Mitrović i Dijara maja 2011. godine (MN Press)
Mitrović i Dijara maja 2011. godine (MN Press)

Mitrović protiv mračne prošlosti: Stanojević ga hteo, Krstajić nije dao, ali u Humskoj nikad nije pobedio

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.08.24. | 08:37

Štoper Genta sa posebnim emocijama se vraća na Topčidersko brdo

Bilo je to neko drugo vreme i neki drugi Partizan. Šampionski. Sa velikim brojem domaćih igrača, izdanaka škole, povratnika, strancima kvalitetnijih od sadašnjih, navijačima na južnoj trbini. Samo je trener bio isti.

Taj trener želeo je u ekipi štopera koga nikad nije dobio. A u četvrtak veče će se pojaviti kao jedna od najvećih prepreka na putu ka povoljnom rezultatu protiv Genta u poslednjoj šansi da se domogne evropske jeseni. Stiže Stefan Mitrović na Topčidersko brdo i gotovo smo sigurni da će srdačno pozdraviti Aleksandra Stanojevića i da će mu istovremeno biti drago što u Humskoj više nije Mladen Krstajić.

Izabrane vesti

O čemu je reč?

Leta 2011, kad se Parni valjak posle osvajanja duple krune spremao za pohod na Ligu šampiona, znalo da će prodati Stefana Savića Mančester Sitiju, ostao je bez Marka Jovanovića (otišao u Vislu), Mladen Krstajić se penzionisao i po okončanju karijere postao sportski direktor i bilo je jasno da je potrebno renoviranje štoperske linije. Naročito što je, iako planiran za prelazak u prvi tim, bez minuta za seniore, Matija Nastasić zadužio dres Fjorentine.

Stigao je Bugarin Ivan Ivanov, kao zalog za budućnost stigao je Saša Ivković iz ČSK-a, od defanzivaca iz prethodne sezone, mada nije mnogo igrao, u kadru je bio Vojislav Stanković, posle staža u Anderlehtu se vratio Nemanja Rnić, ali je bilo jasno da se tim koji cilja grupnu fazu međunarodnih takmičenja mora dodatno pojačati.

Izbor je pao na – Stefana Mitrovića.

U tom trenutku bila mu je tek 21 godina, igrao je u Češkoj, za Zbrojovku, ali su Beograđani dobili preporuke da bi mogao da izraste u kvalitetnog defanzivca. Primetio je to i Aleksandar Stanojević i želeo ga u timu. Doduše, najpre kroz probu.

Tu čuvenu probu, o koju su se mnogi sapleli među crno-belima, Mitrović je prošao. Samo, ugovor nije potpisao.

Došao sam na probu u Partizan u leto 2011. Trener Aleksandar Stanojević bio je zadovoljan i rekao mi je da ću potpisati ugovor. Onda se u sve uključio tadašnji sportski direktor, Mladen Krstajić. Nije video sebe u kombinaciji, jer nisam dozvolio da se „ugradi“ u moj ugovor. To je jedini pravi razlog zašto nisam potpisao za Partizan. Posle toga je Krstajić za veliki novac doveo Brazilca Andersona, koji se pokazao kao najveći promašaj crno-belih“, pričao je kasnije Stefan Mitrović.

I stvarno, Anderson Markeš je stigao, a nije se dugo zadržao (između ostalog i zbog povrede), Partizan ostao bez domaćeg štopera, kasnije je ispao u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Genka, pa se obrukao protiv Šamroka, dok je Mitrović pronašao angažman u Metalcu iz Gornjeg Milanovca.

Kasnije je štoper preko Belgije, Portugala, Nemačke, Francuske i Španije izgradio respektabilnu karijeru, postao reprezentativac, da bi se zimus vratio u Gent, sad je povremeni kapiten, a sudbina ga opet dovodi u Humsku. Na susret sa Stanojevićem, vredan plasmana u grupnu fazu Lige konferencije.

Gent postiže makar dva gola protiv Partizana, kvota 1,85

Po svemu je Gent favorit naspram Parnog valjka. Pre tri sezone je bio bolji u međusobnim duelima, izgleda uverljivije na početku ovog ciklusa, za vikend je sa skoro rezervnim sastavom demolorao Vesterlo (4:1), dok se crno-beli na svakom koraku muče. S te strane posmatrano, deluje da će belgijski predstavnik bliži plasmanu u grupnu fazu, međutim...

Čuveni potez tokom meča sa Albanijom (MN Press)Čuveni potez tokom meča sa Albanijom (MN Press)

Mitrović u četvrtak neće igrati samo protiv Partizana, već i protiv negativne tradicije, koja pokazuje da nikad u karijeru nije slavio na stadionu u Humskoj. Ni na klupskom, ni na reprezentativnom nivou.

Ako nije bilo baš realno da to učini sa Metalcem (dva poraza u Stanojevićevoj 0:3, 1:3, te još jedan u krakotrajnoj eri Avrama Granta 0:1), očekivalo se da bar sa selekcijom Srbije (u kojoj se ustalio posle potpisa za Benfiku) popravi utisak, mada mu se nije dalo. Ni kad smo u Humskoj bili domaćini Danskoj (1:3), ni Portugalu (1:2) u kvalifikacijama za EURO 2016, a ni u kontrolnom susretu sa Francuskom (1:1).

Ostaće Stefan Mitrović upamćen po potezu koji nije fudbalski, ali jeste vanvremenski, pošto je baš u pomenutim kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope, tokom napetog meča sa Albanijom, baš štoper skinuo provokativnu zastavu sa drona iznad igrališta i stekao velike simaptije u narodu. No, tad je bilo 0:0 do prekida, pre nego što je UEFA kaznila našu reprezentaciju u vidu poraza službenim rezultatom, 0:3.

Ta prošlost možda negde u podvesti opominje Stefana Mitrovića da je vreme da pobedi u Humskoj, jer je teško pretpostaviti da će imati bolju šansu od ove, protiv na svim poljima uzdrmanog Partizana.


tagovi

Stefan MitrovićGentFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara