Brendan Rodžers i Filip Klemon (Reuters)
Brendan Rodžers i Filip Klemon (Reuters)

Najgledanija liga Evrope po glavi stanovnika: Zona komfora žulja Seltik, Rendžersov remont

Vreme čitanja: 7min | sub. 03.08.24. | 08:24

Škotski Premijeršip izvesno neće doneti ništa novo po pitanju duopola, pardon monopola na titulu, a Seltik ima šansu da se izjednači sa Rendžersom po ukupnom broju titula

Lako je voleti fudbal u Španiji, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Franuskoj… Tamo gde je košnica igračkog krema, gde lopta zuji, gde trenerski magovi od igre sa njom prave poeziju, gde se šepure evropski velikani, a državni timovi diče mega zvezdama, neponovljivom tradicijom…

Izazovnije je zaljubiti se u bubamaru tamo gde atraktivnost igra žmurke, gde je mantra „kost u kost“, gde se reflektori fudbalske evrope popale eventualno četiri puta godišnje kada naiđe Old Firm, kad udari najveći na najvećeg.

Izabrane vesti

U škotsku ljubav prema fudbalu Evropa se uverila u Nemačkoj. Odsustvo lepote na terenu kompenzovali su Tartan armijom što je brojala 200.000 „ratnika”. Bili su najglasnija i najbrojnija podrška u Nemačkoj. Kratko su ostali, ali su pokazali Starom kontinentu kako se navija. I ne zavaravajte se da ih samo reprezentacija pokreće. Sudarom Hartsa i Rendžersa na Tinkaslu od 13.30, počinje nova sezone Škotskog Premijeršipa, debelo najposećenije lige Evrope po glavi stanovnika! Da, dobro ste čuli.

Škotska broji oko 5.440.000 stanovnika, a za sezonu 4.000.000 gledalaca pogleda utakmice u četiri najviša fudbalska ranga (prema podacima iz sezone 2021/22). Na svakih 1.000 Škota oko 21,3 nađe se na mečevima u Premijeršipu, Čempionšipu, Ligi jedan ili Ligi 2. Nedeljno je to 117.700 navijača. Naravno da brojke za nijansu variraju od sezone do sezone, ali jasno je da Škotsku kada se početkom avgusta lopta zakotrlja počne da drma ozbiljna fudbalska groznica. Znaju to i svi oni, što su bar jednom pogledali domaću utakmicu Rendžersa, i osetili podrhtavanje tribina na Ajbroksu, videli kako se i kamermani i njihovo oruđe rada, tresu do Rendžeri skaču.

Da ne beše Stivena Džerarda, čudesne sezone 2020/21 bez ijednog poraza i sa 102 osvojena boda (25 više od arhineprijatelja), Seltik bi od 2012. kada je hegemonija počela, pa do danas, imao 13 vezanih titula prvaka države. Ali umesto da pravi dinastiju na Ajbroksu, Stivi Dži nije odoleo pozivu Aston Vile i na kratko „Moćni Rendžeri“ su se raspali, geldajući kako Kelti nastavljaju da nižu titule. U vitrine Seltik parka stala su nova tri pehara i večita prednost koja je početkom prošle decenije delovala nedostižno potpuno se istopila.

I zato, uoči početka 128. sezone škotske elite, Rendžers je na braniku statusa najtrofejnijeg škotskog kluba. Ako Seltik veže i četvrtu titulu, a dobro zna kako se to radi, oba velikana imaće po 55. titula. A kvote debelo favorizuju ekipu Brendana Rodžersa.

Kako i ne bi? Sa komotnih osam bodova razlike u odnosu na gradskog i najvećeg rivala Seltik je okončao prošlu sezonu u kojoj nije izgubio niti jedan Old Firm (tri pobede i remi). Na američkoj turneji ne samo da je pobeđivao Čelsi i Mančester Siti, već je u kontrolama sa engleskim velikanima delovao kao savršeno skockana, odlično izbalansirana ekipa. Činjenica da je zadržao gro tima, da je odbio i treću ponudu Atalante za kapitena i najboljeg igrača Meta O‘Rajlija tešku 18.000.000 evra plus bonusi (bio bi to jedan od najvećih transfera u istoriji kluba) govori o ambicijama Seltika ne samo na domaćoj, već i na evropskoj sceni, odnosno grupnoj fazi Lige šampiona.

"Imamo kvalitet, to se pokazalo u poslednje dve, tri sezone. Jezgro ekipe je odlično. Na domaćoj sceni pokušaćemo da osvojimo sve. Ne mislim da iko ima drugačiji stav. Nema tu nikakve arogancije. Želimo da nižemo uspehe i znamo da je potrebno mnogo napora da to ostvarimo“, kaže kapiten Seltika Kalum Mekgregor.

Met O'Rajli proslavlja gol protiv Rendžersa (Reuters)Met O'Rajli proslavlja gol protiv Rendžersa (Reuters)

Svi aduti i u novosezonskoj borbi biće na strani Seltika. Sačuvano je jezgro ekipe, napravljene su kozmetičke poromene poput odlaska prošlogodišnjeg prvog golmana Džoa Harta i zamene u vidu Kaspera Šmajhela, O’Rajli I kapiten škotske reprezentacije Kalum Mekgregor gospodariće sredinom terena, a Kjogo Furuhaši ostaje glavna napadačka opcija, kao i Kameron Karter Vikers komandant odbrane. Kelti imaju debelo najskuplji i najkvalitetniji od 12 timova koji se takmiče u trokružnom sistemu i 33. utakmice ligaškog dela, odnosno dodatnih pet mečeva plej-ofa. Dok Seltik šminka tim za novu sezonu, Rendžers je već potpisao devet fudbalera i bavi se ozbiljnim renoviranjem ne samo tima, već gotovo svih klupskih struktura. Zbog kašnjena isporuke materijala ekipa Filipa Klemona neće sa Hempdena nazad na Ajbroks pre kraja septembra meseca – mali li je to hendikep kada glavni konkurent za titulu već ima značajnu kvalitativnu prednost?

"Znamo da je Seltikovo renoviranje malo i tiče se detalja. Mi imamo pred sobom veliku obnovu. Hajde da prvo napravimo dobar temelj naše kuće, pa da zidamo sprat po sprat. Kroz pola godine, naš tim će biti mnogo snažniji nego šest meseci ranije“, rekao je uoči sezone Filip Klemon.

Koliko uprava kluba veruje Klemonu pokazao je i novi ugovor do 2028. godine i to nakon što je Rendžers zaostao osam bodova za osvajačem duple krune Seltikom bez da je dobio ijedan derbi. Ali u plavom delu Glazgova uvereni su da je Klemon čovek koji će vratiti titulu na Ajbroks, ali sa kojim će pre svega, klub stabilnije funkcionisati. Jer nije tajna da Rendžeri u poslednjih desetak i kusur godina ne mogu ni da primirišu Seltiku u pogledu prihoda od prodaje fudbalera. Seltik je u tom periodu zaradio oko 200.000.000 evra, a oko polovine te sume doneli su mu Frejzer Forster, Viržil Van Dajk, Stjuart Armstrong, Musa Dembele, Kristofer Ajer, Odson Eduar, Žeremi Frimpong i Žota.

Međutim, kako je osvojio 12 titula u poslednjih 13 sezona, pitanje je koliko se Seltik zadovoljava pukom dominacijom na domaćem tlu i maltretiranjem Rendžersa. To je već postala zona komfora iz koje Brendan Rodžers želi da pobegne. On sam je Seltiku doneo tri titule u dva mandata i cilj mu je iskorak u Evropi. Ali za upečatljiviji utisak u novom formatu Lige šampiona sa većim brojem utakmica Seltiku će biti neophodna izdašnjija pojačanja. Niko na Seltik parku ne očekuje zvezde, ali se navijači nadaju dovođenju igrača potvrđenog kvaliteta i makar jednom transferu sa osmocifrenog obeštećenja.

Nije isključeno da upravo borbe na elitnom evropskom frontu mogu da iscrpe dobar deo Seltikove energije i da bi Rendžers delić svojih šampionskih ambicija mogao da ugrabi upravo u tim potencijalnim prazninama najvećeg rivala. Bilo ih je i u minuloj sezoni, imao je Seltik tri poraza, šest remija, ali to nije bilo dovoljno Rendžersu da „Digne frku”.

Nespokoj među navijače Rendžersa uneli su i odlasci standardnih prošlosezonskih prvotimaca štopera Konora Goldsona i zadnjeg veznog Džona Lundstrama, a veliki broj novih imena takođe podgreva sumnje o vremenu potrebnom da se sijaset novih lica adaptira, uigra, te momentalno počne da parira ekipi koja se poznaje u dušu. Mođu momcima koji su letos stigli u Glazgov izdvajaju se doskorašnji fudbaleri Tventea – kapiten i štoper Robin Proper, te sjajno krilo Vaclav Černi koji je prošle sezone isporučio 13 golova i 11 asistencija u Erediviziji. Najbolji strelac ekipe iz prošle sezone Siril Desers (22 gola u svim takmičenjima) mogao bi da uživa u saradnji sa 26-godišnjim Čehom, kao što uživa igrajući sa dugogodišnjim kapitenom Džejmsom Tavernijeom.

Siril Desers i Džemjs Tavernije (Reuters)Siril Desers i Džemjs Tavernije (Reuters)

Ko će još u Evropu?

Prošle sezone Škotima je bilo zagarntovano pet mesta u Evropi. Seltiku glavna faza Lige šampiona, Rendžersu treće kolo kvalifikacija za elitu, trećeplasiranom Hartsu plej-of, a Kimarnoku druga runda kvalifikacija za Ligu Evrope dok se petoplasirani Sent Miren našao u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

U aktuelnoj sezoni, škotski klubovi boriće se za četiri mesta u Evropi, a ako znamo da su dva, praktično rezervisana za klubove čiji se igrački kadar procenjuje na 125.000.000 evra (Seltik) odnosno 85.000.000 evra (Rendžers), glavno pitanje je ko od predstavnika srednjeg i nižeg staleža škotskog fudbala može da se nada trećoj i četvrtoj poziciji?

Trener Hartsa, nekada fudbaler Evertona i čovek sa 116 nastupa u Premijer ligi, veruje da njegov tim može i više nego lani, iako je izazov još teži. Harts je zadržao kapitena Lorensa Šenklanda, čoveka koji je u sezoni 2023/24 isporučio 31 pogodak i osam asistencija, od čega 24 u Premijeršipu profilisavši se kao najbolji strelac. Na toj činjenici, kao i svežoj krvi u vidu velikog broja pojačanja mahom iz domaćeg prvenstva (stigao najbolji igrač Madervela vezista Bler Spital), Srca temelje svoj optimizam.

Kilmarnok veruje da može makar da ponovi prošlogodišnje četvrto mesto na kormilu sa jednim od najiskusnijih stručnjaka Premijeršipa, Derekom Mekinsom koji ulazi svoju 18. sezonu u trenerskoj karijeri. Ipak, neće biti lako ni klubu sa Ragbi parka, niti Sent Mirenu da sačuvaju mesta u evrozoni iz prošle sezone jer Aberdin i Hibernijan ciljaju povratak u plej-of.

U donjem delu tabele viđeni su Dandi, Dandi Junajted, Sent Džonston, Ros kaunti i Madervel, timovi čija vrednost igračkog kada ne prelazi 10.000.000 evra, čak je kod većine i značajno manja.

Povratak Dandi Junajteda iz Čempionšipa u Premijeršip znači da će liga od 12 klubova ove sezone imati tri gradska derbija – Old Firm, edinburški derbi između Hibernijana i Hartsa, odnosno derbi Dandija, a njegov akter biće nekadašnji fudbaler Crvene zvezde David Babunski koji je letos napusti mađarski fudbal i potpisao ugovor sa povratnikom u škotsku elitu.

Sportski sektori mnogih članova Premijeršipa nisu odmarali ovog leta, emisari Madervela nisu stigli ni da podignu glavu jer su potpisali čak 11 novih igrača. Aberdin je za novog šefa stručnog štaba imenovao doskorašnjeg trener Elfsborga, Šveđanina Džimija Telina, a Ros Kaunti Donu Kouviju (41) koji je sezonu završio kao vršilac dužnosti poverio mesto glavnog trenera, kao i Hibernijan još manje iskusnom Dejvidu Greju (36).

Nije im liga lepršava, atraktivna, oskudeva u fudablerima sa zvezdanim statusom. Ali bolju nemaju. Cene je, poštuju, uživaju u njoj i pune stationa dajući ostatku Evrope navijačke lekcije na svim nivoima.

ŠKOTSKI PREMIJERŠIP, 1. KOLO

Subota

13.30: (5,60) Harts (3,90) Rendžers (1,62)

16.00: (1,90) Madervel (3,50) Ros Kaunti (4,10)

Nedelja

14.30: (2,40) Dandi Junajted (3,40) Dandi (2,95)

16.00: (2,50) Sent Miren (3,35) Hibernijan (2,85)

17.30: (1,17) Seltik (8,00) Kilmarnok (14,0)

Ponedeljak

21.00: (2,95) Sent Džonston (3,35) Aberdin (2,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Škotska 1Premijeršip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara