Nikola Kuveljić na utakmici TSC-Vojvodina (Star sport)
Nikola Kuveljić na utakmici TSC-Vojvodina (Star sport)

Mozzartovih 16 zagonetki za superligaše pred start nove sezone

Vreme čitanja: 10min | sub. 29.07.23. | 09:55

Svaki klub elitnog rana ima specifičnost po kojoj se izdvaja

Nulaaaa! Kreće nova sezona Mozzart Bet Superlige, znamo da ste se uželeli, iako će mnogi od vas na glas povikati da nisu. Masni su vam zubi...

Šta ima lepše pod kapom nebeskom na kraju jula nego kad krene lopta sa centra od Subotice do Surdulice? Nećemo da kažemo da je ovo najbolja liga u Evropi, ali... Nećemo reći ni da nije.

Izabrane vesti

Uglavnom, fudbal kreće sa tačke na sredini terena, a pre nego što sudije dunu prvi put u pištaljke, zadali smo svakom klubu, u neku ruku, po zadatak za takmičarsku godinu. Zasnovan na iskustvu, posmatranju, dubokim analizama do sitnih sati.

CRVENA ZVEZDA

Da li će Barak Bahar dobiti večiti derbi u Humskoj?

Dominacija Crvene zvezde srpskim fudbalom traje šest godina. Osim u sezoni kada je Aleksandar Stanojević bio od početka na klupi Partizana, šampionska trka nije bila neizvesna. Ali, u svim tim crveno-belim krunama nedostaje jedan kamenčić za potpuno zadovoljstvo: pobeda na JNA.

U godinama kada je Partizan dominirao šampionatom, pisao je pobede i na Marakani. Dok Zvezdi nikako ne uspeva da zavlada terenom večitog rivala. Poslednji put kada su crveno-beli pobedili u Humskoj bio je februar 2016. godine. Pre sedam i po godina. Osvajali su krune i Vladan Milojević i Dejan Stanković i Miloš Milojević, međutim, nijedan od njih nije uspeo da upiše trijumf na stadionu Partizana.

Osman Bukari strelac za Crvenu zvezdu protiv Vojvodine, kvota 1,95

Može li Barak Bahar da prekine tu neugodnu seriju Crvene zvezde? Jer, sve ostalo što može da se pobedi, osvoji u Srbiji, crveno-beli već imaju. Izraelac je od dolaska pokazao da je trener drugačijeg kova, da insistira na ofanzivi ko god da mu je protivnik i gde god da se igra. Osvojio je turnir u Rusiji, demolirao Fjorentinu na Marakani (5:0). Tim mu puca od samopouzdanja, od gladi za pobedama, a navijače drma euforija. Zato će u 9. kolu, 27. septembra, Zvezda pojuriti dugo čekanu pobedu u kući Partizana. Navijači crveno-belih su ubeđeni – Bahar je taj koji će im doneti i tu radost.

PARTIZAN

Da li će Kristijan Belić dobiti više od devet žutih kartona u Mozzart Bet Superligi?

U početku je bilo iritantno, izazivalo nervozu, a onda je postalo i pomalo komično. Čak se i Kristijan Belić smeje na novodobijeni nadimak – Kristijan Žutić.

Belić i žuti karton postali su nerazdvojni drugari. Gotovo sinonimi. Dobio ih je 11 na 22 utakmice u šampionatu prošle sezone. Ako gledamo sve frontove, onda su brojke: 32 utakmice, 17 opomena.

Zanimljivo je da je mladi vezista Partizana u jesenjem delu prvenstva dobio samo tri kartona. Ni na derbiju nije požuteo. A, onda kada se opustio i osetio komotnije na terenu, počeo je da žanje opomene.

Nova sezona, nova šansa da Belić postane malo oprezniji, umereniji. Ako bismo mu postavili neku granicu dobijenih kartona u 37 kola, neka bude devet. Da vidimo hoće li je probiti.

TSC

Da li će Saša Jovanović odbraniti MVP krunu?

Istorija se pisala u Bačkoj Topoli prošle sezone: TSC je završio kao drugi na tabeli, izborio šansu da se domogne Lige šampiona ili makar da igra do kraja evropske jeseni, a Saša Jovanović je dobio priznanje za MVP lige.

E sad, opšte je poznata deviza da je uspehe lakše ostvariti nego odbraniti. A, taj težak posao čeka TSC i Jovanovića u sezoni pred nama. Lestvica očekivanja je visoko podignuta i trebalo bi je ponovo preleteti.

Saša Jovanović strelac za TSC protiv Partizana, kvota 3,55

Iskustvo je na strani Saše Jovanovića. Nije on neki mladi igrač, kojeg bi slava i prizanja mogli da izbace iz ležišta. Problem je što je ostao bez dvojice najboljih pomagača u toj prošlosezonskoj poteri za MVP zvanjem, bez Luke Ilića i Petra Ratkova. Napad Topolčana je renoviran, neka nova lica su tu. A, Jovanović ima zadatak da i od njih napravi mašinu koja će gurati TSC ka vrhu tabele. I njega ka vrhu najbolje ocenjenih igrača Mozzart Bet Superlige.

ČUKARIČKI

Da li će Marko Docić dati više od šest penala u sezoni Mozzart Bet Superlige?

Docić šutira penal (Star sport)Docić šutira penal (Star sport)

Prethodna sezona je bila uzbudljiva za Čukarički, do poslednjeg kola borio se sa TSC-om za drugo mesto. Imali su Brđani tim jači nego ikada, dobru igru, konstantno napadali. I kao posledicu toga došao je lep broj izborenih jedanaesteraca.

Ulogu egzekutora u timu sa Banovog brda preuzimao je uglavnom Marko Docić. Statistika kaže da je kapiten Čukaričkog u 37 kola Mozzart Bet Superlige šutnuo devet penala. Sedam u osnovnom delu i još dva u plej-ofu.

Marko Docić strelac za Čukarički protiv niškog Radničkog - 3,55

I u novoj sezoni će Brđani jurišati na visok plasman, boriće se za vrh tabele, ekipa im je još jača nego lani, samim tim očekuje se da budu i ofanzivniji nego do sada. Videćemo da li će to doneti i povećani broj jedanaesteraca i nove prilike za Marka Docića da se upisuje u strelce.

VOJVODINA

Da li će Vojvodina ove sezone prekinuti seriju od 19 mečeva bez pobede nad Zvezdom?

Umela je Vojvodina prethodnih godina i te kako da zagorča život Partizanu, ali Crvenoj zvezdi – nikako.

Istorija međusobnih susreta kaže da je novosadska Stara dama poslednji put pobedila beogradske crveno-bele još 7. maja 2016. godine kada je na Marakani bilo 3:1 za Vojvodinu. Nakon toga nanizalo se 19 mečeva, koji su se uglavnom završavali pobedama Zvezde, samo dva puta su Lale uspele da osvoje bod.

Predsednik Vojvodine Zbiljić je nedavno najavio da će se za koju godinu njegov klub boriti za titulu prvaka Srbije. Za to je potrebno i ponekad pobediti šampiona. Za koji „metar“ samopouzdanja.

Već u prvom kolu Novosađani će gostovati Crvenoj zvezdi. Možda je previše očekivati da sada naprave problem šampionu, jer su crveno-beli prepuni samopouzdanja, igraju kod kuće, dok su Lale u četvrtak veče igrale na Kipru evropsku utakmicu. Ali, ove sezone mogla bi Vojvodina malo više da pokaže zube najboljem, ako želi da se trka sa najboljima.

NOVI PAZAR

Da li će Novi Pazar biti kažnjen više od tri utakmice bez publike u novoj sezoni?

Na ovoj planeti samo su smrt, porez i kazna Novom Pazaru da igra bez publike sigurne stvari.

Više niko ni ne broji koliko su puta plavi igrali pred praznim tribinama, koliko sezona u Mozzart Bet Superligi se to desilo. Odnosno, pitanje je kada se poslednji put – nije desilo.

Da li će nova sezona doneti nešto novo? Novi Pazar je lani imao fantastičnu jesen, mirisalo je na Evropu, čak je gurao jako dobro i kada nije bilo navijača na tribinama.

Svim ljubiteljima fudbala na stadionu kraj Jošanice ostaje nada da će tifozi Novog Pazara ove sezone „zeznuti“ Fudbalski savez i odgledati šampionat bez ijednog incidenta. Pa da i Pazar sastavi sezonu bez meča sa praznim tribinama. Ljudi moji, da li je to moguće?

VOŽDOVAC

Da li će Zmajevi iskoristiti više od 12 bonusa tokom sezone u MBSL?

Na prvi pogled izgleda mnogo, ako se zna da je u propisima Fudbalskog saveza Srbije da je obavezan samo jedan bonus na terenu.

Voždovac je poznat kao klub koji forsira mlade igrače, redovno izbacuje neka nova lica. Eto, samo u ovom prelaznom roku dvojica su otišla u redove vicešampiona TSC-a: Miloš Pantović i Mateja Đorđević.

Tokom prethodne sezone desio se kuriozitet da su Zmajevi na utakmicu sa Vojvodinom pred kraj sezone istrčali sa čak devetoricom bonusa u startnoj postavi! Da li i onda tih 12 „upotrebljivih“ za 37 kola deluje mnogo?

RADNIČKI KRAGUJEVAC

Da li će Dejan Joksimović ponovo odoleti do kraja?

Dejan Joksimović (MN Press)Dejan Joksimović (MN Press)

Prošlu sezonu u Mozzart Bet Superligi su samo trojica trenera odradila od prvog do poslednjeg kola: Žarko Lazetić u TSC-u, Dušan Kerkez u Čukaričkom i Nebojša Joksimović u Radničkom iz Kragujevca.

Ako je za dvojicu trenera koji su na kraju bili drugi i treći na tabeli to u neku ruku i očekivano (da li je?), za Kragujevčane sve čestitke što su do poslednjeg minuta davali podršku šefu struke.

I u novu sezonu Radnički ulazi sa istim strategom na klupi. Kreće novi krug, trenerska vrteška počinje već ovog vikenda. Pitanje je ko će s nje prvi da odleti. S obzirom na sve okolnosti, koliko je realno da Joksimović ostane ponovo do kraja dirigent Kragujevčana? To bi zaista bio učinak vredan najdubljeg poštovanja, i za njega i za klub.

NAPREDAK

Da li će Napredak dati više od 35 golova u sezoni?

Fudbal na gol manje. Ili nerešivi problemi u ofanzivi. Šta god da je u pitanju, Napretku se dešavalo dve sezone zaredom.

Takmičarsku 2021/22 Kruševljani su završili sa 31 golom na 37 utakmica. U prethodnoj su bili još lošiji: isti broj mečeva, a samo 27 pogodaka. Ipak, za Napredak ta strategija „radi posao“. Pre dve sezone ih je dovela do plej-ofa, a malo im je nedostajalo da se tu nađu i prošle. Opstanak su obezbedili lagano.

Bilo je promena u timu, pogotovo u napadačkoj liniji. Možda je do igrača...

SPARTAK

Da li će Aleksandar Keržakov izdržati do kraja jesenje polusezone na klupi Spartaka?

Ako bi se gledala igračka karijera, Aleksandar Keržakov, novi trener Spartaka je najveće fudbalsko ime u Mozzart Bet Superligi Srbije. Samo što njegova trenerska karijera nije ni blizu tako uspešna.

Ruski stručnjak je dobio priliku da radi u Subotici, koja je teška sredina za trenere. Poslednjih godina se nije mali put desio da strateg Plavih golubova koji je počeo sezonu ne istera ni do kraja polusezone. Lani je Slavko Petrović otišao u septembru, godinu ranije Vladimir Buač u oktobru, pre njega Vladimir Gaćinović u novembru...

Da li je Spartak jači ovog leta nego što je bio pre dva meseca, diskutabilno je pitanje. Biće potrebno Keražakovu i dosta znanja i dosta sreće da jezdi sa Golubovima kroz mirne vode, daleko od sečiva otkaza.

MLADOST LUČANI

Da li će Janko Tumbasević (355) i Vladimir Radivojević (340) doći ukupno do 740 utakmica u Mozzart Bet Superligi?

Radivojević i Tumbasević opet u Lučanima (Star sport)Radivojević i Tumbasević opet u Lučanima (Star sport)

Vratio se Janko Tumbasević u Lučane. I sada Mladost u sastavu dvojicu igrača sa najviše nastupa u istoriji Mozzart Bet Superlige: Tumbasević je rekorder sa 355 utakmica, dok ga prati Vladimir Radivojević sa 340. Zajedno – 695 mečeva. Dakle, posle samo tri kola postoji mogućnost da ujedinjenim snagama probiju sumu od 700 nastupa u eliti.

Ipak, obojica su igrači u godinama. Tumbasević je napunio 38 leta, dok je Radivojević nešto mlađi sa 37. Kao ultimativni cilj za ovu sezonu smo im postavili zbirnih 740 utakmica. Potrebno je, dakle, da zajedno sastave 45 mečeva od mogućih 74.

Mladost se orijentisala na iskustvo za narednu sezonu, ima brdo prekaljenih fudbalera, tako da nije nedostižno za tandem Tumbasević – Radivojević da dostigne zacrtanu kotu.

JAVOR

Da li će Javor odigrati deset nerešenih utakmica u sezoni?

Nekrunisani kralj remija u Mozzart Bet Superligi – Javor! Bilo je prošle sezone timova koji su odigrali više nerešenih utakmica nego Ivanjičani: recimo, Vojvodina je bila „šampion“ sa 15 „ikseva“, Spartak i Mladost GAT su po 12 puta remizirali. I sve je to u redu, ali mogu li oni da se pohvale da su u tri poslednje sezone u eliti odigrali deset nerešenih utakmica? Ne mogu!

Dakle, tim iz Ivanjice je u prošloj sezoni imao deset „ikseva“. Godinu dana ranije je bio u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije, pa mu tu ne računamo. Sezonu pre toga, 2020/21, Javor je bio u eliti i završio je sa deset remija. A, takmičarsku godinu pe toga, 2019/20 okončao je sa, pogađate – deset nerešenih.

Ne, ne... Niko nema što Javor imade. U tri poslednje sezone u kojima je bio deo Mozzart Bet Superlige – 30 remija. A, gde su tri, tu je valjda i četvrta sezona...

RADNIČKI NIŠ

Da li će Radnički upotrebiti više od 40 fudbalera tokom sezone?

Prethodna sezona je bila nestvarna, šizofrena za Radnički. Počela je nastupom u Evropi, nesrećno ispuštenom pobedom nad Partizanom na Čairu, a završila se grčevitom borbom za opstanak kroz baraž sa Inđijom.

U tih 37 kola i dvomeč za opstanak stala je sila božja izmenjanih fudbalera i plejada trenera. Da ste na prepad u ranim jutarnjim satima uhvatili najvatrenijeg navijača Radničkog, teško da bi znao u momentu da kaže ko je trener u klubu, a kamoli da izdeklamuje makar šest sigurnih startera na terenu.

Posle samo 24 odigrana kola kroz tim Reala sa Nišave prošla su 42 fudbalera! Do kraja sezone bilo ih je još. Na oko gledano, deluje da su se na Čairu duhovi smirili i da se uhvatio kakav-takav kurs, koliko je ispravan pokazaće prvih nekoliko kola. A oni će dati i odgovor da li ćemo ponovo gledati nestvarnu promenadu igrača kroz Niš.

RADNIK

Da li će Surduličani promeniti više od dvojice trenera?

Kada ne ide, nepisano je fudbalsko pravilo, udri po treneru. A, Radniku jesenas baš nije išlo...

Počeo je sezonu sa Aleksandrom Lintom na klupi, a do kraja jeseni promenili su se, kao na ringišpilu, još Dragan Radojičić, Dragan Perišić i Simo Krunić. Tek kada je došao Slavoljub Đorđević na startu drugog dela šampionata, kola su se pomerila s mrtve tačke i Surduličani su uspeli, kroz baraž, da pronađu luku spasa.

Godinu dana ranije nije bilo tako. Igor Bondžulić je kratko trajao na klupi Radnika, a posle njega je Dušan Đorđević isterao sezonu do kraja. Dakle, imamo i drugačiji primer iz Surdulice.

Nije Radnik jedan od onih klubova koji brže-bolje sklanjaju trenere posle dva loša rezultata, reklo bi se da je prethodna sezona bila više izuzetak nego pravilo. Uostalom, najbolje svedočanstvo o tome daće nam ova koja je pred nama. Granica na dva stručnjaka na klupi Surduličana za sezonu – više ili manje?

IMT

Da li će Traktoristi izboriti opstanak u debitantskoj sezoni?

Detalj sa derbija IMT-Železničar (Star sport)Detalj sa derbija IMT-Železničar (Star sport)

Prvi put u Mozzart Bet Superligi – IMT. Jednom je kucao na vrata, pa ispao u baražu, ovog puta je uspeo direktno da prođe kroz njih.

Statistika srpske elitne divizije kaže da klub koji uđe u Superligu baš retko odmah ispadne iz nje. To je detalj koji može da hrabri novajliju.

ŽELEZNIČAR PANČEVO

Može li Rogan da zaustavi Partizan?

Novi trener Železničara iz Pančeva Predrag Rogan jedan je od retkih u ligi koji može da se podiči da na većini utakmica protiv Partizana – nije izgubio.

Vodeći Spartak i Napredak Rogan je sastavio tri meča bez „nule“ protiv crno-belih (dva remija i pobeda), dok je potom dva puta izgubio na klupi Voždovca.

Upravo će on biti najveći adut Pančevaca kada u osmom kolu dočekaju crno-belog velikana na svom stadionu.



tagovi

Barak BaharKristijan BelićMarko DocićJanko TumbasevićVladimir RadivojevićDejan JoksimovićPredrag Rogan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara