©Reuters
©Reuters

Možda kvalitetom nisu ni blizu Kornjačinoj Furiji, ali stilom igre neodoljivo podsećaju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.06.24. | 23:42

Ohrabrujuća igra Španije pred start Evropskog prvenstva, "davljenja" lopte je mnogo manje nego prethodnih godina

Tim Luisa Aragonesa sa Evropskog prvenstva 2008. verovatno predstavlja idealan primer jednostavnosti i lepote fudbalske igre. Jeste Španija osvajala titule i 2010. i 2012. godine, ali je Visente Del Boske negovao nešto drugačiji stil igre, bez takve lepršavosti kakva je odlikovala Crvenu Furiju s Kornjačom na klupi. Možda aktuelni selektor Luis De La Fuente ne raspolaže igračima kakvi su bili Ćavi, Andres Inijesta, David Silva, Fernando Tores, David Vilja... ali je iskusni strateg očigledno uspeo da za nešto više od godinu dana popravi izgled reprezentacije Španije prevashodno prolažanjem boljih rešenja na protivničkoj polovini koja rezultuju efikasnijom igrom.

Mnogo je zamerki dobijao Luis Enrike na račun "davljenja " lopte do iznemoglosti i umiranja u bezbrojnim dodavanjima (poput utakmice sa Marokom u osmini finala Mundijala 2022), a stil Luisa De La Fuente je čini se dosta konkretniji iako je takođe nezaobilazno oslonjen na gospodarenje posedom lopte. Trijumfovala je Španija protiv Severne Irske 5:1 (4:1) u poslednjoj pripremnoj utakmici pred EURO i tako nagovestila da nema nameru da se zadovoljava pukim prolazom grupe smrti sa Italijom i Hrvatskom (pride i Albanijom), već samo osvajanjem prvog mesta. Pedri je bio posebno inspirisan, pošto je mrežu rivala zatresao dva puta. Po jednom su se u strelce upisali Alvaro Morata, Fabijan Ruis i Mikel Ojarsabal.

Izabrane vesti

NIje bilo domaćoj publici nimalo prijatno na početku utakmice, uzimajući u obzir su Severni Irci poveli već u drugom minutu golom Danijela Balarda glavom. Nisu se ni Unai Simon, ni kompletna odbrana Španije proslavili u branjenju prekida, ali se ispostavilo da je to bila jedina značajnija mrlja trostrukih evropskih šampiona na generalnoj probi pred start kontinentalnog turnira.

Možda nije ni Ćavi, ni Inijesta, ali je Pedri neporecivo već sada veliki igrač. Zna čitava španska sportska javnost da će od igre Barsinog veziste umnogome zavisiti rezultati, a Pedri je je u 12. minutu pokazao kakav je znalac. Namestio se, naciljao i filigranskim udarcem sa nešto manje od 20 metara dao izjednačujući gol. Dočekao je 22-godišnjak da pred EURO postigne svoj prvi pogodak u dresu seniorske reprezentacije.

Potreban je Španiji efikasan Alvaro Morata kako bi u završnih 16 metara protivnika krunisala sve dobro što uradi izvan njih, a da bi mogao da zablista u Nemačkoj najavio je iskusni napadač golom u 18. minutu. Iskoristio je centaršut Hesusa Navasa i glavom savladao Bejlija Pikok Ferela. Bio je to Moratin 35. gol za državni tim, čime se izjednačio na četvrom mestu večne liste sa Davidom Silvom. Više imaju David Vilja (59), Raul (44) i Fernando Tores (38).

Akcija kod trećeg gola neodoljiva je podsetila na ono što je Španija činila u najsjajnijim danima. Mat u tri poteza ostavio je protivničke defanzivce skamenjenim. Kukureljino protrčavanje po boku, pas u prostor za Nika Vilijamsa i pojavljivanje Pedrija na 15 metara od gola Irske rezultovali su novim golom.

Najelegantniji potez na utakmici priredio je Lamin Jamal. Vunderkind svetskog fudbala je s dva lažnjaka izbacio čuvare iz ravnoteže, stigao da centrira u idealnom trenutke i uposli Fabijana Ruisa na sedam, osam metara od Pikok-Ferelovog gola.

Visok presing Španije i Jamalovi nasrtaji na nepouzdanu zadnju liniju Severne Irske urodili su plodom u 60. minutu, a dečak rođen 2007. godine servirao je gol Mikelu Ojarsabalu. Nadavao se igrač Sosijedada golova prethodnih dana, pošto je Andori dao het-trik, a sada je upisao i četvrti pogodak u rasponu od 72 časa.

Prvi meč na Evropskom prvenstvu Španci će igrati protiv Hrvatske (subota 15. jun, 18.00) na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Vredi istaći da je svoju poslednju pripremnu utakmicu pred Evropsko prvenstvo odigrala i selekcija Belgije. Posle trijumfa protiv Crne Gore Roberta Prosinečkog (2:0), Crveni đavoli su zabeležili još jedan trijumf bez primljenog gola. Luksemburg je savladan 3:0 (1:0), a dva pogotka za ekipu Domenika Tedeska dao je Romelu Lukaku. U strelce je stigao da se upiše i Arsenalov Leandro Trosar. Belgijanci startuju EURO sudarom protiv Slovačke (17. jun, 18.00).

PRIJATELJSKE UTAKMICE (SUBOTA)

Slovenija - Bugarska 1:1

/Šporar 14 - Despodov pen 4/

Mađarska - Izrael 3:0

/Šalai 11, Varga 19, 22/

Švedska - Srbija 0:3

/Milinković Savić 18, Mitrović 60, Tadić 70/

Švajcarska - Austrija 1:1

/Vidmer 26 - Baumgartner 5/

Portugal - Hrvatska 1:2

/Žota 48 - Modrić pen 8, Budimir 56/

Danska - Norveška 3:1

/Hejbjerg 12, Vestergor 21, Poulsen 90 - Haland 72/

Belgija - Luksemburg 3:0

/Lukaku pen 42, 57, Trosar 81/

Španija - Severna Irska 5:1

/Pedri 12, 29, Morata 18, Ruiz 35, Ojarsabal 60 - Balard 2/


tagovi

reprezentacija Severne IrskeFudbalska reprezentacija ŠpanijePrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara