuo je duo Ogenetejiri Adejenugure - Filip Moici sa po dva data gola, ovaj tandem će predstavljati pravi ispit i za odbrambenu liniju Srbije. Moraće Orlići da obrate pažnju i na Ensara Murića, trenutno najbolji asistent prvenstva (deli prvo mesto sa Portugalcem Varelom) bi sa dodavanjima ka najisturenijim igračima svoje ekipe mogao da predstavlja veliki problem, pa bi neutralisanje mladog veziste stvorlilo veliku šansu za prolazak u polufinale.

Pobedom protiv Austrije učenici Jovana Damjanovića bi uspeli da ponove podvig generacije sa Prvenstva Evrope u Izraelu pre dve godine. Tada su kadeti predvođeni Jovanom Mijatovićem i najboljim strelcom takmičenja Jovanom Miloševićem stigli do polufinala, ali su nakon lošijeg izvođenja penala ispali od selekcije Holandije. Eventualni poraz bi reprezentaciju Srbije poslao kući, dok bi se Austrijanci radovali polufinalu nakon čak 21 godine, tada su na Evropskom prvenstvu za kadete u Portugalu u utakmici sa selekcijom Španije ostali bez finala.

Selektor Orlića Jovan Damjanović za sajt Fudbalskog savez Srbije izjavio da se radi o kvalitetnom protivniku, kao da postoje segmenti igre koje njegova ekipa mora da promeni.

“Pre svega me raduje što smo na utakmici protiv Češke uspeli da odmorimo neke igrače, neke da sačuvamo od kartona, da napravimo određeni balans, tako da svi budu podjednako opterećeni, a sa druge strane i spremni za sutrašnji duel. Možemo da unapredimo određene segmente, posebno u završnici utakmice, da igramo našu igru do samog kraja, kako se određene greške ne bi ponavljale, koje su nam svakako za nauk. Mislim da možemo da budemo bolji i da tempiramo formu tako da naša najbolja utakmica bude baš sutra protiv Austrije. Siguran sam da su momci svesni da ne smeju da postoje padovi u igri ukoliko želimo da prođemo dalje. Nismo kalkulisali da li ćemo igrati protiv Danske ili Austrije, jer su obe ekipe bile naš potencijalni rival u četvrtfinalu. Želeli smo da igramo svoju igru, da podižemo formu. Analiziramo protivnika, kao i sve prethodne, pokušavamo da se prilagodimo na najbolji mogući način. Austrija je ozbiljna selekcija, radi se o ekipi koja ima izvanrednu defanzivu, dobro su organizovani, imaju čvrstinu, dosledni su u svemu što rade, što pokazuje i činjenica da u grupnoj fazi nisu primili nijedan gol. Odlikuju ih i brze tranzicije, jasni principi da od prvog pasa lopta ide unapred, dok se napadač jako dobro otvara. Postigli su nekoliko golova iz prekida, čak i iz auta imaju uigrane akcije. Mislim da imamo dobar roster, dobre momke pre svega, zajedništvo i veru koje su nas i dovele do ovoga, ekipa to zna. Trudićemo se da budemo još dosledniji, da još više verujemo i budemo najbolji kada je to najpotrebnije ”, jasan je Damjanović .

Mihajlo Cvetković, jedan od najboljih pojedinaca reprezentacije Srbije na ovom prvenstvu, smatra da veliku ulogu u meču sa Austrijom zajedničko poverenje.

”Radili smo naporno da dođemo do pozicije da se borimo za polufinale na Evropskom prvenstvu. Verujemo jedni u druge, to je naša najveća snaga. Svesni smo da neće biti lako, kao što nije bilo lako izboriti plasman među osam najboljih reprezentacija u Evropi, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da ćemo ostaviti srce na terenu, da ćemo dati sve od sebe da sutra pobedimo i napravimo još jedan iskorak. Imamo dobru atmosferu unutar ekipe, želimo da to prenesemo na teren i izborimo plasman u polufinale“, poručio je ofanzivac Orlića

Ako uspeju da prevaziđu sledeću prepreku, kadetska reprezentacija Srbije će u polufinalu čekati boljeg iz duela Portugala i Poljske.


tagovi

FSSkadetska reprezentacija SrbijeAndrija MaksimovićNikolaj KostovJovan Damjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara