Jirgen Klop i Karlo Ančeloti
Jirgen Klop i Karlo Ančeloti

Na Enfildu od Karamela ostane samo papirić

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.02.21. | 12:36

Liverpul i Everton večeras ukrštaju koplja 289. put

Sudbina je mešala karte u prethodnom derbiju Mersisajda, igralo se baš na godišnjicu od poslednjeg slavlja Karamela, ali se istorija nije ponovila. Evo već više od 10 godina Everton nije uspeo da baci na kolena velikog rivala, koji gazduje gradom Bitlsa, a i još koji mesec će zvanično nositi epitet branioca titule prvaka Engleske. Sva je prilika da Liverpul do odbrane trona neće moći, ali trenutno je najvažnije pitanje da li će uspeti da održi surovu tradiciju po kojoj na Enfildu od Karamela ostane samo papirić.

Oba tima bore se za mesto u Ligi šampiona. Tri boda, dakle, imaju dodatnu vrednost u trci za elitno evropsko takmičenje. Redsi su trenutno u dvocifrenom zaostatku za nemilosrdnim Mančester Sitijem, ali imaju prednost u odnosu na velikog rivala, uprkos meču više.

Izabrane vesti

Haotična sezona za prvaka Engleske pozicionirala je momke Jirgena Klopa na 6. mesto, a brojnim kiksevima kumovala je kadrovska situacija. Može se konstatovati da je sve krenulo baš od derbija sa Evertonom na Gudisonu u prvom delu sezone, kada je golman Džordan Pikford "obogaljio" Virdžila Van Dajka. Stub odbrane Crvenih od tada je van stroja, a tako će biti do kraja sezone.

Veliki rivali Liverpul i Everton večeras će 289. put da ukrste koplja, sa samo jednim mestom i tri boda koja razdvajaju dve strane na tabeli Premijer lige (18.30). Šampioni su strmoglavo pali posle dramatičnog pada forme u protekla dva meseca, pružajući svojim kompijama sa druge strsne Stenli parka šansu da se ovog vikenda izjednače sa njima ako uspeju da okončaju dugi post na Enfildu.

Pre manje od dva meseca Crveni su sedeli na vrhu gomile, tako da je sada položaj značajno slab. Liverpul je ove kalendarske godine ostvario samo dve pobede na osam prvenstvenih susreta, i doživeo čak pet poraza. Među njima su i tri vezana, protiv Brajtona, Mančester Sitija i Lestera, a još jedan neuspeh mogao bi da bude četvrti uzastopni prvi put od decembra 2002.

Moment kada Pikford povređuje Van Dajka na prošlom Mersisajd derbiju (©Reuters)Moment kada Pikford povređuje Van Dajka na prošlom Mersisajd derbiju (©Reuters)

Na poslednja dva duela Liverpul je primio sedam golova, taman onoliko koliko je dozvolio rivalima na prethodnih 10 utakmica, a njegov ukupni broj primljenih golova sada je 32 na 24 okršaja, samo jedan manje nego što je bio slučaj tokom čitave kampanje u kojoj je osvojio titulu.

Posle 68 mečeva u ligi bez poraza na Enfildu, druge najduže serije bez neuspeha u istoriji engleskog prvenstva, Liverpool je sada izgubio poslednja tri domaćinstva, a u proteklih pet je bez pobede.

Uprkos tome, neće sve biti propast za Klopa i njegove igrače uoči posete Evertona, a oni su ponudili podsetnik šta mogu da učine tokom impresivne pobede u nokaut fazi Lige šampiona u utorak uveče nad RB Lajpcigom. Golovi Mohameda Salaha i Sadija Manea isprašili su Bikove, koji su bili u dobroj formi.

Pomenuli smo da je već prošlo više od decenije otkako su Karamele uspele da se raduju u derbiju Mersisajda, a još uvek nisu pobedile na Enfildu u ovom veku. Poslednji put bilo je to još 1999. godine.

Forma im ne ide naruku. Everton ulazi u meč kao jedan od samo tri tima koji su pokupili manje bodova od Liverpula tokom proteklih šest utakmica. Ta statistika možda ne daje potpunu sliku, jer tim Karla Ančelotija je u tom periodu podelio plen sa Lesterom i Mančester Junajtedom, i slavio nad Lidsom, ali je od mogućih 18 sakupio samo pet bodova.

Liverpul bi mogao da dočeka Nabija Keitu u svoj tim za ovaj meč, s tim da se veznjak vratio na trening ranije ove nedelje posle dva meseca pauze, ali Klop i dalje ima podužu listu odsutnih. Van Dajk, Matip, Gomez, Fabinjo, Žota i Milner su van stroja. Sa druge strane, Ančeloti ne mođe da računa na Jerija Minu Žan-Filipa Gbamana.

Naposletku, sublimacija. Liverpul je neporažen u međusobnim dvobojima sa Evertonom na 23 minula okršaja u svim takmičenjima, a na domaćem terenu ne zna za poraz od Karamela u 24 protekla sudara, još od 1999. Glavna opasnost po goste biće trio u sastavu Mane - Salah - Firmino, koji je zbirno u prvenstvu postigao 30 od 45 pogodaka Redsa, dok na drugoj strani gospodari triling Rišarlison - Kalvert-Luin - Rodrigez, koji je kombinovano dao 21 od 35 golova Karamela.

PREMIJER LIGA – 25. KOLO

Petak

Vulverhempton - Lids 1:0 (0:0)

/Melije 65AG/

Subota

13.30: (4,60) Sautempton (3,60) Čelsi (1,82)

16.00: (2,15) Barnli (3,10) VBA (3,80)

18.30: (1,55) Liverpul (4,10) Everton (6,00)

21.00: (2,25) Fulam (3,05) Šefild Junajted (3,60)

Nedelja

13.00: (2,80) Vest Hem (2,95) Totenhem (2,80)

15.00: (2,75) Aston Vila (3,30) Lester (2,55)

17.30: (5,80) Arsenal (3,90) Mančester Siti (1,60)

20.00: (1,33) Mančester Junajted (5,20) Njukasl (9,00)

Ponedeljak

21.00: (1,85) Brajton (3,40) Kristal Palas (4,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EvertonLiverpulPremijer ligaJirgen KlopKarlo Anćeloti

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara