Navijači Nasionala (©Reuters)
Navijači Nasionala (©Reuters)

Montevideo, Bog te video: Tramvaj liga sa samo dva "uljeza"

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.09.24. | 23:00

Čak 14 od 16 klubova u urugvajskoj Klausuri dolaze iz prestonice ili šireg područja. Noćas (00.30) obračun Vondererse I Nasionala

Za razliku od prethodnog izdanja urugvajske Primere, kada su se u sastavu elitnog ranga nalazila četiri kluba iz unutrašnjosti, ove sezone prestonica Montevideo je bogatija za još dva predstavnika u najjačoj ligi zemlje Majskog sunca boga Intija. Pa tako dolazimo do računice da je čak 14 od 16 učesnika, stacionirano u prestonici ili u širem području iste.

Najudaljeniji član elitnog društva jeste klub Sero Largo iz grada Melo, udaljenog oko 400 kilometara od Montevidea, krenuvši ka severoistoku, dok je Maldonado iz istoimenog grada, udaljen tek na nekih 130 kilometara niz obalu La Plate ka istoku.

Izabrane vesti

Suštinski, ovo je samo povećalo broj gradskih okršaja, pa je tako svako novo kolo ispunjeno manjim komšijskim klasicima, ali i nekim rivalstvima mimo dva najtrofejnija kluba Nasionala i Penjarola, ili pak, onih koji upravo ova dva velikana, pokušavaju da spreče u nečemu što je čak i posle 125 godina neminovnost, gomilanje trofeja.

00.30: (4,60) Vonderers (3,40) Nasional (1,75)

Upravo jedan takav duel na programu je noćas (00.30) na stadionu Park Alfredo Viktorija Area, budu sastali Montevideo Vonderersi i Nasional, jedan od najtrofejnijih klubova, ne samo Urugvaja, već i čitavog južnoameričkog kontinenta.

Montevideo Vonderers trenutno zauzima treće mesto na tabeli Klausure, sa šest osvojenih bodova posle pobede u prva dva kola ovog formata. Prethodni format Apertura, Vonderersi su završili na sredini tabele, tačnije 9. mestu, sa 18 poena u 15 odigranih utakmica, uz 15 postignutih i 20 primljenih golova. U poslednjim odigranim utakmicama, može se reći da su poboljšali defanzivni volumen, pa je tim Antonija Pačeka uspeo da slavi sa minimalnim pobedama u okršajima protiv Sera, kod kuće, i Rasinga iz Montevidea u gostima, bez primljenog gola.

Pre toga je kod kuće pobedio Deportivo Maldonado sa takođe sa 1:0, ali to već spade u završno kola Aperture, koje je odigrano krajem jula. Ipak, kada se sve sabere, Vonderersi ne samo da nemaju poraz u poslednjih pet zvaničnih utakmica, već su zabeležili istotoliko pobeda.

U timu Vonderersa, trener Antonio Pačeko bi trebalo da ima na raspolaganju većinu svojih početnih igrača, bez značajnijih izostanaka. Među glavnim igračima tima su golman Džoni Da Silva, koji se istakao dobrim intervencijama, kao i Agustin Albarasin, koji je izuzetno važan igrač u napadu, ali Lukasa Moralesa, koji predvodi defanzivnu liniju. Popularne, Lutalice kako glasi nadimak ovog kluba, obično igraju taktičkom formacijom 4-3-3.

S druge strane, Nasional trenutno zauzima peto mesto na tabeli Klausure, sa četiri boda u dva meča, sa četiri postignuta i tri primljena gola. Učinak Albosa ove sezone je izvanredan, posebno na Intermedijarnom turniru, gde su predvodili grupu B sa 16 bodova u sedam utakmica, uz 18 golova i samo pet u svojoj mreži. U poslednje tri utakmice, Nasional je ostvario pobedu protiv Liverpul Montevideo sa 1:0, dok je poražen od Sao Paula sa 2:0 u osminifinala Kopa Libertadores, čime su ujedno i eliminisao iz ovog takmičenja, a pre toga je remizirao sa Riverom Plejtom (Montevideo) - 3:3.

Pod komandom trenera Martina Lasartea, takođe mora imati punu snagu za sledeću utakmicu, bez relevantnih izostanaka, ako želi da ostane konkurentan u borbi za vrh tabele. Neki od najvažnijih činilaca tima je defanzivac Leandro Lozano, koji je neizostavan deo defanzivne linije, vezista Dijego Zabala, odgovoran za kreiranje igre na sredini terena, i napadač Niko Lopez, jedna od glavnih ofanzivnih pretnji. Albosi obično igraju u taktičkoj formaciji 4-2-3-1.

U direktnim obračunima Vanderersa i Nasionala istorijska prednost, naravno, na strani je Albosa. U poslednjem 41 susretu Nasional je pobedio 25 puta, dok je Vonderers pobedio u samo osam mečeva, uz osam remija. U poslednja tri okršaja je takođe na strani Nasionala koji je slavio rezultatima 3:0 i 3:1, igrajući kod kuće, i 1:0 u domu Vonderersa, odnosno na istom ovom stadionu na kojem će se noćas sukobiti. Duel između ova dva tima jedan je od najiščekivanijih u ovom kolu urugvajske Primere. Nasional stiže kao favorit, posebno zbog svoje pozitivne istorije u direktnim obračunima i dobre skorašnje forme. Vonderers će pokušati da iskoriste prednost domaćeg terena i odnese bodove moćnom protivniku.

URUGVAJ 1, KLAUSURA – 3. KOLO

Subota

Defensor – Rasing Montevideo 1:2 (0:1)

/Barios 58 – Nandin 23, Alaniz 59/

Sero Largo – Miramar 1:2 (1:1)

/Sosa Sančez 45+4 – Mačado 31, Vaskez 84/

Progreso – Sero Largo 0:1 (0:1)

/Azambuja 42/

Nedelja

Penjarol – Rampla Juniors 4:0 (1:0)

/Silvera 44, Baez 69, Fernandetžz 69, 79pen, Batista

Danubio – River Plejt u toku

Maldonado – Liverpul u toku

Ponedeljak

00.30: (4,60) Vonderers (3,40) Nasional (1,75)

23.55: (2,20) Boston River (3,25) Feniks (3,15)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Urugvaj 1NasionalMontevideo VonderersJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara