Aleksander Sobolev (Reuters)
Aleksander Sobolev (Reuters)

Moskvom gazduje „Inzagi“ Sobolev! Golman izbacio Dinamo iz trke za titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.04.24. | 21:29

Spartak preokretom uz dva identična gola savladao gradskog rivala

Daleko je moskovski Spartak od borbe za titulu u ruskoj Premijer ligi ali mu je makar satisfakcija da tamo više neće biti ni njegovog najvećeg rivala Dinama.

Spartak je današnjom pobedom (2:1) u gradskom derbiju izbacio Dinamo iz trke sa Zenitom i Krasnodarom, a junak utakmice je bio Aleksander Sobolev. Napadač crveno-belih je postigao dva identična gola nakon grešaka Dinamovog golmana Igora Leščuka i preokrenuo ishod derbija.  

Izabrane vesti

Sobolev je noćna mora Dinama. Otkako je došao u Spartak pre četiri godine iz Krilja Sovjetov, odigrao je 10 gradskih derbija protiv Dinama i u njima dao čak osam golova uz četiri asistencije. Nikome u dresu Spartaka nije dao toliko golova, a u celoj karijeri je efikasniji samo protiv Krasnodara. Ovi golovi danas su mu verovatno i najdraži jer su direktno rešili pobednika i naneli gradskom rivalu težak udarac...

Koliko je Sobolev junak Spartaka, toliko je golman Leščuk tragičar Dinama. Oba gola je slabim intervencijama poklonio dvostrukom strelcu...

Dinamo je nakon teškog poraza protiv Rostova u prošlom kolu morao danas da pobedi u derbiju jer su Zenit i Krasnodar pobedili i povećali bodovnu prednost. Ipak, nije uspeo i sada ima šest bodova manje od lidera i pet manje od Krasnodara. Na osam kola pre kraja u ligi kakva je ruska, čini se da su ugašene šampionske nade Policajaca o prvoj tituli posle 48 godina. Skoro pola veka... Previše za klub koji je u Sovjetskom Savezu bio član „velike trojke“ sa imenjakom iz Kijeva i današnjim rivalom.

A idealno je krenuo derbi na VTB Areni za domaćina. Nail Umjarov je posle pet minuta igre skrivio penal zbog igranja rukom pred svojim golom. Meksikanac Luis Čavez je bio siguran izvođač najstorže kazne i Dinamo je imao idealno otvaranje utakmice.

Domaćin je posle ranog vođstva kontrolisao rezultat i utakmicu, nije dozvolio rivalu nikakve šanse i delovalo je da ide ka pobedi. Sat vremena igre je imao sve pod kontrolom. Spartak je bio očajan sve dok trener Abaskal u 64. minutu nije napravio četvorostruku izmenu. Čak i tada je Dinamo bio bliži drugom golu, pogodio stativu, propustio još dva zicera...

A onda je pravo niotkuda stiglo izjednačenje. Rezervista Ignjatov je šutirao sa 20 metara. Relativno lak udarac po zemlji, golman Leščuk je slabo procenio i odbio loptu ispred sebe gde je bio Sobolev sa „inzagijevskim“ osećajem za gol i ubacio je loptu u mrežu za 1:1.

Na identičan način u 86. minutu je Spartak potpuno preokrenuo. Opet je šutirao Ignjatev, opet je lopta išla direktno u Leščuka koji ju je odbio pravo na nogu Sobolevu. Spartakov napadač nije propustio ni drugi poklon i rešio je derbi.

RUSIJA 1 – 23. KOLO

Subota

Ural – Krilja Sovjetov 1:2 (1:1)

/Kaštanov 41 pen – Rahmanović 16, 79 pen/

Nižnji Novgorod - Krasnodar 3:4 (2:2)

/Kalinski 34, Trošečkin 40, Kaukarčuk 87 – Spercijan 8, 79, Kordoba 13, 71/

Rostov – Soči 2:2 (2:2)

/Golenkov 1, Ronaldo 45+5 – Kravcov 6, Gvarirapa 35/

Nedelja

CSKA Moskva - Fakel 4:1 (1:0)

/Musajev 36, Obljakov 60, Fajzulajev 75, Čalov 90 - Čerov 90+4/

Ahmat - Lokomotiva Moskva 0:2 (0:1)

/Mirančuk 21 penal, Pinjajev 58/

Zenit - Baltika 1:0 (1:0)

/Pedro Enrike 42

Dinamo Moskva - Spartak Moskva 1:2 (1:0)

/Čavez 5 penal - Sobolev 74, 87/




Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara