Ilustracija (©MOZZART Bet)
Ilustracija (©MOZZART Bet)

Najbolji na svetu protiv najboljeg u Evropi, Hrvati za opstanak na Maksimiru

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.10.20. | 12:54

Francuska domaćin Portugaliji, Vatreni dočekuju Šveđane

Zagrevanje je prošlo. Francuska je zgazila koronom desetkovanu Ukrajinu sa 7:1, Portugalci su odigrali 0:0 sa Španijom pošto su prvo poluvreme prespavali, a u drugom dva puta uzdrmali prečku. Sad sledi ono pravo. Svetski šampion na aktuelnog prvaka Evrope, na pariskom Sen Deniju, sa ambicijom da zadrže maksimalan učinak iz prva dva kola Lige nacija (20.45).

Francuzi osokoljeni ubedljivom igrom protiv Ukrajine, u kojoj je Olivije Žiru sa dva gola na jubilarnoj 100. utakmici u dresu državnog tima preskočio Mišela Platinija na drugom mestu liste najefikasnijih igrača Trikolora, izlaze na megdan osvajaču premijernog izdanja Lige nacija. Do sada je napadač Čelsija dao 42 gola, ispred njega samo je Tjeri Anri sa 51. Golovi inače nisu problem ni za jedne, ni za druge. Hrvatima su oba tima dala po četiri. Ali sada će na mnogo jačeg protivnika.

Izabrane vesti

Francuzi su pride posle meča s Ukrajinom osvežili ekipu naknadnim pozivima za Kurta Zumu, Ferlana Mendija i Adrijena Rabioa. To što su igrači Čelsija, Reala i Juventusa uopšte bili izostavljeni sa prvog spiska dovoljno govori o konkurenciji u timu Didijea Dešana. Protiv Ukrajine su u prvih 11 debitovali Usem Auar i Eduardo Kamavinga i ostavili veoma dobar utisak.

Portugalci ništa lošiji, mada je Španija bila ta koja je držala loptu, ali nije napravila previše problema odbrani u kojoj je uz pozitivne ocene debitovao Ruben Semedo. A kod tih prečki Kristijana Ronalda i Renata Sančesa videlo se koliko su Portugalci opasni. Od Mundijala 2018. izgubili su samo jedan meč, baš protiv Ukrajine (1:2), ali tada u punom sastavu i punoj znazi.

U okviru drugog meča Grupe 3 koplja ukrštaju Hrvatska i Švedska (18.00). Obe selekcije će vrebati ne samo prvu pobedu, već prvi bod ili bodove u ovogodišnjem izdanju kontinentalnog takmičenja. Istorija međusobnih susreta ove dve selekcije odaje da u četiri okršaja nije bilo remija, a Hrvatska vodi u pobedama 3:1.

Vicešampion sveta je u prvom kolu na Dragau nadigran od Portugala sa 4:1 i to u duelu koji je propustio najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima Kristijano Ronaldo. Ni u narednoj rundi nije bilo mnogo bolje – iako su izabranici Zlatka Dalića poveli u reprizi finala poslednjeg Svetskog prvenstva, Francuska je ipak trijumfovala sa 4:2. Osam primljenih golova u dve utakmice, bez obzira na kvalitet rivala, govore da u defanzivnoj liniji nešto ozbiljno ne štima. Samim tim, ne bi bilo začuđujuće ako bi se Šveđani "upisali" na Maksimiru.

Defanziva plavo-žutih mnogo se bolje pogazala od hrvatske u prva dva kola. Francuska je slavila minimalnim rezultatom, Kristijano Ronaldo je bio dvostruki strelac u Stokholmu. Problem je u tome što reprezentacija sa severa Evrope još čeka na prvi pogodak. Šveđani prvi put gostuju o ovogodišnjem izdanju Lige nacija, Hrvati će premijerno igrati u Zagrebu. Prethodni put žuto-plavi su gostovali na Maksimiru 2005. godine, sada će biti bez potencijalne opasnosti zvane Zlatan Ibrahimović, s obzirom na to da se genijalni napadač povukao iz nacionalnog tima Vikinga 2016. posle neuspeha u kvalifikacijama za EURO.

Situacija na tabeli, rekosmo, nije dobra ni za jednu ekipu. Švedska je trenutno na trećem mestu ispred Hrvatske zbog, da se precizno izrazimo, manje loše gol-razlike. No Šveđani su poraze od Francuza i Portugalaca upisali na domaćem terenu, dok je Hrvatska gostovanja u Portu i Parizu već odradila.

U prijateljskim utakmicama tokom nedelje oba sastava slavila su sa 2:1 u gostima nad respektabilnim protivnicima. Zlatko Dalić je testirao neka nova rešenja i pored toga Hrvatska je nadjačala Švajcarsku u Sankt Galenu. Šveđani su golovima Aleksandera Isaka i Matijasa Jonasona pobedili u Rusiji. Domaćini su ublažili poraz tek u sudijskoj nadoknadi.

Činjenica je da su Vikinzi od odlaska Ibrahimovića tipična tvrda skandinavska reprezentacija koja neće autsajderima napuniti mrežu, ali protiv koje će se i nominalni favorit namučiti. A, upravo dvomeč sa Šveđanima mogao bi da bude ključan za opstanak Hrvatske u Ligi A, pa se očekuje maksimalan pristup. Dalić neće moći da koristi Andreja Kramarića, a njega bi u vrhu napada trebalo da zameni Bruno Petković.  

LIGA NACIJA A - 3. KOLO

Subota

GRUPA 4

Španija – Švajcarska 1:0 (1:0)

/Ojarzabal 14/

Ukrajina – Nemačka 1:2 (0:1)

/Malinovski 77pen – Ginter 20, Gorecka 49/

Nedelja

GRUPA 1

18.00: (6,25) BiH (4,00) Holandija (1,55)

20.45: (4,20) Poljska (3,40) Italija (1,92)

GRUPA 2

18.00: (2,75) Engleska (3,25) Belgija (2,60)

20.45: (4,90) Island (3,50) Danska (1,77)

GRUPA 3

18.00: (2,05) Hrvatska (3,40) Švedska (3,70)

20.45: (2,35) Francuska (3,20) Portugalija (3,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijareprezentacija Švedskereprezentacija HrvatskeFudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara