Savić skenirao Barselonu: Mirotić potpis godine, teško će Gasol da se vrati

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.04.20. | 21:41

"Ne mogu da se oslikam ni u jednom košarkašu aktuelnog sastava", ističe čuveni košarkaš

Tri puta je osvajao Evroligu, a jednom je bio proglašen za MVP-ja. Zoran Savić može da se pohvali izuzeno uspešnom košarkaškom karijerom, a izuzetno uposlen bio je i nakon što je okačio patike o klin. Nekadašnji igrač proveo je godine na mestu tehničkog direktora Barselone, pa je samim tim "propratio" brojne košarkaške legende koje su nosile ovaj dres.

Sada, Zoran Savić živi na pola puta između Azije i Evrope. Kaže da košarku i dalje prati i da u njoj maksimalno uživa.
"Trenutno živim na relaciji Dubai – Barselona. Prilično sam opušten nakon vremena provedenog na mestu tehničkog direktora. Sada mogu da uživam sa svojom porodicom. I dalje dosta pratim košarku, to je moj život. Imam akademiju u Dubaiju. Tu provodim najveći deo vremena. Takođe pomažem nacionalnim organizacijama u Aziji i Africi".

Izabrane vesti

Barselonu i dalje prati, doduše više uz male ekrane nego uživo, na tribinama.
"Ove sezone sam bio samo na jednoj utakmici. Kada god imam vremena, pogledam Barselonu na TV-u. Privilegija mi je svaki put kada odem u Blaugranu".

Podsetio se i vremena kada je počinjao sa prvim treninzima. Kaže da je bilo neophodno dosta više snage, ali i treninga.
"Tokom godina kada sam ja nastupao, košarka je bila sa dosta kontakta. Morao si da budeš mnogo snažniji. Pre toga sam igrao fudbal i sa košarkom sa krenuo kasnije, tek kada sam imao 16 godina. Počeo sam veoma kasno. Nikada nisam nastupio u mlađim kategorijama, prve korake sam napravio sa seniorima. Morao sam da radim mnogo više, voleo sam da treniram i uvek sam bio jasan po tom pitanju. Tako sam nadoknadio zaostatak za ostalima".

Naravno, kao i svakom sportisti, titule su nešto čega se najradije seća.
"Najbolja sećanja su osvojene titule. Bio sam srećan da nastupim za Jugoplastiku, Virtus, Barselonu. Sve su to ekipe gde sam osvajao pehare. Za mene, najlepši osećaj je dan posle osvajanja naslova. Kada se probudite i shvatite da je vaš tim najbolji, to je nešto neprocenjivo".

Istakao je nekoliko košarkaša sa kojima je rado voleo da igra, međutim, Argentinci su mu uvek imali posebno mesto u srcu.
"Bilo ih je nekoliko. Delio sam dres u Virtusu i PAOK-u sa Banetom Prelevićem, a uvek sam voleo da igram sa Argentincima, naročito zbog karaktera. Podvukao bih Huga Skonočinija iz mog vremena u Bolonji. Sećam se jedne zanimljive situacije dok smo bili zajedno. Ušao sam u svlačionicu i sve je mirisalo interesantno, sve je bilo čudno. Pitao sam ga da li je pušio u kupatilu. Krio se, iako je znao da ja ne volim cigarete, ali sam mu rekao da neću Mesini reći ništa. Sve je bilo jako smešno".

Najbolji saigrač, po njegovom mišljenju, bio je Toni Kukoč, koji je gajio potpuno posebnu košarkašku filozofiju.
"Najbolji igrač sa kojim sam igrao je Toni Kukoč. Imao sam te sreće da nastupim sa Draženom Petrovićem, ali bih ipak istakao Kukoča. Bio je košarkaš koji je uvek izvlačio najbolje iz ostalih, video akcije pre svih".

Jugoplastika je odnela bezbroj pobeda u Barseloni za vreme dok je bila na svom vrhuncu. Savić ističe da je za to postojalo dosta razloga.
"Više je razloga za to. Najvažniji je podatak da je Jugoplastika tada predstavljala jedan od najboljih timova u Evropi. Drugi razlog je mentalitet. Treninzi su nam bili jači nego same utakmice. Trener nam se postavljao kao učitelj. Naših 30 sekundi sa Božom Maljkovićem su tada imale značajno više uticaja nego što pauze imaju danas. Naš tim je mentalno bio pripremljen kao nijedan drugi".

Na stotine igrača prošli su kroz dres Barselone, ali Savić ističe da mu je najdraže što se među njima našao Đanluka Bazile.
"Ima tu dosta igrača za koje sam srećan što su došli, ali nijedan mi se nije više dopao kao Bazile. On je strani igrač sa najviše utakmica odigranih u dresu Barselone. Igrao sam sa njim šest meseci. Morao sam da mu smanjim ugovor za 30%, ali je to prihvatio bez problema. Bio je rođeni radnik. Svakodnevno se davao i borio".

Ipak, Savić ističe da ne može da se pronađe ni u jednom košarkašu koji trenutno igra za Barselonu.
"Mislim da ne postoji nikakva šansa da se oslikam u bilo kojem trenutnom košarkašu Barselone".

Što se aktuelne situacije tiče, smatra da Barsa može da trofeja, ako se sezona nastavi.
"Mislim da Barsa može da se bori za oba trofeja, ako se sezona nastavi. Imaju najbolji sastav u Evropi, odličnog trenera i sjajan nivo igre. Mislim da će im biti teže da dođu do Fajnal fora, nego da ga osvoje".

Ističe, ipak, da je veoma srećan što je Nikola Mirotić potpisao za Blaugranu.
"Za mene, on je potpis godine. Vratio se u Evropu, što je bilo iznenađenje. Isplatio se. Sa ovim transferima lako možete da pogodite, a Barseloni je baš bio potreban neki ovakav igrač".

Uporedio je evropsku i američku košarku. Svestan je da je "preko bare" znatno privlačnije, ali da je situacija takva kakva jeste.
"Takva je naša budućnost. Mladi igrač koji je zainteresovan za Barselonu, takođe bi voleo da igra u NBA ligi. To je nešto što ne može da se kontroliše, slično je i u fudbalskim akademijama".

Mediji u poslednje vreme polemišu da bi Pau Gasol mogao da se vrati u Barselonu. Savić zaključuje da je veoma teško da se to desi.
"Pau Gasol je dao mnogo toga Španiji. Imao je mnogo uticaja. Da je reč o igraču na poziciji pleja, rekao bih vam da nema šansi da se vrati. Ali njegova pozicija bi mogla da mu dopusti povratak. Moraće da se vidi u kakvom je stanju, ali zaista mislim da je teško da ponovo dođe u Barselonu".

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara