""
""

NA DANAŠNJI DAN: Zvezdi sudija oteo trofej Kupa UEFA! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.05.13. | 15:43

U revanš meču finala protiv Borusije iz Menhengladbaha italijanski arbitar Alberto Mikeloti izmislio penal za domaćina i rešio meč

Malo više od deceniju pre najvećeg uspeha u istoriji, Crvena Zvezda je imala odličnu šansu da osvoji tada treće po važnosti takmičenje u Evropi! To bi možda i učinila da nije bilo jedne kobne sudijske odluke koja i dalje boli navijače crveno-belih. Italijanski sudija poklonio je penal Borusiji iz Menhengladbaha koja je na kraju podigla pehar namenjen osvajaču Kupa UEFA.   

Pre 34 godine, tačnije 23. maja 1979, najtrofejniji srpski klub dočekan je na stadionu Rajn u Dizeldorfu pred oko 45.000 gledalaca nakon beogradskih 1:1. Arbitar koji je zavio crveno-bele u crno je bio Italijan Alberto Mikeloti. On je u 18. minutu prestrogo pokazao na belu tačku posle starta nesrećnog Jurišića nad Alanom Simonsenom koji je i izveo penal. Dok je lopta stajala na kreču Dule Savić je prišao i pljunuo na nju, ali ni to nije pomoglo golmanu Aleksandru Stojanoviću... Zvezda  je bila bolji rival, Menhengladbah se branio 80 minuta, ali napadači gostujuće ekipe nisu uspeli da postignu pogodak i trofej je ostao u Nemačkoj.  

Izabrane vesti

Boje Zvezde u tom čuvenom revanš meču finala branili su: Stojanović, Jovanović, Miletović, Jurišić, Jovin, Muslin, Petrović, Blagojević, Milovanović, Savić i Milosavljević. Na klupi je sedeo Branko Stanković.

Za Nemce su igrali: Kneb, Fogts, Hanes, Šafer, Ringels, Kulik, Gores, Volers, Simonsen, Linen i Kepel. Njih je predvodio legendarni Udo Latek.   

Da podsetimo, na putu do finala Beograđani su izbacili Dinamo Berlin, Sporting Hijon, Arsenal, u čuvenoj utakmici u Londonu, Vest Bromič Albion i Hertu iz Berlina u polufinalu. Borusija je dobila Šturm Grac, Benfiku, Slask, Mančester Siti i Duizburg.  

Zvezda je tako bila i ostala prvi klub sa ovih prostora koji je stigao do samog kraja ovog takmičenja, dok je Borusija još jednom osvojila Kup UEFA, ali je i dva puta izgubila u finalu.  

Lek na ranu navijača beogradskog kluba stigao je 12 godina kasnije na stadionu Sveti Nikola u Bariju. 

Pogledajte najzanimljivije detalje sa meča u Dizeldorfu. Sporni momenat i penal za Gladbah možete videti od 1:25:

(foto: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdadogodilo se na današnji danKup UEFASrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara