Fudbaleri Ipsviča (©Reuters)
Fudbaleri Ipsviča (©Reuters)

Na Portman roudu će svirati Širan, a verovatno će se igrati i Premijer liga

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.11.23. | 18:13

Ipsvič je pravi hit Čempionšipa

Iako je odigrano tek 16. rundi, dva tima su se izdvojila na vrhu engleskog Čempionšipa i deluju kao daleko najozbiljniji kandidati za plasman u Premijer ligu. Za Lester se i očekivalo da se od starta nametne, ali ipak je pravi hit drugog ranga u Engleskoj ekipa Ipsviča. Četa Kirena Mekene ne samo da deli prvo mesto sa Lisicama (poražene od Midlsbroa 1:0 na Riversajdu), već se nalazi u impresivnoj seriji i igra fenomenalan fudbal.

Za šta su Traktoristi sposobni na delu je video i Svonsi. Velški tim koji godinama unazada važi za jedan od najboljih timova druge lige, a ne tako davno bio je i član elite. Ipsvič je sa 42 odsto poseda dominirao, leteo je perje na sve strane, Labudovi na kraju mogu da budu srećni što su izgubili "samo" 3:2 na Portman Roudu.

Izabrane vesti

Mnogo razloga za slavlje imaju navijači Ipsviča, pa i najpoznatiji među njima, poznati britanski muzičar Ed Širan (ujedno i jedan od sponzora kluba, kojeg reklamiraju na dresovima). Vezan je 13. meč bez poraza (30 bodova), a sve to uz gol razliku 36:21. Odbrana sigurno može bolje, ali napad - teško. Sledeći najefikasniji je Lester sa sedam postignutih golova manje.

Svonsiju su presudili Džek Tejlor, najbolji strelac ekipe Konor Čaplin (šest golova) i Džordž Hirst, koji interesantno nije prošao u Lesteru, ali je redovan u timu koji mu je bacio rukavicu.

Ed Širan prati Ipsvič sa tribina (Foto: Reuters)Ed Širan prati Ipsvič sa tribina (Foto: Reuters)

Gosti iz Velsa su čak poveli u sedmom minutu, ali su već do 22. bili u minusu. Čaplin je asistirao Tejloru u 17. minutu za 1:1, a onda je Hirst spojio najboljeg strelca pet minuta kasnije za preokret. Na samom startu drugog poluvremena su Labudovi skrivili i penal, koji je baš Hirst pretvorio u novi pogodak.

Bilo je prilika da Traktoristi i ubedljivije slave, ali Svonsi je izdržao. Čak i uspeo da dodatno ublaži poraz u poslednjim sekundama, mada je bilo jasno da je kasno za bodove. Pobeda je ostala na Portman roudu.

Čuda prave Traktoristi sa jednim od najmlađih trenera u prva četiri ranga engleskog fudbala. Tačnije drugim najmlađim posle Danijle Rola iz Šefild Venzdeja. Mekena ima samo 37 godina, kalio se i u stručnom štabu Ole Gunara Solskjera na Old Trafordu, a Ipsvič vodi od 2021. Već u drugoj sezoni ga je iz Lige 1 uveo u Čempionšip, a sada je na dobrom putu da obezbedi i najznačajniju, ali i najtežu promociju u engleskoj fudbalu. I to ekspresno.

Kiran Mekena (Foto: Reuters)Kiran Mekena (Foto: Reuters)

Igra Ipsvič ofanzivno, agresivno, tera protivnike na greške. Mekena na raspolaganju ima prilično mlad tim, proseka 26,5 godina i čini se da je kod svih pojedinaca probudio glad i želju za pobedom. Na svakom meču. Protiv svakog protivnika. Većih odstupanja od filozofije nema, Trakoristi igraju napadački, odlični su bez lopte i sve to zasad da je izuzetne rezultate. Bez ikakvih zvezda ili prekaljenih asova Čempionšipa, sa pozajmljenim fudbalerima iz Mančester junajteda (Brendon Vilijams), Čelsija (Omari Hačinson), Lestera (Hirst), Piterbora (Tejlor), Totenhema (Dejn Skarlet), mladi Mekena pravi izvanredne rezultate.

ČEMPIONŠIP - 16. KOLO

Petak

Blekburn - Preston 1:2 (0:1)

/Smodiš 49 - Braun 35, Lindzi 90/

Subota

Sanderlend - Birmingem 3:1 (1:1)

/Belingem 17, Sanderson 57ag, Aušiše 76 - Mijoši 30/

Votford - Roteram 5:0 (2:0)

/Rajović 10, 45+5, Kajembe 54, Ins 86, Marteus Martins 90+4/

Sautempton - VBA 2:1 (1:0)

/Smolboun 5, Armstrong 79 - Bartli 65/

Šefild Venzdej - Milvol 0:4 (0:2)

/Volas 31, Savil 42, Harding 52, Norton Kafi 72/

KPR - Bristol 0:0

Midlsbro - Lester 1:0 (0:0)

/Grinvud 83/

Lids - Plimut 2:1 (2:0)

/Džejms 21, Piro 28 - Vejn 84/

Ipsvič - Svonsi 3:2 (2:1)

/Tejlor 17, Čaplin 22, Hirst 53p - Fulton 7/

Hal - Hadersfild 1:0 (0:0)

/Delap 90+2/

Koventri - Stouk 0:0

Kardif - Norič 2:3 (2:1)

/Bouler 39, Robinson 43 - Fasnaht 22, Vintl 82ag, Ajda 84/



tagovi

IpsvičLesterSvonsiČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara