Mesijeva revolucija: Svlačionica otvoreno protiv Bartomeua i njegovih medija

Vreme čitanja: 5min | uto. 31.03.20. | 10:31

Predsednik se upinje da u javnosti ostavi utisak o skladnom odnosu, ali nije situacija baš onakva kakvom je predstavlja

Ko je ovlaš pratio vesti koje su dolazile sa stadiona Kamp Nou mogao je da stekne pogrešan utisak da u Barseloni vlada harmonija i da su se svi – i Uprava i igrači – stavili u funkciju što bržeg savladavanja posledice pandemije korona virusa. Međutim, oni koji su upućeniji u zbivanja iza kulisa samo su dobili još jednu potvrdu teze da je predsednik Đozep Marija Bartomeu ne samo izgubio podršku svlačionice, već da je ekipa sada već manje-više otvoreno protiv njega. A da sve bude gore po Bartomeua kult Lionel Mesija toliko je ojačao da je Argentinac shvatio da on nije samo prvo ime u svlačionici, već da je veći i od Uprave i da više nema potrebe da glumi tek jednog od fudbalera. Mesi se odvažio i da otvoreno kritikuje rad klupskog rukovodstva.

Barsino rukovodstvo pokušalo je da sakrije nezadovoljstvo ekipe. Slavodobitno je objavilo da je Bartomeu sa igračima dogovorio smanjenje plata od 70 odsto za vreme trajanja pandemije. Pohvalio ih je predsednik i zbog toga što su se oni samoinicijativno odrekli dodatna dva odsto kako bi svi zaposleni u klubu primali 100 odsto plate, iako će klub iskoristiti ERTE opciju koja im dozvoljava da privremeno skrešu plate i do 70 procenata. Potom se predsednik Blaugrane javio lokalnim listovima Mundo deportivo i Sport i hvalospevima obasipao ekipu, dodajući da ne zna otkud u medijima one priče da je ekipa isprva pristajala samo na smanjenje od 30 odsto.
Od prvog minuta su bili spremni za dogovor”, trudio se Bartomeu da održi privid idiličnih odnosa.

Izabrane vesti

Problem je međutim što je vest o gestu Barsinih igrača – a niko se u Evropi nije dobrovoljno odrekao toliko novca – još ranije na Instagramu objavio Mesi lično. Istog sekunda kao po komandi prekopirali su je i ostali igrači.
Želimo iznad svega da razjasnimo da smo uvek bili voljni da prihvatimo smanjenje plata, jer smo potpuno svesni da je ovo izvanredna situacija i želeli smo da budemo prvi koji će pomoći kad klub zamoli”, počeo je inače veoma diskretni Mesi pre no što je strovalio lavinu na Bartomeuovu glavu.
Iznenađuje nas što neki ljudi iz kluba žele da izazovu kritike na naš račun, da nas pritisnu da uradimo nešto što smo oduvek i planirali”.

Svi su odmah shvatili poruku. Svlačionica je poverenje izgubila u čelnike kluba još posle skandala u kojem je otkriveno da je Barsina uprava plaćala “botove” da je brane po društvenim mrežama, čak i kad je to značilo da se vređaju svi oni koji svesno ili ne srozavaju autoritet Bartomeua, a u toj grupi bili su čak i Đerar Pike, Ćavi, Karles Pujol, Lionel Mesi, pa i njegova supruga Antonela Rokuco?!

Uostalom, vest o tome da igrači ne žele da se odreknu više od 30 odsto plate isprva je objavljena na radio stanici RAC1 i u lokalnom Mundo Deportivu. Da se razumemo, to je i dalje list sa najtačnijim informacijama iz Barselone, ali se sa godinama previše približio predsedniku i po nekima postao pristrasan. Inicijalnu vest o navodnom nezadovoljstvu igrača posle predloga Uprave da se plate smanje za 70 odsto ispratila je i serija kolumni u kojima su igrači optuživani za sebičnost, pisalo se da žive u oblacima, ne razumeju kako se pati “običan svet”.

To da ne razumeju kako živi prosečan čovek verovatno je tačno. Barsini fudbaleri sa prosečnom platom od 11.500.000 evra najplaćeniji su na svetu. Ali ovim odricanjima uštedeće klubu 14.000.000 evra mesečno. Još bitnije je međutim to što im se svima, a Mesiju posebno, smučilo to što ih Bartomeu sad već po navici stigmatizuje čim se pojave prve naznake bilo kakvih problema. Postala je rutina, Bartomeuova rodbina prošeta do lokalnih medija, podeli “insajderske” informacije, a igrači se posle brane po društevnim mrežama. Delom su i sami krivi, drže se podalje od medija i novinari ne mogu lako ni da dođu do njih, sve mora da ide preko kluba, a klub se onda potrudi da takve kontakte prekine.

Nije ovo prvi put. Početkom februara tehički direktor Erik Abidal je smenu Ernestea Valverdea obrazložio tvrdnjom da “nekoliko igrača nije bilo zadovoljno njegovim radom”. I tada se javio Mesi, opet na Instragramu
Ne dopada mi se ovo, ali verujem da svako treba da bude odgovoran za svoj deo posla i svoje odluke. Mi igrači smo prvi priznali da nismo igrali dobro, pa tako i sportski sektor mora da preuzme svoj deo odgovornosti. Na kraju, ako već pričamo o igračima, onda bi trebalo i da imenujemo one o kojima govorimo, inače kaljamo svakoga i hranimo glasine koje nisu tačne”, odgovorio je Mesi.

Čak i mediji bliski Upravi odmah su shvatili: ovo znači da će Abidal na kraju sezone dobiti otkaz. Ipak se zna čiji je autoritet najveći u Barseloni. Pride, kad Mesi nešto kaže ostali igrači odmah skaču da ga brane.
Dovoljno s…nja trpimo spolja, ne treba nam još da se u klubu polivamo g….a. Abidal bi morao da zna kako se igrači osećaju, da treba da nam pomogne”,  grmeo je Đordi Alba posle ispadanja u kupu nakon poraza od Atletika iz Bilbaa (0:1).

Rad Abidala zatim je kritikovao i Serhio Buskets. Posle meča u Napulju (1:1) rekao je:
Pristupićemo revanšu na isti način sa onim što imamo. A imamo nažalost malu grupu igrača, neko je valjda tako planirao”.

Svima je jasno da su Abidalovi dani na stadionu Kamp Nou odbrojani, pitanje je samo kad će neko to i da mu saopšti. Problem je međutim što je Francuz samo Bartomeuov poslušnik, ne uzrok problema. Glavni “krivac” je u predsedničkoj fotelji. I biće tu verovatno bar do juna 2021. za kada su raspisani izbori. Bartomeu neće imati pravo da se opet kandiduje, ali nije tajna da mu je plan da gurne nekog svog čoveka da nastavi da izvršava zamisli aktuelnog predsednika.

Čini se da mu je trenutno najveća opozicija u samoj svlačionici. Đerar Pike – koga mnogi vide kao budućeg predsednika Barselone, mada ne baš u tako skoroj budućnosti bio je kristalno jasan.
Znamo koji su mediji bliski klubu i znamo odakle potiču određeni tekstovi”.

Na kraju, odlučiće Mesi. Ugovor sa Barselonom mu ističe na leto 2021. U njemu i klauzula po kojoj može da ide i ovog leta ako obavesti upravo najkasnije do maja. Jasno je da u ovakvim okolnostima to verovatno neće učiniti, ali sasvim je jasno je i da Bartomeu nema pravo na još jedan PR kiks. Pitajte bilo koga na Kamp NOu da bira Bartomeu ili Mesi? Svi znate ko tu dobija.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara