Stadion u Talinu (©Reuters)
Stadion u Talinu (©Reuters)

Na Baltiku baš ne cene fudbal – stadion u Surdulici bi bio dovoljan za rekord

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.07.24. | 13:06

Derbi Talina između Levadije i Flore (18.00), možda i odlučujući u borbi za estonsku titulu, a sve iznad 3.000 gledalaca bila bi ogromna poseta

Litvanci i Letonci imaju svoju košarku, a Estonci vole hokej na ledu. Među sportskim fanovima na Baltiku fudbal dobija najmanje ljubavi. Šteta, jer pogotovo Estonci umeju da odigraju ponekad kvalitetnu fudbalsku utakmicu. Nažalost, ne znamo samo za koga.

Ovog četvrtka od 18 časova na programu je najveći derbi tamošnjeg prvenstva, između dva velikana iz Talina Levadije i Flore. Meč za titulu, za prestiž. Utakmica koju niko ne želi da izgubi.

Izabrane vesti

Da se u Srbiji igra Večiti derbi, danima već bi u Beogradu trajalo vanredno stanje. U Talinu, jedva da i znaju da se igra utakmica. Dobro, jeste to tri puta manji grad od srpske prestonice, ali opet…

Možete li uopšte da pretpostavite koliko je najvijača došlo na neki estonski derbi, kada je postavljen rekord? Beograd pamti nezvaničnih 100.000, kada je poseta ispod 40.000 na stadionu Rajku Mitiću pričamo o lošoj poseti… E pa, rekordna poseta estonskog fudbala od raspada SSSR-a postavljena je prošle sezone, meč Levadije i Flore gledalo je 3.510 navijača! Jedva nešto više nego što je kapacitet, primera radi, stadiona Radnika u Surdulici (3.312).


18.00: (1,60) Levadija (3,90) Flora (4,60)


Ove sezone nije bilo ni blizu te posete. Prošli derbi Talina, odigran u maju, odgledalo je 3.014 gledalaca. Dakle, za rekord sezone bila bi dovoljna i ta pomenuta Surdulica, TSC Arena u Bačkoj Topoli ili stadion Voždovca u Zaplanjskoj ulici.

Pritom, svaki od tih stadiona je po nekoliko puta manji od doma Levadije i Flore, stadiona Lilekule. Na objekat na kojem će se ovog četvrtka igrati derbi staje 14.336 gledalaca.

Dakle, objekat u koji su Estonci uložili 2002. godine nešto više od 8.000.000 evra nijednom nije bio ni za četvrtinu pun na domaćim prvenstvenim utakmicama. Drugačije je kada igra reprezentacija, onda ume da bude petocifrena poseta.

Ovaj današnji derbi je zvanično susret 18. kola, mada su obe ekipe već odigrale po 19 mečeva. Bilo je određenih pomeranja i odlaganja, neki klubovi su zbog predstojećih nastupa na međunarodnoj sceni morali da odigraju utakmice unapred.

Deluje za sada da će Levadija bez većih problema da osvoji titulu. Konstantno igra dobro, najbolja je i ima po 12 bodova više od najbližih pratilaca Flore i Kaljua. Od tih 19 utakmica trijumfovala je na 15, ima samo jedan poraz.

I možete jednom da pogađate od koga…

Fudbaleri Flore (©Reuters)Fudbaleri Flore (©Reuters)

Flore, naravno. Na prethodnom derbiju 5. maja, jubilarnom 100, kada je postavljena ovosezonska rekordna poseta, Levadija je takođe bila apsolutni favorit. Mlela je svakog protivnika, Flora se mučila i tada takođe zaostajala 12 bodova za rivalom, pa opet, pokazalo se da na derbijima nema pravila čak ni kada su tribine više prazne nego pune. Flora je trijumfovala sa 1:0, golom Danila Kuraksina u 19. minutu.

Taj rezultat nije preterano promenio izgled tabele. Levadija je ponovo u seriji pobeda, dok Flora u poslednja tri kola ima dva remija i samo jedan trijumf. Ponovo imamo izrazitog favorita u derbiju Talina.

Sada imamo i druge faktore koji će uticati na utakmicu. Za oba tima ovo je generalna proba za Evropu. Flora, kao aktuelni prvak već 10. jula igra prvi susret sa slovenačkim Celjem, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Levadija svoju evropsku odiseju kreće dan kasnije, gostovaće litvanskom Šjauljaju u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Kvalitet 101. derbija Talina može da pokvari i stanje terena. Trener Levadije Kuro Tores se naljutio zbog toga što je na stadionu pre nekoliko dana organizovan veliki koncert.

Mislim da to nije normalno, nije profesionalno. Da, uslovi su isti za oba tima, ali i dalje je to neprihvatljivo. Ne razumem kako je Savez dozvolio da se baš sada tu održi koncert, a ne u nekom drugom terminu“, kazao je Tores.

Inače, Levadija i Flora su osvojili 23 od poslednjih 27 titula. Ukupno gledano, Flora vodi sa 15:10 u titulama. Od dosadašnjih 100 susreta 40 se završilo pobedama Levadije, a po 30 remijem ili trijumfom Flore.


-----------------------

Ponovo bonus? Da, moguće je! Uplatom prvog depozita na svoj Mozzart nalog dobijaš odmah 24% bonusa na tu uplatu! A tvoj dobitak je siguran kao Rodri na lopti. I ovo važi samo od sada pa do prvog meča četvrtfinala između Španije i Nemačke.

-----------------------


ESTONIJA 1 – 18. KOLO

Sreda

Kalju – Parnu 4:2 (2:1)

/Paur 17, Tam 21, 64, Tarasenkov 52 – Kaper 10, Aloe 86/

Talina – Kuresare 2:2 (2:2)

/Purje 17, 43 – Manilan 2, Olgus 5/

Četvrtak

18.00: (1,60) Levadija (3,90) Flora (4,60)

18.00: (1,58) Pajde (4,00) Narva (4,70)

18.00: (1,63) Tameka (3,90) Nome Junajted (4,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Estonija 1FloraLevadija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara