Kol Palmer (©Reuters)
Kol Palmer (©Reuters)

Najbolji u Premijer ligi? I asistira i namešta, multipraktik iz Mančestera radi – sve! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.10.24. | 17:02

Kol Palmer ponovo briljirao u Čelsijevoj pobedi nad Njukaslom

Erling Haland predvodi listu strelaca, Bukajo Saka prednjači po broju asistencija, ali teško da trenutno postoji igrač sa većim uticajem na svoj tim od onog koji na Čelsi ima Kol Palmer. Poput multipraktika, momak iz Mančestera radi – sve. Poput Pokreće i završava akcije, asistira i pogađa. Ukratko – čini saigrače boljim. Bilo tokom prve sezone u Čelsiju, nastavilo se na startu aktuelne, a tako je bilo i ovog popodneva na Stamford Bridžu, tamo gde je posebno inspirisan. Tim Enca Mareske je ponajviše zahvaljujući 22-godišnjem ofanzivnom vezisti i prekinuo mini-seriju od dva vezana meča bez pobede u Premijer ligi - 2:1 (1:1).

Palmerov gol sa početka drugog poluvremena, i to vrlo lep, bio je ispostaviće se odlučujući. Međutim, više mnogo više nego tim pogotkom Englez je oduševio potezom kod inicijalnog vođstva londonskog kluba kada, makar na papiru, nije uradio ništa. A, zapravo je uradio (skoro) sve, jer pas od sedamdesetak metara kojim je u isto vreme otvorio i praktično zatvorio akciju retko se viđa. Na tako nešto prethodnih godina na premijerligaškim terenima navikli su nas jedino Trent Aleksander Arnold i Kevin de Brujne, sve dok na veliku scenu nije stupio Palmer.

Izabrane vesti

"Palmerov pas! Najbolji je u Premijer ligi trenutno", 'tvitnuo' je Džejmi Karager nebrzo pošto je Čelsi načeo Njukasl. Učinio je to Nikolas Džekson (i on vremenom postaje sve uticajniji) na asistenciju Pedra Neta, ali je svu pažnju na sebe je skrenuo Palmer. Ne bi bilo pošteno da je bilo drugačije pošto je njegov pas suštinski bio i više od pola gola. Nesvakidašnji, 'debrujneovski'... Izdržao je bledoliki vezista pritisak dvojice protivničkih fudbalera u opasnoj zoni, okrenuo se licem ka protivničkoj polovini, a onda fligranskim dodavanjem preko celog terena uhvatio na spavanju pola protivničke odbrane. Tino Livramento nije verovatno mogao ni da pretpostavi šta sledi, Fabijan Šer bio je predaleko kako bi mu uskočio u pomoć, Pedro Neto je iskoristio svoju brzinu kao jednu od većih prednosti i kao na tacni poslužio Džeksona.

Da će ovo biti njegov dan - mada malo koji nije bio njegov otkako je stigao u Zapadni London - Palmer je nagovestio još u četvrtom minutu pogodivši mrežu Njukasla. Taj pogodak poništen mu je zbog minimalnog ofsajda, no, početkom drugog dela nije bilo ničeg spornog. Aleksander Isak je petljao, Romeo Lavija mu iščeprkao loptu i dodao je do polaznika Sitijeve akademije, a ovaj mu poručio 'odavde preuzimam ja'. Primio je pas na četrdesetak metara od protinvičkog gola, vukao loptu do kaznenog prostora, a onda je po ulasku u šesnaesterac zakucao u bliži ugao Njukaslovog gola za, ispostaviće se - pobedu.

Mada je vrlo lako do kraja rezultat mogao da se promeni, a rezultat krene u suprotnom smeru. Na kraju, ipak, nije, ponajviše krivicom Aleksandera Isaka, jer iako je pogodio za izjednačenje po isteku sat vremena igre, švedski reprezentativac naneo je više štete svom timu nego što mu je doneo koristi. Pored pomenute izgubljene lopte na svojoj polovini, kojom je inicirao kontranapad i gol Palmera, centarfor Njukasla brljavio je i pred protivničkim golom. I to u dva navrata. U 70. minutu mu je, istina, udarac sa šest metara sa gol-linije počistio Ris Džejms, ali za postupak kod situacije viđene pet minuta kasnije opravdanja nema. Dobio je tada Isak duel sa Veslijem Fofanom, predriblao i Roberta Sančesa, a onda pokušao da isto uradi i Livaju Kolvilu i - preterao.

Imao je u finišu i Čelsi priliku da reši pitanje pobednika, baš na asistenciju Palmera je rezervista Mihajlo Mudrik ušao u šansu, ali mu je udarac sa oko desetak metara odbranio Poup ostavivši goste u životu. Uzalud, budući da tim Edija Haua do kraja nije uspeo da ugrozi pobedu Plavaca.

U drugom od tri meča odigrana u Londonu u istom terminu Totenhem je poražen na Selhurst parku protiv Kristal Palasa - 1:0 (1:0). Bio je to prvi trijumf ekipe Olivera Glaznera u Premijer ligi od starta sezone, a doneo mu ga je Žan Filip Mateta. Ipak, poput Palmera kod prvog gola Čelsija, ogromne zasluge za jedini gol na ovom meču otišle su na račun Eberečija Ezea, zbog načina na koji je proigrao francuskog napadača u 31. minutu. Uživajte...

Mogao je Totenhem u nastavku do izjednačenja, a najbliži mu je bio četiri minuta po primljenom golu, kada je posle kornera Miki van de Ven zatresao stativu. Holandski defanzivac generalno je imao dan za zaborav pošto je upravo on izgubio loptu u svom kaznenom prostoru kod odlučujeć gola, a sredinom drugog poluvremena trebalo je da bude isključen budući da je kao poslednji igrač srušio Ismailu Sara. Na njegovu, ali i sreću Totenhema, glavni arbitar Deren Bond progledao mu je kroz prste i sankcionisao ga 'samo' žutim kartonom. Nije to mnogo pomoglo Ejndžu Postekogluu.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Petak

Lester - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Vardi 23 - Jejts 16, Vud 47, 60/

Subota

Aston Vila - Bornmut 1:1 (0:0)

/Barkli 76 - Evanilson 90+6/

Brentford - Ipsvič 4:3 (2:2)

/Visa 44, Klark 45+1ag, Embeumo 51pen, 90+6 - Smodiks 28, Hirst 31, Delap 86/

Brajton - Vulverhempton 2:2 (1:0)

/Velbek 45, Ferguson 85 - Ait Nuri 88, Kunja 90+3/

Mančester Siti - Sautempton 1:0 (1:0)

/Haland 5/

Everton - Fulam 1:1 (0:0)

/Beto 90+4 - Ivobi 61/

Nedelja

Čelsi - Njukasl 2:1 (1:1)

/Džekson 18, Palmer 47 - Isak 32/

Kristal Palas - Totenhem 1:0 (1:0)

/Mateta 31/

Vest Hem - Mančester Junajted 2:1

/Samervil 74, Bouven 90+2pen - Kazemiro 81/

17.30: (2,50) Arsenal (3,45) Liverpul (2,95)

***kvote su podložne promenama





tagovi

Kol PalmerČelsiNjukaslPremijer liga

Obaveštavaj me

Čelsi
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara