Mesec i po dana Takume Asana

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.12.19. | 08:25

Partizan gostuje u Surdulici (13 časova, TV Arenasport 1), prilika da stranci nastave sjajan niz golova koji traje od 2. novembra

Dao je gol na prvoj evropskoj utakmici - precizan je bio na na poslednjoj. Dugo je trebalo Takumi Asanu da uđe u formu, međutim, u poslednjih mesec i po dana našao je i japanski reprezentativac mesto u galeriju stranaca za koje se pre isteka prvog dela sezone može konstatovati da je Partizan njihovim angažmanom – pogodio.

Kad je došao, Asano je oduševio na debiju protiv Malatije, dao je gol i iznudio penal, navijači su delovali uzbuđeno, čekali da sve što je uradio za tih pola sata okršaja sa Turcima ponovi, da bi se u smiraj jeseni uverili kakvim repertoarom raspolaže nekadašnji član Arsenala. Na kritike koje su se čule čak i po hodnicima Humske, hitronogi krilni napadač odgovorio je partijama koje bi trebalo da pokažu da se i on može smatrati pojačanjem, kao letos dovedeni Bibars Natho i Umar Sadik. Očigledan napredak Asana vidi se najpre u statističkim kolonama: prvo je asistirao Sadiku za overu trijumfa nad Vojvodinom, pa mu je Sejduba Suma prepistio da puca penal na meču sa Inđijom kako bi skinuo maler i tad ga je krenulo, pošto je u Hagu realizovao Nathov pas, u Šapcu poveo Parni valjak ka rutinskoj pobedi, a u četvrtak soloprodrom nadmudrio odbranu Astane i golmana Nenada Erića, da bi u drugom delu nesebično proigrao Sadika iako je mogao sam da završi akciju.

Izabrane vesti

Od 2. novembra do danas odigrao je sedam mečeva (propustio goleadu sa Javorom ) i na njima dao četiri, a namestio dva gola. Tako koristan za ekipu nije bio u poslednje dve sezone u Bundesligi, dok je nosio dresove Štutgarta i Hanovera, što sugeriše da će mu, nastavi li ovako, boravak u Srbiji biti najproduktiviji u karijeri. Kao Sadiku. Prvu priliku da dodatno uveća saldo imaće Asano u odloženom susretu šestog kola u Surdulici (13.00, TV Arenasport 1),  gde će Partizan gledati da savlada Radnik kako ionako ogroman minus na superligaškoj tabeli ne bi postao veći.

Osim što je počeo da daje golova i asistira, Partizanov brzanjac po levom krilu je i proigrao. Umeo je i ranije da bude koristan za tim, posebno u defanzivnim zadacima, markaciji rivala, taktičkoj disciplini, ali fudbal je pre svega igra poteza, a na tom planu Asano deluje ubedljivije nego u periodu kad se činilo da luta. I saigrači mu više veruju, lopta je sve češće u njegovim nogama, a i on s njom nije sebičan kao u situacijama s početka mandata, što se najbolje videlo baš protiv Astane.

Struka crno-belih vidljiv napredak u igri objašnjava činjenicom da je Takuma doveden kad je ekipa uveliko zašla u takmičenje. Nije prošao pripremni period, ali su na kondicionom planu u „Zemunelu“ sa njim i Umarom Sadikom radili, te je i prirodno što su njih dvojica među najučinkovitijim pojedincima u periodu sezone kad ostatak tima fizički posrće. Ostalo im je snage da igraju čak i do polovine januara kad bi moglo, jer su baš toliko „kasnili“ u pripremnom periodu, pa sad imaju taj produženi efekat svojevrsnih „priprema dok prvenstvo traje“.

Gostovanje u Surdulici prilika je i da stranci nastave sjajan niz doprinosa rezultatima Partizana. Od 30. oktobra i poraza na Banovom brdu kad je strelac bio Đorđe Ivanović i niko od legonara, na narednih osam utakmica crno-beli su dali 25 golova, od čega fudbaleri „iz uvoza“ čak 19, ako računamo i Crnogorca Aleksandra Šćekića. Najefikasniji je Umar Sadik sa sedam, prati ga Suma sa pet, Asano ima četiri, dva je dao Natho, a jedan Šćekić.

Hoće li neko od njih biti precizan i protiv Radnika?


RADNIK - PARTIZAN
/13.00, Arena sport 1/

Stadion: u Surdulici.
Sudija: Srđan Jovanović.

RADNIK (4-2-3-1): Kostić - Đorđević, Kričak, Stevanović, Stojanović - Stanisavljević, Mitošević - Bojić, Dimitrić, Tomić - Pavlov.

PARTIZAN (4-2-3-1): Kljajić - Lutovac, Ostojić, Vujačić, Urošević - Zdjelar, Natho - Tošić, L. Pavlović, Asano - Sadik.


(FOTO: Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara