Mohamed Salah (Reuters)
Mohamed Salah (Reuters)

Mučitelj kakvog Junajted ne pamti! Liverpul gurnuo tim bez identiteta u zonu sumraka (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.09.24. | 18:56

Niko nikada u istoriji Premijer lige nije maltretirao mančesterskog velikana kao Mohamed Salah, Kazemiro se brukao i kardinalnim greškama poklonio Liverpulu dva gola

Nije prošla sezona, ona što ju je Mančester Junajted okončao na osmom mestu, što je obeležena nizom sramotnih, negativnih rekorda, naterala upravu Mančester Junajteda da smeni Erika Ten Haga. Verovala je da Holanđanina treba podržati, ali već posle 3. kola i velikog derbija sa Liverpulom na Old Trafordu shvatila koliko je pogrešila. Ili je ostala slepa kod оčiju?

Krcati Old Traford, ne samo da nije progutao najvećeg rivala, već je još jednom, kao i prethodnih godina, morao da ćuti, pogne glavu, crveni, umire u sopstvenoj sramoti, dok se Liverpul gostio u Mančesteru. Mohamed Salah je uz podršku dvostrukog strelca Luisa Dijaza nastavio da maltretira, muči i ponižava Crvene đavole kao niko nikada u Premijer ligi, a Arne Slot u svom debitantskom derbiju sa Junajtedom pokazao zemljaku Ten Hagu, da je moguće za kratko vreme implementirati ideje i uigrati tim - 0:3.

Izabrane vesti

Treća sezona sa Erikom Ten Hagom na kormilu je počela, a Junajted ne menenja imidž tima koji nema ni lice, ni naličje, haotične skupine individualaca bez jasnih ideja i automatizama u igri. A to je isključivo trenersko polje delovanja. Ako znamo da su Ten Hagu od leta 2022. godine dovedena pojačanja ukupne vrednosti 660.000.000 evra, da je u Mančesteru objedino malu koloniju oni sa kojima je pre pola decenije i sticao ozbiljnu fudbalsku afirmaciju, onda je Holanđanin, nedvosmisleno, glavni krivac.

Setimo se da je Ten Hagu leta 2022. godine za preko 70.000.000 evra iz Real Madrida doveden Kazemiro, nekada član jednog od najmoćnijih veznih trilinga planete, a već neko vreme čovek kojem se fudbalska javnost podsmeva. U smiraj prošle sezone odjeknule su reči Džejmija Karagera da Brazilac više nema noge kadre da ogovore zahtevima Premijer lige, te da treba sreću da potraži u manje konkurentnim ligama poput saudijske ili MLS-a, ili možda čak da razmišlja i o kraju karijere. Izgleda da je Džejmi maja ove godine ubo u centar.

Trom, nesnađen, izgubljen na terenu, Kazemiro je sa dve kardinalne greške nacrtao Liverpulu ubedljiv trijumf na Old Trafordu. Toliko je Brazilac bio indisponiran, a poniženjene na terenu produbljeno je i na poluvremenu kada je čoveka što je nekada čuvao leđa Luki Modriću i Toniju Krosu, zamenio 20-godišnji, neafirmisani mladić Tobi Kolijer (vredan svega 200.000 evra prema proceni Transfermarkta).

Spasao se Junajted (zbog ofsajda) ranog pogotka Trenta Aleksandera Arnolda, ali je od 35. do 42. minuta izgoreo u Kazemirovim greškama. Prvo je netačno dodavanje kumovalo asistenciji Salaha za Dijza koji je glavom zakucao loptu u mrežu, da bi oklevanje i nova izgubljena lopta na tridesetak metara od gola, prethodila novoj saradnji Egipćanina i Kolumbijca. Teror Faraona nastavljen je u 56. minutu kada je unovčio asistenciju Dominika Soboslaja i od tog trenutka domaći navijači na Old Trafordu toliko su utihnuli da je kultnim stadionom neometano odjekivalo "Mo Salah, Mo Salah..."

Levonogi majstor posle večerašnjeg gola i dve asistencije može da se pohvali da je učestvovao u 18 pogodaka protiv Junajteda u Premijer ligi (na samo 14 utakmica)... A to nikome protiv Crvenih đavola nije pošlo za rukom otkako takmičenje postoji. Ako računamo sva takmičenja, to je učinak od 12 pogodaka i sedam asistncija na 16 nastupa!

Istina, Kazemirove greške su prilično olakšale posao velikanu sa Enfilda koji dok nije stigla pomoć nije uspevao da probije nadahnutog Matijsa de Lihta. Ali nakon 35. minuta, nije Junajted imao ni karakter, a ni ideja kako bi do preokreta, pa se podvig Arnea Slota nije dovodio u pitanje. Holanđanin je postao prvi trener u Premijer ligi od 2007. godine i Svena Gorana Eriksona koji je debitantsku sezonu počeo sa tri pobede bez primljenog gola, a istovremeno se profilisao kao prvi posle devet Liverpulovih trenera koji su dobili prvi derbi na Old Trafordu. Prethodno je to pošlo za rukom Bobu Pejsliju 1975. godine.

Domaćin je u drugom poluvremenu imao nekoliko opasnijih pokušaja preko Džošuee Zirkzea, ali čak i da je Holanđanin opepelio, teško da bi Redsi dozvolili da im kontrola utakice isklizne iz ruku. Statistički gledano, ekipe su bile prilično izjednačene u broju udaraca ka i u okvir gola, ali je Liverpul imao neuporedivo jasniju ideju šta i kako sa loptom, dok je Rajan Gravenberh, naročito tokom prvog poluvremena, držao fudbalske lekcije Kazemiru i Kobiju Mejnuu.

Nije mnogo prošlo, svega 3. kola Premijer lige da sezona Mančester Junajteda dobije obrise zone sumraka. Ako je u prvom kolu igra protiv fulama bila donekle korektna, snažniji rival Brajton nagovestio je probleme, Liverpul je pokazao da će se Junajted teško nositi sa timovima poput Mančester Sitija i Arsenala. A Redsi su, doduše na malom uzorku, maksimalnim učinkom u prve tri runde nagovestiti da je Jirgen Klop dobio dostojnog naslednika koji bi mogao da se rva sa Građanima i Tobdžijama.

PREMIJER LIGA - 3. KOLO

Subota

Arsenal - Brajton 1:1

/Haverc 38 - Žoao Pedro 58/

Brentford - Sautempton 3:1

/Embuemo 43, 65, Visa 69 - Sugavara 90+4/

Everton - Bornmut 2:3 (0:0)

/Kin 50, Kalvert-Luin 57 - Semenjo 87, Kuk 90+2, Sinistera 90+6/

Ipsvič - Fulam 1:1 (1:1)

/Delap 15 - Traore 32/

Lester -Aston Vila 1:2 (0:1)

/Bonanote 73 - Onana 28, Djuran 63/

Notingem Forest - Vulverhempton 1:1

/Vuld 10 - Beljgard 12/

Vest Hem - Mančester Siti 1:3 (1:2)

/Dijaš 19 ag - Haland 10, 30, 83/

Nedelja

Čelsi - Kristal Palas 1:1 (1:0)

/Džekson 25 - Eze 53/

Njukasl - Totenhem 2:1 (1:0)

Barns 37, Isak 78 - Bern 56ag/

Mančester Junajted - Liverpul 0:3 (0:2)

/Dijaz 35, 42, Salah 56/

***Kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulMančester JunajtedErik ten HagArne SlotMohamed SalahLuis Dijaz

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara