Jadan potez Liverpula: Uzeo državne pare, a obrnuo 533.000.000! Što gazda ne plati radnike kad su mu džepovi puni?

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.04.20. | 15:29

Kritikuju Karager, Kolimor, Haman i Marfi

Aplauz za igre i titulu na dohvat ruke, zvižduci za odnos prema radnicima. Mesecima se javnost na Ostrvu i van njega oduševljavala stilom i rezultatima, da bi se u poslednja dva dana obrušila na Liverpul. Čini se, opravdano, jer su Crveni prihvatili predlog Vlade Velike Britanije da zaposlene pošalju na prinudni odmor tako što će za vreme pandemije virusa COVID-19 živeti na državnim jaslama.

Pošto je reč o predlogu, a na obavezi, utoliko je razočaranje javnosti veće. Pogotovo što su svi doživljavali Enfild kao mesto gde se poštuju vrednosit poput odricanja, solidarnosti, empatije. I gde ima novca

Izabrane vesti

Avaj..
Najpre je Jirgen Klop pokazao da saoseća sa svima zbog pandemije, onda su igrači pristali na smanjenje plata, međutim, poslednji potez pokazuje da su dobra volja i poštovanje izgubljeni. Jadno je ovo, Liverpule“, zagrmeo je Džejmi Karager, nekadašnji štoper Crvenih.

Predlog Vlade Velike Britanije je da sve firme (uključujući i sportske kolektive) u kojima je proces proizvodnje stao usled pandemije imaju pravo da pošalju radnike na prinudni odmor tako što će država svakom zaspolenom isplatiti 80 odsto zarade, gde je gornja granica postavljena na 2.500 funti mesečno. Tako za april, maj i jun, kad se očekuje da se vrate na posao. Ovaj predlog prihvatili su, od premijerligaških klubova, Totenhem, Bormut, Njukasl i Norič, a sad je i Liverpul oko 200 svojih radnika poslao na prinudni odmor i preselio ih na teret države. Kad se kriza završi oni se vraćaju na posao i Crveni nastavljaju da ih plaćaju.
„Ne poznajem nijednog navijača Liverpula kome se ne gadi odluka kluba da zaposlene pošalje na prinudni odmor. J.., to je pogrešno. Ljudi, samo da znate, na prinudni odmor se šalju radnici malih predizeća kako bi sprečili bankrot. A u Premijer ligi, svaki gazda ima toliko keša, zarađuje na vrtoglavom rastu vrednosti klubova, zašto ne razmisle da finansijraj osoblje iz svojih ionako punih džepova“, gnuša se Sten Kolimor, bivši defanzivac Liverpuka i reprezentacije Engleske.

Isto razmišlja i Ditmar Haman.
„Iznenadila me je vest da Liverpul koristi program Vlade Velike Britanije o isplati radnika državnim novcem. Takva šema nije napravljena za ovakve slučajeve. Kosi se sa moralom i vrednostima kluba za kojim sam igrao“.

Ono što najviše zbunjuje bivše igrače i navijače jeste činjenica da je samo u februaru Liverpul ostvario profit od 42.000.000 funti, a da je u godišnjem izveštaju za sezonu 2018/19, kad je postao prvak Evrope, naveo da je povećao promet na 533.000.000 funti.
Groteksno je sve ovo, pomoć nije uvedena da bi je koristili fudbalski klubovi. Razočaran sam postupkom Liverpula, u suprotnosti je sa jedinstvom po kome je poznat, naročito u poslednjih 30-ak godina, od tragedije na Hilsborou. Smatram da igrači ne bi prigovorili, ali ako se već odriču plata imaju pravo da znaju gde će završiti njihov novac. Govorimo o milionima funti. Jedna je stvar ako su sredstva otišla zdravstvenom sistemu, ali ako je ostao u klupskoj kasi to je nešto sasvim drugo“, vrti glavom Deni Marfi, vezista u periodu od 1997. do 2004.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara