Pitanje svih pitanja: Kada će i gde Liverpul postati šampion Engleske?

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.02.20. | 10:29

Nastave li ovim tempom, Redsi bi u rekordnom roku mogli do titule

Učinilo se na trenutak da bi Vest Hem mogao da priredi prvorazrednu senzaciju. Liverpul je nakratko bio na kolenima, spreman da padne pred davljenikom. Sve je to bila samo diverzija gvozdenog puka Jirgena Klopa. Liverpul je 18. pobedom u nizu izjednačio rekord Mančester Sitija po broju vezanih recki u engleskom prvenstvu. Na Enfild je vezao 21. trijumf i tako se izjednačio s generacijom koju je svojevremeno vodio legendarni Bil Šenkli, a 44. ligaškim mečom bez poraza došli su u dobru poziciju da se do kraja prvenstva bore za status Nepobedivih koji zasad ima samo ONAJ Vengerov Arsenal s početka trećeg milenijuma. Jutro posle trijumfa pitanje svih pitanja glasi - kada će i gde Liverpul postati šampion Engleske?

Liverpul je stigao na samo 12 bodova do sticanja zvaničnog statusa vladara engleskog fudbala. Generacija koja će u istoriji ostrvskog i evropskog fudbala verovatno ostati upamćena kao jedna od najvećih sada ima neverovatna 22 boda viška u odnosu na Mančester Siti! Pisali smo juče, Liverpul sada već ima isti broj bodova kao najjači Mančester junajted ser Aleksa Fergusona koji je 1999. godine uzeo triplu krunu!
”Trijumf nad Totenhemom u finalu Lige šampiona pomogao nam je mnogo da nastavimo s pobedama. Posle te utakmice rekao sam da je to bilo najružnije finale koje sam igrao, ali pobedili smo. Naučili smo da stvari radimo na pravi način i ponavljamo ih u kontinuitetu. Prošlo je mnogo vremena, ali smo radili mnogo, stvorili kontinuitet, naučili kako da ostanemo u igri, da koristimo različite situacije u našu korist”, izjavio je Klop posle Vest Hema i dodao:
”Prekidi su nas vratili u život protiv Vest Hema. Vratili smo momentum. Bilo je mnogo toga što smo mogli bolje, ali ne možemo jednostavno da budemo briljantni sve vreme. Pokušavamo da izvučemo maksimum iz onoga što imamo. Zadovoljan sam s stavom, malo smo izgubili strpljenja u prvom poluvremenu, ali smo ostali fokusirani. Malo smo previše hteli tu pobedu, ali smo se izborili za to da se smirimo”.

Izabrane vesti

Posle trideset godina proklizavanja, promašaja i suza Liverpulu je prva titula u eri Premijer lige nadomak ruke.

Redsi su sada na slatkim mukama. Možda grubo zvuči, ali su došli u situaciju da biraju da li će titulu da osvoje na Enfildu protiv Kristal Palasa, protiv gradskog rivala Evertona na Gudisonu ili baš u domu i dalje aktuelnog šampiona – Mančester Sitija!

Redsima su suštinski potrebne još četiri pobede u preostalih jedanaest utakmica kako bi zaseli na tron, bez obzira na to šta uradila konkurencija. Ta, četvrta utakmica je baš Kristal Palas na Enfildu 21. marta. S tim što bi ovaj susret mogao da bude pomeren ako se Liverpul plasira u četvrtfinale FA kupa.

LIVERPUL UZIMA TITULU NA GUDISONU ILI ETIHADU?

Ako bi Siti izgubio jednu ili remizirao obe naredne utakmice u Premijer ligi, Liverpul bi imao šansu da postane prvak protiv Evertona na Gudisonu 16. marta u Derbiju Mersisajda! Pobeda u tom okršaju bila bi dodatno slađa jer bi se tako naplatio prošlogodišnji račun zbog onog remija bez golova na Gudisonu, koji je imao važnu ulogu u tome da Siti odbrani titulu. Bila je to poslednja utakmica u kojoj je Liverpul ispustio bodove, jer je u svih devet preostalih kola do kraja pobeđivao. To nije bilo dovoljno da se zaustavi tim Pepa Gvardiole koji je titulu osvojio s bodom viška poslednje dana sezone.

E sad, u slučaju da Klopov sastav izgubi jednu utakmicu u nastavku sezone, onda bi imao priliku da se šampionskim lovorikama okiti 4. aprila na Etihadu, što bi bio gotovo holivudski scenario...

KADA JE NAJRANIJE OSVOJENA TITULA U PREMIJER LIGI?

Liverpul je u situaciji da postane klub sa najranije osvojenom titulom u istoriji Premijer lige. Trenutni rekorder je Mančester junajted koji je 2001. postao šampion 14. aprila. Što se tiče titule uzete po najmanjem broju odigranih utakmica, a ne po datumu, tu su oba mančesterska kluba na vrhu. Baš Junajted iz 2001. i Siti iz 2018. godine, pošto su do pehara dolazi na po pet kola pre kraja šampionata.

KOJA JE NAJVEĆA RAZLIKA KOJU JE PROSUO JEDAN TIM?

“Voleo bih da ih pobedimo, baš bih voleo“.

Teško da će ove reči Kevina Kigena biti zaboravljene. Tadašnji menadžer Njukasla izazivao je ekipu Mančester junajted sa željom da se baš preko njihovih leđa dokopa titule te davne 1996. godine.

Kigenov Njukasl imao je 12 bodova viška na startu 1996, ali je šampionsku trku završio s četiri boda manje upravo od Mančester junajteda. To je i danas najveća razlika koju je jedan tim prosuo u borbi za titulu u Premijer ligi.

Trideset punih godina čeka se ta prokleta titula šampiona Engleske na Enfildu. Liverpul je u te tri decenije prošao apsolutno sve. Imao sporednu ulogu, bio samo puki učesnik, pokušavao da bude konkuretan, gubio bodove i pehare, ali ih i osvajao na najneverovatnije načine. Dva puta pokorio je Evropu, a one 2005. izrežirao verovatno najluđi preokret u istoriji Lige šampiona. Bio je na dnu, bio i na vrhu. Zbog jednog klizanja Stivena Džerarda promakla je istorijska šansa da se Premijer liga Redsima pokloni mnogo ranije...

Na kraju bi tu, toliko željenu krunu šampiona Engleske, Liverpul mogao da uzme kako nikada i niko nije. Čekamo, čekamo...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara