Milan je u problemima, Pioli gura igrače da ulože poslednji napor za kraj

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.12.20. | 16:37

Godinu dana posle sramote protiv Atalante, situacija se okrenula za 180 stepeni.

Milan je pre godinu dana doživeo sramotan poraz od Atalante u Bergamu – 0:5. Delovalo je da Rosonerima nema spasa i da nastavljaju po starom iz prethodnih sezona. Pre i posle tog meča su odigrali remije bez golova protiv Sasuola i Sampdorije i ništa nije nagoveštavalo da taj tim može da napreduje i uradi nešto dobro.

Godinu dana kasnije, Milan je prvi u Seriji A i ne zna za poraz već devet i po meseci.

Izabrane vesti

„Bilo je to poniženje za sve nas. Ali to je bio prvi kamen za temelj današnjeg Milana. Tada smo shvatili šta nam je potrebno i klub je u januaru napravio izuzetne transfere. Nekada nas porazi nauče više od pobeda. Poraz posle preokreta od Intera nam je pokazao da možemo da igramo na visokom nivou kao što je bilo u prvom poluvremenu. Tada smo mnogo toga naučili“, kaže trener Stefano Pioli koji je tada bio pod velikim pritiskom.

Piolijeva i Milanova sudbina se za ovih godinu okrenula za 180 stepeni i sutra ih očekuje meč protiv Lacija u kojem će pokušati da sačuvaju prvo mesto na kraju godine.

„Ovo je veoma važan meč. Rekao sam igračima da smo mnogo toga uradili, ali sada moramo da napravimo još jedan, poslednji napor da godinu završimo u dobrom stilu. Moramo da damo sve od sebe, da ne gledamo tabelu i da ne razmišljamo o skorijoj budućnosti. Juve i Inter imaju svoje kvalitete, mi imamo svoje. Oni su favoriti, a mi imamo još mnogo prostora za rad i napredak. Dobro je što smo protiv Sasuola odmah uspostavili taktičku kontrolu nad utakmicom posle vođstva. Pre toga smo imali dva remija koja smo dobro analizirali i videli da nam nedostaje nešto defanzivno. Protiv Sasuola smo to uspeli da popravimo i nadam se da ćemo i protiv Lacija uraditi isto“.

Međutm, Pioli i Milan u velikim problemima dočekuju Lacio koji se probudio protiv Napolija. Zbog povreda neće igrati Zlatan Ibrahimović, Simon Kjer, Ismael Benaser, suspendovan je Frank Kesi, a povrede muče Sandra Tonalija i Anta Rebića. U pitanju su najbolji igrač, komandant odbrane i trojica najboljih vezista.

„Osim odsutnih, ostatak ekipe je u dobrom raspoloženju. Jaki smo kao grupa. Ujutro ćemo znati kakva je situacija sa Rebićem i Tonalijem. Kada god igramo večeranju utakmicu, startnu postavu biram ujutro. Odradili su danas lagan trening, osećali su se prilično dobro, ali i dalje nemam nikakve garancije“.

Da li je ’tanka klupa’ problem Milana?

„Ja ne mislim tako. Tek sada shvatam kakvu ekipu mi je klub dao na raspolaganje. Svi timovi su imali ili će imati probleme sa po pet ili šest odsutnih. Nadam se da ću posle pauze imati više igrača na raspolaganju i da će ih manje biti na rehabilitaciji“.

Očekuje se da Milan interveniše na zimskoj fudbalskoj pijaci i da dovede pojačanja.

„Klub i ja imamo isti stav o prelaznom roku. Ako se ukaže prilika, pojačaćemo se. Pojačanja treba da imaju radne navike, profesionalizam i glad za pobedom. Želimo da kvalitetom podignemo nivo. U obzir dolaze samo igrači koji ispunjavaju tehničke i moralne kvalitete“.

Mladi napadač Rafael Leao je u prošlom kolu bio najzaslužniji za pobedu nad Sasuolom i sve oči će biti uprte u njega sutra veče.

„Naravno da niko ko ima 21 godinu ne može da sebe smatra fudbalski zrelim. Leao mora da više razmišlja o realizaciji i da više napada gol. Svi mladi igrači mogu i moraju da napreduju. Imamo mlad tim koji može mnogo da napreduje“.

Jedno od otkrića sezone je i belgijsko krilo Aleks Salemakers.

„Stigao je sa sjajnim stavom i mnogo je napredovao. Nisam ni čuo za njega dok mi ljudi iz kluba nisu rekli. Skauting mreža zna da pronađe igrača, a na nama je da taj igrač napreduje“.

Koji momenat vam je bio najbolji u 2020. godini?

„Bilo ih je mnogo jer smo ostvarili neke važne rezultate. Za mene je najvažniji bio kada mi je direktor Gazidis rekao da želi da me zadrži na klupi“.

Među navijačima Milana je euforija ali ne mogu da pruže podršku timu u najboljem periodu igara i rezultata u poslednjih nekoliko godina. Ko zna kakva bi atmosfera sutra bila na San Siru...

„Nažalost, navijači nisu tu, ali osećamo da su uz nas. U gradu se oseti podrška i strast za Milanom. Ponosni smo na sve urađeno i dobijamo sve više priznanja za rad i trud“.


tagovi

Stefano Pioli

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara