Saša Zdjelar na meču sa Proleterom (© MN Press)
Saša Zdjelar na meču sa Proleterom (© MN Press)

Motor koji se ne gasi: Saša Zdjelar drugu sezonu rekorder Partizana

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.05.21. | 16:45

Struka crno-belih u ovom prvenstvu najviše verovala Zlatnom Orliću sa Novog Zelanda, Asanu, Šćekiću, Miljkoviću, a u TOP pet je i Svetozar Marković

Drugu sezonu zaredom završava Saša Zdjelar kao rekorder Partizana. Prethodne je ostao upamćen kao igrač koji je odigrao najviše utakmica u jednom takmičarskom ciklusu (44), a i ove je fudbaler sa najvećim brojem minuta za crno-bele na superligaškim terenima.

Na kraju iscrpljujućeg prvenstva, kad su se svi brojevi sabrali, ispalo je da je Zlatni Orlić sa Novog Zelanda najviše vremena proveo u igri od svih kandidata za dres Parnog valjka. Ukupno 2.453 minuta, što je za 65 bolje nego prethodne sezone kad je bio aktivan 2.388. Lični rekord Zdjelar je oborio, između ostalog, zato što je liga proširena, imao je osam utakmica više na raspolaganju (prethodna krajcovana za plej-of vredan sedam susreta), mada je činjenica da na njega stručni štab uvek može da se osloni, nebitno da li komandu izdaje Savo Milošević ili Aleksandar Stanojević.

Izabrane vesti

Primera radi, u prvom delu prvenstva igrao je svaki meč, od prvog do poslednjeg minuta, sa izuzetkom gostovanja u Nišu (zamenjen u 76) i završnog u kalendarskoj godini sa Mladosti u Husmskoj (posmatrao ga sa tribina). Tokom proleća je malo posustao, što se objašnjava posledicama borbe sa virusom korona, kao i željom trenera Stanojevića da na pozicijama zadnjih veznih kombinuje Miloša Jojića, Aleksandra Šćekića i Bibarsa Natha. Uprkos tome, kao motor koji se nikad ne gasi, Zdjelar je izbio na prvo mesto klupske rang-liste fudbalera od najvećeg poverenja struke, nadmašivši Takumu Asana za svega 16 minuta, mada se pretpostavlja da bi Japanac ostao na čelu samo da samoinicijativno pre tri sedmice nije napustio Beograd.

Iza Zdjelara i Asana (2.437) po broju minuta u Superligi smestili su se Aleksandar Šćekić (2.368), Aleksandar Miljković (2.182), Svetozar Marković (2.158), a blizu granice od 2.000 minuta su još jedan štoper Igor Vujačić (1.980), Izraelac Bibars Natho (1.976) i levi bek Slobodan Urošević (1.950). Ti podaci nedmosmisleno pokazuju kome Stanojević najviše veruje kad sastavlja tim i možda nagoveštavaju kako bi mogao da izgleda sastav Parnog valjka 25. maja u finalu Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom.

Statistika precizira i da Stanojević gaji veliko poštovanje prema Takumi Asanu, Aleksandru Šćekiću i Bibarsu Nathu. Ogleda se u činjenici da su u poslednjem kolu prvenstva, na gostovanju u Lučanima, reprezentativci Crne Gore i Izraela odigrali 33. utakmicu – što kao starteti, što kao rezervisti – i tako se poravnali sa odbeglim krilnim napadačem.

Na sličan način Stanojević, pre njega Milošević, tretiraju Bojana Ostojića. Iako nije igrao kao ranije, iskusni štoper je prvenstvo okonačo kao jedini član Partizanovog kadra prisutan u protokolu na svakom od 38 kola. Sezonu je počeo kao kapiten u Kruševcu i Novom Pazaru, kasnije imao značajno manju ulogu (samo još pet puta starter, dvaput izmena), ali to što ga je struka uvek uvrstila na spisak odabranih za superligaške susrete pokazuje koliko je značajan za tim i(li) atmosferu, jer iskustom, mirnoćom i nekim reakcijama van terena daje posebnu aromu ovom timu. Možda je to jedan od razloga što je nagrađen produžetkom saradnje.

Iza Ostojića, po broju pojavljivanja u konkurenciji za tim, ostali su Šćekić (36), Urošević, Vujačić (35), Natho i Aleksandar Popović (34), s tim da je golman branio čak šest utakmica više od, činilo se, neprikosnovenog Vladimira Stojkovića.


tagovi

FK PartizanSaša ZdjelarAleksandar StanojevićTakuma AsanoAleksandar ŠćekićBibars NathoAleksandar MiljkovićBojan OstojićSlobodan Urošević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara