Ilić (© MN Press)
Ilić (© MN Press)

Mihajlo Ilić je Partizanovo blago: Već su zvali Anderleht i Briž

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.10.23. | 08:20

Rast mladog štopera uočljiv u poslednjih nekoliko sedmica

Medeni mesec u karijeri Mihajla Ilića. Pre 29 dana je postigao dva gola za mladu reprezentaciju, u međuvremenu dobio poziv u A i javne pohvale selektora Dragana Stojkovića, komandovao odbranom Partizana u pohodu na vrh tabele Mozzart Bet Superlige i spoznao da su kvalitetne partije skrenule pažnju ne samo ovdašnje, već i inostrane javnosti.

Ne samo zbog pogodaka u dresu Orlića na putu ka premijernoj pobedi i kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope u Slovačkoj 2025, niti defanzivnog napretka crno-belih, već načina na koji je rođeni Jagodinac fudbalski „rastao“. U okruženju koje je sve samo ne idealno za mladog igrača, u situaciji kad je tim iz Humske ostao bez Evrope, upravo su stranci koji pomno prate naše tržište u njemu prepoznali potencijal.

Izabrane vesti

Tako se ime Mihajla Ilića našlo na spisku igrača koje prati Anderleht. Prema informacijama Mozzart Sporta, Jasper Fridberg, sportski direktor velikana iz Brisela, angažovan početkom 2023, malo posle dolaska još jednog Danca, Brajana Rimera, na klupu Ljubičastih, maltene zna sve o momku iz Jagodine i vrlo dobro je upoznat sa njegovim igračkim i ljudskim karakteristikama.

Sve to deluje kao sjajna uvertira višemilionskog transfera jednog dana, s tim da izgleda da će Anderleht, kao na fudbalskom terenu, morati i na tržištu da se bori sa Klub Brižom. Razlog je taj što je i bivši šampion države bacio oko na Mihajla Ilića i njegovi rukovodioci su pažljivo ispratili igre 20-godišnjeg defanzivca u poslednjih nekoliko meseci.

Zasad nema zvanične ponude, niti Anderlehta, niti Briža. A čini se da nema ni preteranog razloga za žurbu, jer je procena i samih Belgijanaca da bi za mladog fudbalera bilo najbolje da završi prvenstvo Srbije i tek narendnog leta eventualno razmišlja o transferu. Njegov agent Uroš Jakovljević zagovara ideju da bi za Ilića bilo dragoceno da nastavi da redovno igra u Partizanu, pošto nije mali broj fudbalera koji su nezreli otišli u inostranstvo i veliki klub ih „pojeo“.

Razlog što je Mihajlo Ilić visoko pozicioniran na listama kandidata za pojačanja Anderlehta i Briža jeste način na koji funkcioniše pod pritiskom. Iako je suštinski debitovao za Parni valjak u jesen 2021. protiv Vojvodine (odigrao samo desetak minuta i to na mestu zadnjeg veznog), prvi ozbiljan test imao je u Kišinjevu, kad je iznenada, usled isključenja Igora Vujačića uskočio u odbranu. Sve posle toga predstavljalo je napredak. Čak i tokom prolećnog dela minulog prvenstva, kad je Partizan beležio loše rezultate i pao na četvrto mesto na tabeli, polaznik omladinske škole nije bio krivac za (sve) propuste. Onda i taj evropski slom u dvomeču sa Nordsjelandom, više se pripisuje odsustvu kolegijalnosti Kvinsija Meniga i Ksandera Severine (nisu pomagali bekovima, Aranđelu Stojkoviću i Nikoli Antiću), nego direktnih kikseva centralnih defanzivaca. Potom reakcija posle sudara sa Dancima: mnogi bi u takvim okolnostima potonuli, fudbalski bili zbrisani, možda bi i trenera menjao, ali ovako je Igor Duljaj istrajao na promociji mladog štopera, a Ilić već u prvoj ozbiljnoj sezoni, u kojoj dobija redovnu minutažu, nagovestio da bi mogao klubu da obezbedi unosan transfer.

Kao što su nekad činili Nikola Milenković, Strahija Pavlović ili Mihajlov kolega iz odbrane, kapiten Svetozar Marković.


tagovi

Mihajlo IlićKlub BrižAnderlehtFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara