©Reuters
©Reuters

Mota ne pravi rez, već hirurški zahvat: Kostić pred odlaskom, Juventus dobija novog golmana

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.07.24. | 10:36

Novi trener Bjankonera nema reprezentativca Srbije u planovima za predstojeću sezonu, isto važi za trećinu igračkog kadra iz prethodne

Koliko je prvi mandat Masimilijana Alegrija bio uspešan, toliko je drugi bio neuspešan. Treća pozicija u Seriji A i osvajanje kup trofeja ne deluju kao preterano loš rezultat, ali je zaostatak od 23 boda za šampionom Interom nedopustiv za klub renomea torinskih crno-belih. Sve to navelo je upravu na razlaz sa jednim od najtrofejnijih stratega u klupskoj istoriji, a ključevi novog projekta povereni su Tijagu Moti, jednom od najvećih osveženja u novom talasu trenera koji su zapljusnuli Evropu prethodnih godina. Brazilac sa italijanskim pasošem dobio je posle velikog uspeha sa Bolonjom odrešene ruke da u predstojeće tri godine uzdigne klub do nivoa da ponovo bude iznad svih u Italiji i kadar da se ponovo rve sa najmoćnijim klubovima kontinenta u borbi za pehar Lige šampione kog Juventus nema već 28 godina.

Sudeći prema pisanju italijanskih medija, Tijago Mota neće napraviti rez, već hirurški zahvat pred početak nove takmičarske godine. Čak 10 igrača nalazi se na spisku prekobrojnih, a Brazilac sa italijanskim pasošem nije poštedeo ni Filipa Kostića. Kao navodi Tutosport, "katastrofalan" evropski šampionat Srbije i Kostićeva povreda u prvom kolu nisu nimalo doprineli povećanju broja udvarača za brzonogog Kragujevčanina, ali i to da je Filip tip igrača koji je sposoban da lako privuče interesovanje. Prevahodno se u vezu s 32-godišnjim krilom dovode istanbulski velikani Galatasaraj i Fenerbahče, a Žoze Murinjo bi rado video Kostića na stadionu Šukru Saračoglu.

Izabrane vesti

Čak trećinu igračkog kadra zahvatiće rez Tijaga Mote, a na listi prekobrojnih su i Veston Mekeni, Arkadijuš Milik, Timoti Vea, Matija de Šiljo, Mojze Kin, Danijele Rugani, Artur, Samjuel Iling Žunior (već je sve završio sa Aston Vilom) i što je najinteresantnije Vojćeh Ščensni. Poljski golman bio je možda i jedina svetla tačka u očajnom poljskom timu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali uprkos tome Mota ne vidi 34-godišnjaka u dugoročnim planovima i zato je na pomolu prevremeni razlaz sa čuvarem mreže koji je prethodnih sedam godina bio neprikosnoven na golu dvostrukog prvaka Evrope.

Zamena za Ščensnog biće golman Monce Mikele di Gregorijo. Dolazak 27-godišnjaka je prema Tutosportu gotova stvar, a Juventus će ozvaničiti izdanka Interove omladinske škole čim bude obelodanjen rastanak sa Ščensnim. Transfer će biti obavljen kroz formu pozajmice sa obaveznim otkupom ugovora narednog leta za 20.000.000 evra, a plata nekadašnjeg kadetskog reprezentativca Italije iznosiće 2.000.000 evra po sezoni. Ugovor bi trebalo da bude potpisan do leta 2029. godine. Juve bi lekarske preglede mogao da zakaže već za petak. Di Gregorijo će činiti golmansku trojku zajedno sa Matijom Perinom i Karlom Pinsoljom.

Što se tiče budućnosti Ščensnog, on je prvobitno mogao kod Kristijana Ronalda u Al Nasr, ali su pregovori sa Saudijcima nazadovali i sada postoji mogućnost da bivši golman Arsenala i Rome završi upravo u Monci i tako dobije mogućnost da još nekoliko sezona brani u elitnoj ligi. To ne znači da i dalje ne postoji mogućnost da se Poljak ipak preseli na Bliski istok, budući da je već dogovorio lične uslove za ugovor na dve godine i platu od 10.000.000 dolara po sezoni, s tim da Juventus traži i obeštećenje u rasponu od 7.000.000 do 9.000.000 evra, što bi Al Nasr prilično da snizi. Uzimajući u obzir sve što je uradio za Juventus od 2017. godine, čini se da ne bi bilo pošteno sa Damine strane da Ščensnom napravi problem i pokvari mu šansu za najunosniji ugovor u sam smiraj karijere.

Podsetimo, Juventus je ovog leta već doveo Daglasa Luiza iz Aston Vile za 51.000.000 evra, a uskoro će ozvanitičiti i potpis Kefrena Tirama iz Nice za 20.000.000 evra fiksno plus 5.000.000 potencijalnih bonusa.


tagovi

Filip KostićTijago MotaJuventusTransferiLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara