Fabrisio Formiljano (desno), strelac prvog gola za Penjarol (©Reuters)
Fabrisio Formiljano (desno), strelac prvog gola za Penjarol (©Reuters)

Montevideo, bog te video: Penjarol vodio sa 2:0, Nasional izjednačio, a domaćin u finišu do 167. pobede protiv ljutog rivala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.12.20. | 23:43

Šampionat Urugvaja: Junak domaćina rezervista Arijel Nahuelpan koji je pogotkom u 88. minutu doneo tri boda. Drugi poraz Trikolora u poslednja četiri dana

Pakleni Superclásico del fútbol Uruguayo, duel ljutih rivala iz Montevidea. Nasional je bolje otvorio novi šampionat Urugvaja, vodio je u Grupi B šampionata ove južnoameričke države, ali kada igraju gradski rivali, mrski neprijatelji, redosled na tabeli, forma, nije toliko bitna.

Inpsiracija pojedinca, detalj može da odluči pobednika. Penjarol je imao čak tri poraza u pet kola, ali je u 490. odmeravanju snaga ova dva trofejna kluba poveo sa 2:0 u prvom poluvremenu, Nasional je izjednačio, ali u finišu tri boda ostaju na stadionu Kampeon del Siglo. Penjarol je slavio sa 3:2 (2:1) golom rezerviste, Argentinca Arijela Nahuelpana u 88. minutu.

Crno-žuti su povećali prednost u pobedama na 167:159 protiv Nasionala, dok je 164 puta susret završen bez pobednika. Trikolori su poraženi i u drugom velikom meču ove nedelje. Pre četiri dana su izgubili u Buenos Ajresu od River Plejta sa 2:0 u prvom meču četvrtfinala Kopa Libertadores, pa imaju male šanse da eliminišu argentinske Milionere iz najjačeg takmičenja Južne Amerike.

Izabrane vesti

Penjerol je bolje otvorio utakmicu, golovima Fabrisija Formiljana i Davida Teransa u 29. i 38. minutu poveo sa 2:0. Kod drugog gola Penjarola majstorski je asistirao nekadašnji as Porta i Atletiko Madrida Kristijan Rodrigez. Iako ima već 36 godina, višak kilograma, klasa je večna. Posle auta je dobio loptu u šesnaestercu, okrenuo odbrambenog igrača Nasionala, a Teransu nije bilo teško da sa pet metara drugi put zatrese mrežu gradskog rivala.

Sve je išlo na vodenicu domaćina. Ali gosti se bude. Samo tri minuta kasnije pogokom Nevesa smanjuju rezultat. Odapeo je vezni fudbaler Nasionala projektil sa oko 23 metra, lopta je udarila u jednog odbrambenog fudbalera Penjarola i od stative se odbila u mrežu.

Osokoljeni tim golom u nastavku je Nasional bio mnogo bolji, a već na početku drugog poluvremena, u prvom napadu gosti dolaze do izjadnačenja, a strelac je bio Santijago Rodrigez. Nije bilo promene rezultata do 86. minuta, a onda drama. Dosuđen je jedanaesterac za Penjarol posle prekršaja nad Toresom Perezom. Rezervista Augustin Alvarez je preuzeo odgovornost, ali mu je golman Serhio Rohe odbranio udarac sa 11 metara. Na nesreću Nasionala, lopta se odbila do još jednog rezerviste, Argentinca Arijela Nahuelpana, koji je postigao pobednosni gol. On je jedva levom nogom zakačio loptu koja se otkotrljala u mrežu Trikolora za veliku radost domaćih fudbalera i nagoveštaj boljih rezultata u nastavku sezone.

U finišu meča nervi su popustili gostima, pa je strealc prvog gola za Nasional Neves isključen. Domaćinu je ovi trek treća pobeda u šampionata, dok je Nasional drugi put poražen.

Čak 80 posto populacije u Urugvaju navija za jedan od ova dva kluba. Penjarol je popularniji kod 45 odsto stanovništva, uglavnom stacioniranih na periferijama Montevidea i veći deo urugvajske provincije, dok Nasional podržava oko 35 posto, uglavnom gradskog stanovništva. Penjarol je trofejniji klub sa 50 naslova šampiona (da, računajući i onih pet pod nazivom CURCC), dok ih je Nasional sakupio 47. Na međunarodnoj sceni, Penjarol je takođe uspešniji sa pet titula Kopa Libertadores, dok Trikolori poseduju tri pehara Oslobodilaca Amerike. Montevideo može da se pohvali kao jedan od samo dva grada na planeti koji je imao dva svetska klupska šampiona.

Opširnije o istorijatu najvećeg derbija Urugvaja pročitajte OVDE.

URUGVAJ - 7. KOLO

GRUPA B

Nedelja

Penjarol - Nasional 3:2 (2:1)

/Formiljano 29, Terans 36, Nahuelpan 88 - Neves 42, Rodrigez 46/

Ponedeljak

Maldonado - Danubio 1:1 (0:0)

/Estegaribija 53 - Mederos 75/



tagovi

Urugvaj 1PenjarolNasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara