Što nam skidate platu kad smo vam doneli dve Lige šampiona i usrećujemo milione ljudi: Samo ne pričajte da smo pohlepni

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.04.20. | 19:16

U odbranu fudbalera koji ne pristaju na smanjenje zarada

Prvi talas vesti ticao se prekida prvenstava širom sveta usled pandemije virusa COVID-19. Drugi je zabrinutost za ishod ove seozone u svim sportovima, počev od fudbala, preko košarke, do tenisa. A sad je aktuelna tema „odreknite se novca da bismo mogli da preživimo“.

Negde je ovaj scenario izazvao trzavice između igrača i uprave (Barselona), negde rat (Dinamo Zagreb), možemo reći da je u srpskim velikanima Crvenoj zvezdi i Partizanu sve izvedeno dostojanstveno, dok u Rusiji nisu baš svi spremni da pristanu na smanjene plata na neodređeno. Zenit, Spartak iz Mosvke i CSKA jesu, ali je problem nastao u trećem gigantu iz glavnog grada, pošto su fudbaleri Lokomotive odbili predlog čelnika da im se zarade za april i maj smanje za 40 odsto.

Izabrane vesti

Za takav stav dobili su javnu podršku trenera. Ne bilo kog, jer je Juri Sjomin hodajuća legenda tamošnjeg fudbala. U obraćanju javnosti podseća da je Loko u jesen 2018. igrao Ligu šampiona u grupi sa Portom, Galatasarajem i Šalkeom, lane se družio sa Juventusom, Atletikom i Leverkuzenom, a prema grubim procenama, samo od nagrade UEFA, u klub je ušlo oko 50.000.000 evra. Na taj iznos valja uračunati novac zarađen od TV prava, ulaznica, navijačkih suvenira i onda zaista deluje nelogilčno da neko traži od onih koji su ta sredstva doneli da se odreknu ono što im ugovorom sleduje.
Igrači Lokomotive obezbedili su klubu ozbiljan novac plasmanima u grupnu fazu Lige šampiona dve sezone uzastopno. Iz nekog razloga na to se ne obraća pažnja. Zato, nemojte ih kriviti da su pohlepni i nezahvalni, jer – navodno – ne razmišljaju o klubu koji ih hrani. Ovo je zajednički proces, pre će biti da oni hrane klub više nego klub njih“, direktan je Sjomin u kolumni za Sport ekspres.

Iz njega govori skoro 40 godina rada u struci. Preturio je svašta  preko glave, mada priznaje da se sa ovakvim izazovom, s kojim se suočila planeta, još nije suočio.
Situacija sa virusom korona je nepredvidiva. Sveodoci smo da veliki broj kompanija, firmi i najrazličitijih organizacija dobija određenu pomoć od vlada svojih država kako bi prevazišli probleme. Verovatno i naš posao ima pravo na to. Fudbalu bi sad valjalo pomoći, a ne samo da se skuplja novac od igrača. Fudbal je velika i važna industrija, a danas ga nema da popravi raspoloženje velikom broju ljudi. Mesec dana je kako stoji, zbog čega stotine hiljada, čak i milioni ljudi, ne znaju kako da se postave, šta da gledaju na televiziji, jer su sport i fudbal bitan deo svačijeg života“.

Iako je jasno da fudbaleri žive na visokoj nozi, da su u stanju da priušte sebi ono što većina običnih smrtnika ne može, Sjomin upozorava da je to zamena teza. Pojašnjava:
„Svi mi, uključujuči i klubove, moramo da razumemo da su glavni protagonosti fudbaleri. Nema potrebe vršiti pritisak na njih u smislu koliki deo svojih zarada će dati klubovima. To je jednako pogrešno kao i predstaviti da igrači ne razumeju situaciju u kojoj se svet nalazi. Razumeju, i to dobro. Spremni su da učine sve da zajedno izađemo iz krize, samo žele da se prema njima postupa sa dužnim poštovanjem. Ne smete da ih vređate“.

Dodatak:
Od ugovora sa Lokomotivom ne žive samo igrači, već i njihove porodice. Ponekad baš velike porodice, kao što je slučaj sa našim Brazilcima, pošto sinovi, braća, rođaci i svi ostali zavise od toga šta će im naš igrač poslati iz Rusije. Većina ruskih igrača je u sličnoj situaciji. Mnogi od njih potiču iz siromašnih porodica, dolaze iz malih sredina, gde njihovi najmiliji nemaju posla. Negde cela rodbina zavisi od njih. Ne zaboravite to“.

Novi sastanak čelnika i igrača zakazan je za narednu sedmicu, ali posle ovih reči trenera teško da će biti pomaka u pravcu kakav je zacrtala uprava.
Najlakše je reći: „odrekni se dela plate“. Mnogo je teže odnositi se prema fudbaleru sa dozom poštovanja. Uvek, bez obzira na situaciju. Na kraju krajeva, to su momci što proizvode emocije koje nam danas tako nedostaju. Ne zaboravite nikad“, dodao je Juri Sjomin.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara