Nikola Milenković (©Reuters)
Nikola Milenković (©Reuters)

Milenković najgoru sezonu u karijeri pokušava da pretvori u najbolju

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.04.24. | 13:39

Fjorentinu još tri prepreke dele od trofeja Lige konferencije, prvu će probati da preskoče ovog četvrtka od 18.45 časova, kada će Italijane u prvom meču četvrtfinala da ugosti Viktorija Plzenj

Bio je srpski fudbalski reprezentativac Nikola Milenković obožavan u Fjorentini, ali ove sezone je malo izgubio svoj status „nedodirljivog“ u srcima navijača iz Firence. Generalno gledano igra slabu sezonu, verovatno najlošiju u dosadašnjoj karijeri, ali još uvek nije kasno da se ona pretvori i u najuspešniju. Sve zavisi od toga šta će Ljubičasti da urade u Ligi konferencije, gde će ih u prvom meču četvrtfinala ovog četvrtka od 18.45 časova čekati gostovanje Viktoriji Plzenj u Češkoj.

Opšti utisak je da je Milenković već predugo u Firenci i da bi bolje bilo za sve da je ranije otišao iz Fjorentine. Stigao je tamo na leto 2017. godine kao šampion sa Partizanom za 5.500.000 evra. Doneo je sa sobom epitet „novog Nemanje Vidića“, a zrelim partijama u jakoj Seriji A sa samo 20 godina dokazao je tada da poseduje ogroman talenat.

Izabrane vesti

Brzo je Milenković postao prvotimac i u tom statusu je godinama uživao. Svako leto i skoro svaku zimu pred početak prelaznog roka pojavljivale su se priče kako bi mogao da pređe u neki od najjačih klubova na svetu, ali on je ostajao u Toskani. Na leto 2022. je čak mogao da ode i bez obeštećenja, isticao mu je stari ugovor, ali Beograđanin je produžio saradnju. Ispao je veći „car“ prema Fjorentini od Rikarda Montoliva i Neta, koji su bez obeštećenja odlazili iz kluba.

Međutim, deluje da momak koji je čitavu omladinsku i početak seniorske karijere igrao sa obavezom da osvaja trofeje nije trebalo da se zadržava tako dugo u Firenci. Fjorentina je sredina bez takvog pritiska, bez obaveze da juri pehare i plasman u Ligu šampiona. To je usporilo Milenkovićev razvoj.


18.45: (4,30) Viktorija Plzenj (3,60) Fjorentina (1,95)


Prema opštim ocenama, ovo mu je najgora sezona od odlaska iz Partizana. Standardan je na terenu, zabeležio je ukupno 39 nastupa, ali brojne njegove greške su umele da koštaju Fjorentinu. Gubio je važne duele sa Nikolom Krstovićem, Odegardom, Leaom, protiv Lacija je skrivio penal, protiv Milana proklizao i omogućio Rubenu Loftus-Čiku da lako postigne gol…

Portal La Nacione iz Firence objavio je u sredu poprilično kritički nastrojen tekst o Milenkoviću. U njemu se navodi da, ako je Srbin do ove sezone bio zid Fjorentine i noseći stub odbrane, onda se ove godine ispostavilo da taj zid nije izgrađen od cigle već gipsa. Zbog svega toga sve češće se čuju zvižduci upućeni 26-godišnjem Srbinu, ali autor pomenutog teksta smatra da ga to neće poremetiti.

Sve što o njemu treba da kažemo sada je ustvari o njegovom karakteru. Kada neko sa 18 godina bude protagonista u areni kakva je beogradski derbi između Partizana i Crvene zvezde, što je više životni izazov nego fudbalski meč, onda sigurno nekoliko nervoznih grla na Frankiju ne može da ga zastraši. Međutim, već neko duže vreme on izgleda kao bleda kopija tog ratnika iz Koloseuma, kao da se ispraznio i izgubio svo samopouzdanje koje ga je krasilo“, konstatuje autor La Naciona.

Gazeta delo Sport je u svom broju za četvrtak objavila da rukovodstvo Fjorentine uveliko radi na renoviranju odbrane. Taj list navodi da je Martinez Kvarta velika želja Napolija i vrlo realna meta još uvek aktuelnog šampiona Italije na leto, a da će zajedno sa njim iz Firence da krene i Milenković. Doduše, ne navodi se u kom konkretno smeru bi mogao da pođe, samo da su za njega pokazali interesovanje nekoliko klubova iz Italije, ali i inostranstva.

Nikola Milenković (©AFP)Nikola Milenković (©AFP)

Posle (do sada) 253 utakmice, 17 golova, pet asistencija, 50 žutih i četiri crvena kartona, te nijedne nove medalje u kolekciji, možda je i došlo vreme za rastanak. Naravno, Milenkoviću je cilj da se od ljubičastog dresa oprosti na najbolji mogući način, trofejem. Kasno je da se u Seriji A uradi nešto više, Fjorentina je 10. sa 39 bodova manje od lidera Intera, ali u preostala dva takmičenja još uvek može da se napravi nešto više. U Kupu Italije Milenković i drugovi su blizu plasmana u finale, u prvom meču polufinala su kod kuće savladali Atalantu sa 1:0, pa će tu prednost probati da odbrane u Bergamu. Ipak, pre toga čeka ih današnja utakmica u Češkoj, protiv najlakšeg mogućeg protivnika u četvrtfinalu Lige konferencije.

Fjorentinu je prošle godine u finalu najmlađeg takmičenja UEFA pobedio Vest Hem sa 2:1, a sada ima odlične izglede da se vrati u borbu za svoj drugi evropski trofej, prvi od Kupa pobednika kupova 1961. godine. Ako bude bolja u dvomeču sa Plzenjom, u polufinalu će se sastati sa boljim iz okršaja Klub Briža i PAOK-a. Upala je Viola u lakšu polovinu kostura, izbegla je pre finala da se sastane sa timovima poput Aston Vile i Lila.

U kladionici Mozzart Fjorentina je drugi favorit za osvajanje pehara, sa kvotom 4,00. Manja je samo na Aston Vilu (3,00). Ukoliko opravda očekivanja i trofej zaista završi u Toskani, Milenkoviću će ovo da bude verovatno najuspešnija sezona ili makar u rangu sa 2016/2017, kada je sa Partizanom osvojio duplu krunu. Zato, kao odlučujući tas na vagi mogao bi da dođe dobar rezultat na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, koje popularnog Blekija čeka ovog leta sa reprezentacijom Srbije. Najvažnije je zato da u narednih, odlučujućih četiri meseca Milenković pronađe pre svega motivaciju, da podigne formu i zaigra na svom prepoznatljivom nivou zbog kojeg su ga svojevremeno poredili sa Vidićem. Ako mu to pođe za rukom, doći će i rezultatski uspeh i neki kvalitetan transfer...


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

18.45: (2,60) Olimpijakos (3,50) Fenerbahče (2,85)

18.45: (4,30) Viktorija Plzenj (3,60) Fjorentina (1,95)

21.00: (1,65) Aston Vila (3,70) Lil (5,60)

21.00: (1,90) Klub Briž (3,50) PAOK (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga konferencijeNikola MilenkovićFjorentinaViktorija PlzenjSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara