Trenutak kad Vinisijus vara Alisona (© Ruetres)
Trenutak kad Vinisijus vara Alisona (© Ruetres)

Možete da ga nadigrate, ne možete da ga dobijete: Real bi osvojio i Premijeršip, a Kurtoa ukrotio i laserske zrake

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.05.22. | 23:32

Na Sen Deniju Liverpul igrački nadvisio Madriđane, ali je beLgijski golman junak finala u kome je presudio gol Vinisijusa Žuniora - 1:0

Da se takmiči u Premijer ligi i u tu bi bio prvak. Pošto je počistio sve najbolje što ima engleski fudbal red je da se diči titulom najboljeg u Evropi. Opet. Zasluženo ako se gleda put do vrha (pobedio tri prvoplasirana tima ostrvskog fudbala), možda ne toliko opravdano na osnovu finala u Sen Deniju, jer je Liverpul bio bolji. A desilo mu se isto što Čelsiju i Mančester Sitiju, prethodno Pari Sen Žermenu. Strpljivi Real je osvajanjem Lige šampiona potvrdio da je izrastao u mentalno čudovište i da to što, kao u pesmi, ima drugih, ima boljih, ne važi na terenu.

Kroz Trijumfalnu kapiju proveo ga je Vinisijus Žunior, umešan da u 59. minutu podmetne nogu posle prodora Fedea Valverdera i ne baš odlučne reakcije Virdžila van Dajka i donese Madriđanima 14. pehar elitnog kontinentalnog kupa, prvi posle četiri godine kad je, takođe, savladao Crvene. Tad su u Kijevu ekipi Jirgena Klopa presudile greške Lorisa Karijusa, a u Parizu se isprečio golman protivnika. Spektakularni Tibo Kurtoa je bio zid o koji su se odbili svi kvalitetni napadi Redsa i on je veći talisman od Brazilca – 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

U atipičnom finalu – kasnilo skoro 40 minuta – sastav Karla Ančelotija (od ove večeri vlasnik najviše međunarodnih pehara, devet) potvrdio je koliko je sazreo tokom 2022. U Saudijskoj Arabiji pehar Superkupa Španije, na Pirinejima dominantne partije za status prvaka države, u Evropi uzdizanje sa ivice provalije. Ko odigra takvu sezonu zaslužuje da uživa u peharima, a Italijan ih od subote veče ima četiri u Ligi šampiona.

Igrački, finale nije bilo loše, mada je bilo malo ispod očekivanja izazvanih vratolimnim Realovim preokretima ili Liverpulovim goleadama. Izostala je projektovano efikasna utakmica, u kojoj su Englezi više drugovali s loptom, a Španci se postavili iza nje u nadi da bi mogli da sačekaju propust ekipe Jirgena Klopa i oslone se na brzini Vinisijusa Žuniora i magiju Karima Benzeme. U takvim okočnostima, Ostrvljani su pokazali više. Verovatno u želji da se revanširaju za poraz iz maja 2018, češće pretili, maltene sve vreme boravili ispred kaznenog prostora i demonstrirali konkretnost. Dokazi u prvom poluvremenu: tri udarca Mohameda Salaha i jedna – najbolja – u režiji Sadija Manea. Sve je uspeo da zaustavi Tibo Kurtoa. Doduše, udarac Senegalca je prosledio na stativu, šuteve Egipćanina hvatao kao da je u dvorištu i ubrzigao kolegama inijekciju samopouzdanja da se, posle početnih naleta Crvenih, okuraže i krenu napred.

U većini prvog dela ekipa Karla Ančelotija to nije mogla usled baš tog ofanzivnog pristupa Liverpula, ponavljanja Trenta Aleksandera Arnolda i kontrole sredine terena zahvaljujući osloncima Fabinju i Tijagu Alkantari. Real je napade usmeravao na levu stranu, u nadi da će Vinisijus pobeći Trnetu, a ispalo je suprotno i na taj način Madriđani su tokom prvih 45 minuta ostali bez poluge u ofanzivi, pa je sve vredno pomena palo, kao u najvećem delu sezone, na krkače Karima Benzeme. I onda, ni uz čega, gol francuskog asa! Posle niza razilčitih tumačenja i dugotrajne provere u VAR sobi poništenog zbog ofsajda na kraju prvog dela.

Na drugi je Liverpul istrčao samo za nijansu manje aktivan, u prvih desetak minuta jeste držao loptu, samo nije bio dinamičan kao pre pauze i onda je kažnjen. Valverde se licem okrenuo ka kaznenenom prostoru, zatrčao na Van Dajka, pustio ga je Holanđanin, lopta prošla između do tog trenutka izvanrednog Ibrahima Konatea i takođe odličnog, ali samo za čas prebrzog Trneta, sletela pred Vinisujusa i tu je bio kraj!

Razlog se zove – Tibo Kurtoa. Zvanična statistika pokazuje da je zaustavio devet udaraca! Pre svega Maneu i Salahu, bočne lopte, nezgodne udarce sa distance, poluvisoke i niske. Da su Liverpulovi fudbaleri ispalili laserske zrake i njih bi Kurtoa ukrotio. Prvo je ime utakmice u kojoj je Real potvrdio košarkaško pravilo da napad dobija utakmice (Liverpulov je zaista sjajan, ali je ovog puta zatajio), ali odbrana dobija finala.

Peti put u poslednjih devet sezona: Lisabon, Milan, Kardif, Kijev i Pariz. Pričalo se da je era gotova odlaskom Kristijana Ronalda. Naprotiv, samo se nastavila.


FINALE LIGE ŠAMPIONA

LIVERPUL – REAL MADRID 0:1

/Vinisijus 59/

Pariz

Stadion Francuska

Sudija: Klemon Turpan

Liverpul (4-3-3): Alison – Aleksander Arnold, Konate, Van Djak, Robertson – Fabinjo, Henderson (od 77. Keita), Alkantara (od 77. Firmino) – Dijaz (od 65. Žota), Mane, Salah.

Real Madrid (4-4-2): Kurtoa – Karvahal, Militao, Alaba, Mendi – Kazemiro, Kros, Modrić (od 89. Sebaljos), Valverde (od 86. Kamavinga) – Vinisijus (od 90+2 Rodrigo), Benzema.




tagovi

Real MadridLiverpulfinale Lige šampionaLiga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara