©Reuters
©Reuters

Moćna Dinamova sezona u Ligi Evrope: Modri među pet najboljih van Liga petice

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.02.21. | 11:30

Zagrepčani u trci sa Olimpijakosom za mesto u trećem šeširu Lige šampiona

Godinama je već Dinamo Zagreb redovan učesnik grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope, a ove sezone lestvica je dodatno podignuta.

Bez poraza (četiri pobede, dva remija) u duelima sa Volfzbergerom, Fajenordom i moskovskim CSKA izboren je plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope, u kojoj je dvaput savladan Krasnodar (3:2 u Rusiji, pa 1:0 u Zagrebu), pa se na Maksimiru nestrpljivo čeka 13 časova i žreb osmine finala. Ako bi premostio i tu prepreku, Dinamo bi ostvario najveći uspeh na međunarodnoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka, kada je osvojio Kup sajamskih gradova i igrao polufinale Kupa pobednika kupova.

Izabrane vesti

Pored toga, Modri su eliminacijom Krasnodara prestigli Olimpijakos, Valensiju i CSKA Moskvu i sada su 35. klub Evrope sa koeficijentom 41.500, što im je rekordan uspeh od kada se računa uspešnost klubova u UEFA takmičenjima. Još zvučniji je podatak da su, računajući poslednje tri sezone, po koeficijentu peti najuspešniji klub van Liga petice. Ispred su samo Ajaks, Šahtjor, Porto i Benfika. U tom periodu hrvatski klub je dvaput stigao do osmine finala Lige Evrope i igrao grupnu fazu Lige šampiona.

Po trenutnom stanju stvari, Dinamo bi se našao u trećem šeširu žreba za Ligu šampiona, ali ono što je daleko bitnije za hrvatski klub, jeste da po koeficijentu ostane ispred Olimpijakosa koji se takođe plasirao u osminu finala Lige Everope, kako bi sledećeg leta imao status povlašćenog kluba u kvalifikacijama za elitno takmičenje. Naravno, ako bude prvak...

Trenutno Zagrepčani na 41.500 bodova, a Atinjani na 41.000.

Ukoliko nastavi sa sjajnim rezultatima ove sezone, Dinamo bi mogao i da značajno pomogne kompletnom hrvatskom fudbalu. Komšije se nadaju da bi već ovog proleća mogle da dostignu Srbiju, koja je na 16. mestu po nacionalnom koeficijentu sa 26.750 bodova. Hrvatska je uspela da preskoči Grčku, a u slučaju novih uspeha njihovog kluba - doduše ne samo u osmini finala, već i u četvrtifnalu Lige Evrope - mogli bi da nas dostignu. Trenutno su na 25.675 bodova, a između je Švajcarska sa 26.225, čiji je Jang bojs takođe i dalje aktivan u Ligi Evrope.

Nema dileme da Dinamo zaslužuje pohvale za svoje nastupe u Evropi ove sezone, a priznanje je stiglo od poznatog fudbalskog sajta "WhoScored", koji je Zagrepčane svrstao na prvo mesto svoje statističke liste sačinjene od nekoliko bitnih segmenata igre (golovi, šutevi na gol, uspešna dodavanja, posed lopte, vazdušni dueli...). Modri su sakupili 7,02 boda, po čemu su ispred svih ostalih učesnika Lige Evrope. Najbliži su im Mančester junajted sa 6,99 i Totenhem sa 6,96.

Na to su se nadovezali i pojedinačni uspesi, pošto je Nigerijac Ijaji Atimven procentualno gledano treći najuspešniji igrač takmičenja sa golom na svaka 33 minuta provedena u igri, dok je golman Dominik Livaković jedini s pet utakmica bez primljenog gola.

Da će dobre partije Dinama na međunarodnoj sceni potrajati, verovatno se najviše nadaju u Osijeku, koji je trenutno izjednačen sa Modrima na prvom mestu hrvatske lige.


tagovi

Dinamo ZagrebZdravko MamićLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara