Može da se raspravlja o igri pod Milojevićem, ali ne može o gol razlici 20:0

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.04.24. | 17:11

Crveno-beli vezali šest pobeda protiv objektivno slabijih rivala, ali pokazali zavidan nivo stabilnosti što je zaštitni znak iskusnog stručnjaka

Kada je počeo prvi mandat u Crvenoj zvezdi Vladan Milojević je morao da obuče odelo vojnog specijalca i stavi crvenu beretku, jer je klub sa Marakane, posle sloma na Voždovcu, izgledao kao Stari Rim posle Nerenovog požara. Kasnije će mu navijači crveno-belih nadenuti nadimak Klark Kent, usled serijskih, simultanih čuda na domaćoj i inostranoj sceni. Sada, kada ga je poziv klupske vrhuške zatekao u Beogradu 20. decembra, Vladan Milojević je, bar na prvu loptu, imao lakši zadatak. Bez ikakve sumnje mnogo kvalitetniji igrački kadar nego juna 2017. godine, i klub isklesan u brojnim značajnim frontovima.

Ali i pored toga Vladan Milojević je morao da se maskira u vatrogasca, kako bi lokalizovao štetu posle vrlo turbolentnog perioda Baraka Bahara, i velike taktičke nediscipline. Morao je heterogenu grupu momaka da složi u homogenu družinu. Deluje lako, ali suštinski nije, posebno što je većina Zvezdinih legionara na avionskoj karti za Beograd videla blještavilo Lige šampiona. Mozzart Bet Superliga ih nije interesovala.

Izabrane vesti

Daleko je Vladan Milojević od poslednjeg tromesečja i ocena zvezdaške javnosti, ali utisak je da je pedantni stručnjak uspeo da stabilizuje Crvenu zvezdu, što mu je bio prioritetni cilj. Od 172. večitog derbija, Crvena zvezda je odigrala šest prvenstvenih i jedan Kup meč. Protivnici su bili daleko od optimalnog nivoa, i o svemu što su crveno-beli prikazivali tokom marta i u prvoj polovini aprila može da se diskutuje.

Da, delovalo je povremeno da Crvena zvezda igra sa malo strasti, što je bio zaštitnik znak prethodnih proleća, kada je šampionska titula bila u džepu. Da, istina je da protiv IMT-a, Vršca i Železničara, predstava šampiona Srbije nije imala adekvatan sadržaj, i barem notu ofanzivnog spektakla. Suviše je tu bilo jednobrazne igre bez promene ritma, oslanjanja na rutinu i individualni kvalitet koji će, pre ili kasnije, doći do izražaja. Da, tačno je da je Crvena zvezda najbolji meč ovog proleća odigrala protiv Partizana i nije pobedila.

O svemu tome može da se diskutuje, može da se secira igra Crvene zvezde do najsitnijih crevaca, ali činjenice idu u prilog Vladanu Milojeviću. Voljom žreba Crvena zvezda je odigrala, posle pomenutog derbija, uglavnom mečeve sa timovima iz donjeg dela tabele i prosečnim članom drugoligaškog fudbala. Skromni rivali, ali i u tom rutinskom odrađivanju posla nije bilo iskakanja iz sistema, previše žutih minuta ili taktičke nediscipline. Zbog toga ne može da se raspravlja o brutalnom učinku, uz sedam vezanih pobeda i gol razliku 20:0. Koliko god protivnici bili laki.

PITANJE ZA NAVIJAČE: VOLITE LI VIŠE ČAČKANJE TELEFONA ILI LUDE BAHAROVE UTAKMICE?

Ima onih koji će se pozivati na blagu dosadu na prethodnim mečevima Crvene zvezde, kao i da su tokom većine drugih poluvremena „čačkali“ telefon dok se nešto konkretno na terenu ne desi. Crvena zvezda je pod Vladanom Milojevićem vratila na potreban nivo igru iza lopte, što je jedan od osnovnih postulata šampionskog tima. Nije ulazila u nepotrebne rizike, niti u razbijene mečeve kao kod Baraka Bahara. I veliko je pitanje da li bi neko od navijača i čelnika menjao aktuleni trenutak ravne linije za serijske stresove pod Barakom Baharom, kada su protivnci bili jednakog kvaliteta. Uostalom, Crvena zvezda nije bila sigurna jesanas kada je imala prednost od 2:0 na domaćem terenu. Morala je da drhti u Ljutice Bogdana i protiv lučanske Mladosti, da ne govorimo protiv Novog Pazara. Dva puta u polusezoni je primila tri gola u domaćim okvirima (Voždovac i kragujevački Radnički), što se u prvom mandatu Vladana Milojevića, u trajanju od 2,5 godine desilo samo jednom. Kada srpski šampion nije imao rezultatski imperativ.

JESENAS TRI GOLA OD KRAGUJEVCA, POD MILOJEVIĆEM ISTI TIM JEDAN ŠUT UNUTAR 16 METARA

U intervalu posle 172. večitog derbija Crvena zvezda je defanzivno najslabiju partiju pružila u Surdulici, kada je domaćinu dozvolila tri šuta u okvir gola Omrija Glazera i tri velike šanse. Primera radi Kragujvčani su u Ljutice Bogdana imali tri šuta u okvir, ali samo jedan unutar 16 metara. Bez velike šanse.

I još malo o brojakama. Pod Barakom Baharom je ovaj tim Crvene zvezde na 19 prvenstvenih mečeva, sačuvao mrežu samo pet puta. Pod Vladanom Milojevićem crveno-beli su na 11 utakmica uspeli da osam puta prođu sa „klin šitom“. Jasno je da ima do individualnog kvaliteta, ali pre svega do mnogo bolje podeljenih karata i uloga. Uostalom, sada se zna kako je koncipirana odbrana Crvene zvezde. Ko je levi bek, a ko desno krilo? Imao je Vladan Milojević širok kadar na početku priprema, ali je uspeo da značajno optimizuje ulogu pojedinaca. Crvenu zvezdu trenutno nosi 11 startera iz meča sa Železničarom, plus Gelor Kanga. Klinci su tu da nose vodu.

MILOJEVIĆ IMA TRI PRIORITETA - REZULTAT, REZULTAT, REZULTAT

I kada je na principima slične stabilnosti pravio velike evropske rezultate u prvom mandatu Vladan Milojević je morao da sluša priče o tome kako je njegov pogled na fudbal rigidan, dosadan i nedostojan Crvene zvezde. I kako je veliku količinu „čolizma“, prljave igre dovukao na Marakanu. Slušao je to, gledao samo napred, sve do decembra 2020. godine kada se ukazao kao nephodnost Crvene zvezde. I sada je sasvim legitimno pozivati se na to da je Vladan Milojević malo i pasivizirao igru srpskog šampiona, učinio utakmice u Mozzart Bet Superligi dosadnim.Ali činjenica je samo jedna. Vladan Milojević je pragmatičan trener, i podrazumeva da kao trener crveno-belih ima tri prioriteta identičnog napisa – rezultat, rezultat, rezultat.

Ostalo, kao što je atraktivnost, velikio broj golova, igra u jakom ritmu, može da dođe. Ali i ne mora.

Za Vladana Milojević je loše što će zvezdaška javnost u narednom večitom derbiju tražiti kompletan program. Igru iz marta, ali i pobedu.

ZVEZDINI REZULTATI POSLE DERBIJA

Radnički (N) – Crvena zvezda 0:2

Crvena zvezda – Radnički (K) 5:0

Javor – Crvena zvezda 0:3

Crvena zvezda – IMT 2:0

Radnik – Crvena zvezda 0:2

Crvena zvezda – Vršac 3:0

Crvena zvezda – Železničar 3:0


tagovi

Vladan MilojevićBarak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara