Foto: AFP
Foto: AFP

Murinjova najbitnija utakmica u Totenhemu

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.01.21. | 09:43

"Posle više od decenije bez trofeja svako takmičenje postaje sve važnije i ukoliko dobijemo naredna dva meča, osvajamo trofej", rekao je portugalski stručnjak pred meč polufinala Liga kupa sa Brentfordom

 Više od decenije trofejna kabina Vajt Hart Lejna ostaje nepromenjena. Preciznije, od 2008. godine, kada je Totenhem osvojio svoj poslednji trofej u Liga kupu i ove sezone Sparsi neće imati bolju priliku da prekinu 13-godišnji post od one koju im pruža pomenuto takmičenje. Stoga pred meč polufinala sa Brentfordom (20.45) trener Totenhema Žoze Murinjo i sam ističe važnost utakmice sa komšijskim drugoligašem, za koju priznaje da je njegova najbitnija u Totenhemu otkako je klub preuzeo sredinom novembra 2019.

Izabrane vesti

"U perspektivi kluba koji dugi niz godina juri trofej, rekao bih da je tako. Posle više od decenije bez trofeja, svako takmičenje postaje sve važnije i ukoliko dobijemo naredna dva meča, osvajamo trofej. Naravno, uvek imamo bitne mečeve. Prošle sezone smo imali meč protiv Kristal Palasa koji nam je obezbedio učešće u Ligi Evrope. Utakmica protiv Lidsa bila je vrlo bitna pošto smo bili nekoliko mečeva bez pobede u Premijer ligi. Ali rekao bih da je polufinale uvek vrlo bitna utakmica. Jedina bitnija je – finale", ističe portugalski stručnjak.

Pretposlednja prepreka ka trofeju je Brentford koji i ove sezone igrama i rezultatima u Čempionšipu nagoveštava da bi naredne mogao u elitno društvo engleskog fudbala. Pčele na papiru jesu zalutale u polufinale u konkurenciju Totenhema i mančesterskih velikana od kojih će jedan igrati u finalu, ali su ga igrama i te kako zaslužile, jer su na putu ka najbolja četiri tima eliminisali četiri premijerligaša – Sautempton, Vest Bromvič Albion, Fulam i Njukasl, obezbedivši prvo polufinale Liga kupa u svojoj istoriji.

"Suočavamo se sa vrlo teškim protivnicima, ali su nam potrebne dve pobede i treba da gledamo na polufinale sa ambicijom i poštujemo vrlo, vrlo dobar tim koji je iz takmičenja izbacio nekoliko dobrih timova iz Premijer lige", upozorava Murinjo.

Fudbaleri Brentforda posle pobede nad Njukaslom (Foto: Reuters)Fudbaleri Brentforda posle pobede nad Njukaslom (Foto: Reuters)

Međutim, Brentford je tek sada, reklo bi se, konačno nabasao na krupnu zver, koja će se gotovo sigurno pitati za sve na terenu večeras. Ako Žoze Murinjo odluči da počne utakmicu sa najboljim tandemom Premijer Lige Hari KejnHjong Min Son, što će vrlo verovatno biti slučaj, gostujućem timu se ne piše dobro. Englez i Korejac su već jedan drugom namestili 13 pogodaka što je istorijski podvig u jednoj sezoni Premijer lige, Son je došao do stotog gola u dresu Pevaca, a Kejn je jedini fudbaler u ligama petice koji ove sezone ima dvocifren broj golova i asistencija (po deset). Na primeru Lids Junajteda je potvrđeno da ekipe koje se previše otvore protiv Totenhema ne prolaze dobro i zato bi najčešće trebalo da gledamo gostujuću desetoricu u polju povučenu iza lopte.

Brentford već šesnaest utakmica ne zna za poraz, ali odavno preko puta nije imao ovako snažnog rivala, sa najboljim kontranapadom u Premijer ligi. Sparsi su na poslednjih osam utakmica kod kuće upisali sedam pobeda, šest bez primljenog gola i sličan scenario mogao bi da se ponovi protiv Brentforda.

Murinjo neće moći da računa na Meta Doertija, koji je zaradio suspezniju protiv Lidsa u prvenstvu, dok bi prema pisanju engleskih medija i Erik Lamela trebalo da propusti meč, jer je uslikan kako sa dvojicom saigrača krši kovid protokole za vreme božićnih praznika. Trener Brentforda Frank Tomas će na raspolaganju imati gotovo ceo tim. Van stroja je jedino Šendon Baptist, kojeg zbog povrede doduše nema praktično od starta sezone.

LIGA KUP - POLUFINALE

Utorak

20.45: (1,53) Totenhem (4,30) Brentford (6,50)

Sreda

20.45: (3,35) Mančester Junajted (3,45) Mančester Siti (2,15)


tagovi

Liga kup EngleskeBrentfordTotenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara