(Reuters)
(Reuters)

Na šta ovo liči? Real bi za manje od godinu dana mogao da odigra 72 utakmice... Neodrživo! Fuj!

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.07.24. | 19:23

U Madridu, ali i u Mančesteru se protive kalendaru takmičenja, samo što ih niko ne zarezuje

Opasno ludilo. Tako madridski As opisuje horor od sezone kakva čeka Real. Jeste najveći, najglamoruzniji, klub koji privlači najveću pažnju, ali ujedno i najviše trpi, pošto bi moglo da se desi da odigra čak 72 utakmice za manje od godinu dana! Kao da je NBA tim.

Novi ciklus španskog giganta počeće 14. avgusta kad se u Varšavi nameri na Atalantu u pokušaju da osvoji pehar Superkupa Evrope. A kako je reč o klubu koji uvek stremi trofejima i uglavnom završava u finalima, logično je da ga mnogi vide kao kandidata za titulu klupskog prvaka sveta, a finale tog takmičenja na programu je 13. jula 2025. Dakle, u periodu od 334 dana Los Blankosi bi mogli da igraju non-stop.

Izabrane vesti

Glavni „krivci“ za ovaj ritam su UEFA i FIFA. Evopska kuća fudbala je preuredila Ligu šampiona i umesrto 32 tima u grupnoj fazi biće ih 36, uz napomenu da će svaka ekipa odigrati osam mečeva u grupi i da timovi raspoređeni od devetog do 24. mesta igraju baraž za plasman u osminu finala. U redu, od Reala mnogi očekuju da bude prvi, ali mora da se računa i na ovu mogućnost, što bi mu donelo dodatne utakmice. Osim toga, još jedan meč ga čeka u finalu Interkontinentalnog kupa, a dodatnih pet, ako bi otišao do kraja, na novom klupskom Svetskom prvenstvu, u organizciji planetarne kuće fudbala.

A tu su i Kup kralja (šest mečeva ako ode do finala), Superkup Španije (polufinale i finale) i na sve to 38 mečeva u Primeri. Ne zaboravite da Real mora da ode van teritorije Evrope nekoliko puta, jer se Superkup Španije igra u Saudijskoj Arabiji, Interkontinentalni kup se uvek igra van teritorije Starog kontinenta, a FIFA Svetskog prvenstvo će biti na programu u Sjedinjenim Američkim Državama (od 15. juna do 13. jula).

Za 334 dana potencijalne 72 utakmice. Kako primećuje As, to je iscrpljujući maraton.

„Ovo je neizvodljivo“, digao je glas Dani Karvahal, kapiten Reala. „U prošloj sezoni sam odigrao 55 utakmica i već se osećam isceđeno, a tek kad pogledam šta nas čeka u predstojećoj seozni. Fuj! Ovaj raspored je neodrživ, kvalitet igre će pasti, nemoguće je prirediti gledaocima jednak užitak na svaka tri dana“.

Trener Karlo Ančeloti ga, naravno, podržava. Čak je govorio kako nije problem da se smanje plate samo da se kalendar takmičenja prilagodi zdravlju igrača. U sličnom tonu pričao je i Pep Gvardiola.

„Teraju nas da putujemo u Aziju, Sjedinjene Države, da igramo veoma teške utakmice, maltene derbije. Ljudi padaju i nastaviće da padaju jer „šou mora da se nastavi“. Ako ne može Kurtoa, staviće nekog drugog; ako se povredi Militao uskočiće neko na njegovo mesto, ako je povređen De Brujne, pojaviće se već neko. To je izgubljena bitka sve dok igrači ne ustanu i kažu: „Ne igramo“. UEFA i FIFA ne organizuju sastanke o toj temi. Ništa. Institucije ne mare. Nije samo do igrača. Ne interesuje ih i da li je Gvardiola umoran, jer će doći drugi“, ljut je šef stručnog štaba Mančester Sitija.

Samo, kako je lepo primetio, niko ga ne čuje. Ili ne zarezuje. Profit se nametnuo kao glavna kategorija, a za zdravlje ko te pita. Zato je jeste ludilo.


tagovi

Real MadridDani KarvahalPep Gvardiola

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara