Komentari na vest

Na utakmicu s maskom za kiseonik: Bolivijci otišli još više, u oblake, na 4.150 metara

M

Misakg

pre 13 dana

Evo posle 13 minuta, već vode sa 1:0
W

Winwin

pre 13 dana

Bolje da je naš prezidento umesto u Leskovcu napravio stadion na Kopaoniku.Naše starlete bi mogle da dođu par dana pre i da uživaju na oko 2000 metara nadmorske visine.Tukli bi sve reprezentacije kući a naše vedete bi uz to mogli malo i da odmore na svežem vazduhu!
N

NN3

pre 13 dana

Koliko bolesno da pokušaš da braniš jednoj državi da bira u kojem gradu će da igra. Niko se ne pita kako je njima na primer. Gostima je gostovanje u Boliviji jednom u ciklusu, a Bolivijci svaki drugi meč doživljavaju temperaturne šokove i nadmorske visine. Ogromna većina njih igra bolivijsku ligu i 80% godine provede na 3000+ metara nadmorske visine. I onda na primer odu u Brazil na 10 metara nadmorske i 40 stepeni, pa se vrate u Boliviju na 3500, pa putuju u Kolumbiju na 35 stepeni i 90% vlažnosti vazduha. A ovi kukaju što jednom u dve godine moraju da odigraju 90 min na planini. Koje ludilo, braniš jednoj državi da koristi svoje normalne i prirodne resurse gde će fudbal da igra... Baš su oni pre stotina godina ciljali da stave glavni grad ili najveće naselje na 3500 metara nadmorske kako bi u 21. veku protivnicima štetili tokom fudbalskog meča.
P

PODRŠKA BOLIVIJI

pre 13 dana

Ako, neka gosti dobiju svi proliv u sred utakmice. Napred Bolivijo, napred sirotinjo najcrnja.
R

RT

pre 13 dana

Dal sam ja jedini koji prodiše na planini? Ja u gradu ne mogu da dišem.
v

vdd

pre 13 dana

ja sam bio u austriji na 3500m na Großglokner.jedva sam cekao da sidjem dole zicaeom
М

Миркан

pre 13 dana

Иначе, у историји НБА тим који има највећи проценат победа на домаћем терену је Денвер, који игра на 1600 метара надморске висине. А на другом месту је Јута, која игра на 1300 метара висине. То је знатно мање него у Боливији, међутим у НБА тимови имају на гостовањима много мање периода за аклиматизацију због густог распореда. Зато увек кад су у питању гостовања, Јута и Денвер се заједно одраде. 3 хиљаде метара је неупоредиво гадније, од те висине се већ јавља висинска болест у виду спонтане мучнине, дехидратација због јаког сунца и слично. А 4 хиљаде метара је већ сурово. Једном сам се пењао у Аустрији на ту висину као солидно искусни планинар, два дана аклиматизације на око 2900 метара и мислио сам да ћу да рикнем. Константна лагана мучнина, још сам се добро и држао, и невероватна слабост. За ту висину мора аклиматизација од минимум 7 до 10 дана, што је проблем у данашњем густом распореду фудбалских такмичења. Мада, нисам да им забране, управо светски репрезентативни фудбал и има чар због оваквих ствари
D

Dragan VG

pre 13 dana

Neverovatno koliko je alpinizam surov sport. Gledao jako puno dokumentaraca i emisija na tu temu, i prosto uhvati coveka jeza od onoga sta visina moze da uradi coveku i koliko ima ubilacko dejstvo. HACE (high altitude cerebral edema ) i HAPE ( high altitude pulmonary edema ) su jezive stvari. Koliko god je tehnologija i nauka napredovala, tu ne moze biti potpunog prevladavanja problema. Ovo sa 4000 + metara u Boliviji je ozbiljna mucka koju su smislili, iako teorijski imaju pravo da biraju takva mesta, jer je njihov domaci teren tu. Ali....
m

milo123

pre 13 dana

To je slična priča poput ekipa koje igraju na veštaku - imaju veliku prednost kući, veoma ranjivi na strani. Naravno ovde je situacija još drastičnija. Opet Bolivija je toliko loša da joj ni to ne pomaže. Možda to nije loša strategija za slabije ekipe, da imaju specifičan i jak domaći teren, gde je teško protivniku da se prilagodi. U fudbalu i ratu je sve dozvoljeno.
R

Rubikova kocka

pre 13 dana

Samo čudom možeš da ih dobijes u El Altu 🤣🤣🤣🤣! Šta ih briga

Bojan Urosevic

pre 13 dana

Nešto im nije pomogla nadmorska visina Bolivija nikad nije prošla na svetsko prvenstvo preko kvalifikacija znači nikad nisu uspeli u Južnoj Americi da od 10 reprezentacija budu makar 6 mesto jedino svetsko prvenstvo koje su igrali bilo je prvo na poziv tako da se previše to uveličava za nadmorsku visinu.
S

Svilanjavc

pre 13 dana

A ti si urose bio na toj nadmorskoj visini pa znas, aj ne kaki
G

Gost nedragi

pre 13 dana

Prosli su kvalifikacije za svetsko u SAD-u 1994.
P

Prdoje

pre 13 dana

Boki, koliko se ja sećam Bolivija je igrala na svetskom šampionatu 1994. I koliko se ja sećam potpuno je nadigrala umišljene brazilske zvezde na copa America 1997.

Idemo dalje

pre 13 dana

Fudbal se igrao i prije Mesija i Ronalda. Očigledno nisi čuo za Ervina Sančeza.

Bojan Urosevic

pre 13 dana

Svilanjavc Pa nisam bio na tolikoj ali sam bio najviše na 1920 metra ali izgleda niko od vas nije razumeo tekst u tekst je predstavljeno kao da je Bolivija na domaćem terenu nepobediva i da niko ne može da im parira a u stvarnosti u 21 vek na domaćem terenu u svim kvalifikacijama za svetska prvenstva nemaju dvocifren broj pobeda.
A

Aco Bl

pre 13 dana

Prva tekma SP Amerika 94, Njemacka-Bolivija 1:0. Klinsman
S

Saturn

pre 13 dana

Pa donekle je isto i Bolivijskim igracima , jer ne verujem da njihovi reprzentativci igraju svake nedelje bas na tom stadionu :D
g

genije

pre 13 dana

Kakva prevara 😆 kriminal.....imaju oni sigurno gde da igraju da bude regularno znaci ispod 2700, jasna je namera
G

GABI GO

pre 13 dana

U TEKSTU DALJE KAŽE DA JE ODLUKA. UKINUTA.NA SNAZI NIJE BILA NA MESEC DANA.
b

borcaac5

pre 13 dana

Portugal 1 Bolivija 1 Španija 2 2 mićka i vozi
A

Alex20

pre 13 dana

Portugalci su slinavi,vrhunski tim,a svaku se muce,ne znam bas dal to igrati ?
G

Gost62829

pre 13 dana

Al Bolivija je po tome i poznata uz Peru