"Pršti na sve strane"
"Pršti na sve strane"

MIĆO NA TURNEJI: Valjevci se udružili i fudbal procvetao - Marinoviću, zvao me Džaja i pita za Baljka!

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.11.14. | 10:26

"Mi smo planirali da tek u sledećoj sezoni napadnemo prvo mesto i plasman u Prvu B ligu, ali ako nastavimo s ovako dobrim partijama, nećemo se libiti da zasednemo na tron već na kraju ovog prvenstva”, rekao je Milan Milinović

Pršti na sve strane

U valjevskom fudbalu sredinom ovog leta stavljena je tačka na vreme podela, netrpeljivosti i veštačkog rivalstva koje nikome nije donelo ništa dobro. Udružili su se FK Budućnost i FK Krušik! Za sve je zaslužna sve veća novčana oskudica koja je Srbe iz dva gradska kluba primorala da zaborave na sujetu i otpočnu zajednički život u Srpskoj ligi – grupa zapad! Nenaviknuti na takvu vrstu sportske sloge, sumnjičavo su ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu u gradu na obalama Kolubare i Gradca, vrteli glavom i valjda su zato u velikom broju došli na jesenju premijeru, kako bi se sopstvenim očima uverili u čudo neviđeno. I mogli su da vide dojučerašnje ljute konkurente iz dve uprave, kako sede rame uz rame na tribinama, dok su dole na terenu prepoznavali momke koji su koliko juče jedni drugima žestoko uklizavali, a sad su svi bili obučeni u crvene dresove. 

Izabrane vesti

Dobar glas daleko se čuje i zato je sa svakom novom, dobrom partijom izabranika Slaviše Božičića, broj navijača bio sve veći. Pred početak subotnje utakmice 11. kola u kojoj je Budućnost Krušik ugostila ekipu Pobede iz Beloševca, razgovarali smo s Milanom Milinovićem, predsednikom valjevskog srpskoligaša...    
“Budućnost je klub koji ima gotovo sto godina tradicije i u jednom trenutku se našao u poziciji koja nije adekvatna, ne samo renomeu kluba, nego ni grada kojem to, objektivno, nije služilo na čast. Oduvek je u Valjevu košarka imala bolji tretman i to je ključni razlog što smo dospeli u nezavidnu situaciju. Zato smo morali nešto da preduzmemo“, kaže Milan Milinović, predsednik FK Budućnost Krušik i vlasnik regionalne VTV televizije.

Pune tribine

Ko je lansirao ideju o fuziji dva kluba i kako je ona uopšte realizovana?
“Priča se o tome već nekoliko godina i pokušavali smo i ranije to da sprovedemo u delo. U jednom trenutku smo čak imali četiri kluba – Budućnost, Vujić vodu, Krušik i Radnički. I niko nije valjao! To malo kvaliteta se razvodnilo, gledali smo loš fudbal i jedini mečevi koji su privlačili pažnju navijača bili su ti okršaji između lokalnih rivala. Sve se svodilo na to. Na kraju nas je ujedinila nemaština i započeli smo novo poglavlje valjevskog fudbala.”

Da li ste to učinili uz podršku gradske vlasti?
“Naravno, dobili smo saglasnost da objedinimo postojeće budžete i ekipe, posle čega smo počeli s radom. A u borbu za bodove krenuli smo isključivo s našom decom, pošto su iz Valjeva sva 23 registrovana igrača.”

Jesu li valjevski ljubitelji fudbala pozdravili vaš projekat?
“U početku je ideja o zajedničkom klubu naišla na dobar prijem i od prvog kola imamo veliki broj navijača. Danas ih nema baš toliko, jer je prilično hladan dan. Doduše, loše smo odigrali i prošlo kolo u Loznici. Uprkos tome, krenulo nam je mnogo bolje nego što smo predvideli i na kraju polusezone ćemo da sednemo i napravimo strategiju za prolećni deo.”

Strategiju za šta?
“Ovako... Mi smo planirali da tek u sledećoj sezoni napadnemo prvo mesto i plasman u Prvu B ligu, ali ako nastavimo s ovako dobrim partijama, nećemo se libiti da zasednemo na tron već na kraju ovog prvenstva”, zaključio je Milan Milinović.

Početak duela s timom koji s klupe predvodi Željko Milošević, nekadašnji prvotimac Obilića, Budućnosti iz Banatskog Dvora i kragujevačkog Radničkog, domaćinu je zadao silne glavobolje. Ipak, rano vođstvo gostiju nije obeshrabrilo Raševića i kompaniju koji su ubrzo stigli do izjednačenja i to posle penala. A na belu tačku autoritativno je pokazala Tamara Pavlović, glavni delilac pravde iz Čačka, koja je ovom susretu svojom pojavom dala dodatnu draž.

Tamara Pavlović

Od tog trenutka, predvođeni maestralnim napadačem Filipom Rajevcem i nošeni gromoglasnim pokličima s tribina, igrači Budućnost Krušik prosto su mleli protivnika.
„Marinoviću, zvao me Džaja i pita za Baljka“, oduševljen asistencijama Zorana Baljka, levog krila Valjevaca, iz sveg glasa je uzviknuo jedan navijač obraćajući se verovatno nekom od članova Uprave.  

U trenutku kad je nadahnuti Rajevac izveo makazice u stilu Kristijana Ronalda i postigao het-trik, atmosfera na tribina dostigla je usijanje.
„Bravo, crveni, ajmo, dajte im još koji komad!“

Navijačke želje za momke u crvenim dresovima predstavljaju zapovest i do kraja poluvremena rezultat je glasio 5:1! 
„Ova utakmica meni je mnogo zabavnija za gledanje nego protekli derbi između Zvezde i Partizana“, nonšalantno grickajući semenke, više za sebe, prokomentarisao je jedan kadet Budućnost Krušika.

Dok su igrači bili u svlačionici, oficijelni spiker je prisutne pozvao da budu humani i to tako što će kupiti ulaznicu za revijalnu utakmicu veterana pod nazivom „Prijatelji prijatelju“, a prihod će biti iskorišćen za lečenje Dragana Simića Ruleta.
„Pomozimo nekadašnjoj legendi našeg kluba, Draganu Simiću – Ruletu u njegovoj bici za život“, ne zaboravljaju Valjevci majstore, zbog kojih su se nekada tiskali na stadionu kraj „Pećine“.

U drugom delu meča, valjda zadovoljna visokim vođstvom, „fuzionisana“ ekipa Budućnost Krušika, ostala je bez ambicije da „dezintegriše“ kolektiv iz Beloševca. Šumadinci su to iskoristili, smanjili vođstvo na 5:2 i kao osice i dalje napadali.
„Ne smemo da stanemo, lopta mora da ide, hoću da vidim akciju“, nije se predavao Željko Milošević koji je tokom svih 90 minuta zamišljeno stajao kraj aut-linije.

Replika na tu njegovu sugestiju stigla je vrlo brzo od strane navijača koji je bezmalo prokomentarisao čitav meč.
„Ovde nema da vidiš ništa, idi u Beloševac da gledaš!“.

Podstaknuti trenerovim sugestijama, još otresitije su Stojanović i drugovi krenuli ka golu domaćina, stvarali stoprocente šanse. Međutim, Radovan Ranković kao da je začarao mrežu.
„Ajoj! Tri zicera promašismo, moglo je da bude 5:5“, u očaju je prokomentarisao igrač s klupe Pobede.

Kazna za promašaje uskoro je stigla. Posle furioznog bega mlađanog i talentovanog Radovana Jovanovića, svoj četvrti gol na meču postigao je Filip Rajevac. Promrzli navijači su gromoglasnim aplauzom nagradili igrače Budućnost Krušika za novu pobedu i proboj na treće mesto.

Udruženi Valjevci polako i sigurno postaju strah i trepet za fudbalski srpskoligaški zapad!  


tagovi

Mića na turneji

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara