©MN Press
©MN Press

Medalja kratkoročni cilj, zadatak na duže staze - kraj propadanja generacija koje obećavaju

Vreme čitanja: 6min | ned. 02.06.24. | 10:57

Izabranici Jovana Damjanovića u prilici da ostvare najveći uspeh kadeta od 1990. godine, međutim selektor i Orlići pred sobom imaju i kompleksniju prepreku od Portugalije

Neustrašivo, ofanzivno i bez kalkulacija, kadetska reprezentacija Srbije stigla je do polufinala Evropskog prvenstva i prilike da eventualnom pobedom danas protiv Portugalije (17.00) u najmanju ruku ponovi najbolji plasman naših selekcija u ovom uzrastu.

Uspeli su biseri rođeni 2007. godine da održe kontinuitet uspostavljen prethodnih godina, te će Srbija drugi put u tri sezone biti učesnik polufinala kontinentalne smotre za kadete. Eventualna pobeda nad Portugalijom, donela bi izabranicima Jovana Damjanovića iskorak kakav na našim prostorima nije viđen od 1990. godine i istorijskog finala protiv Čehoslovačke. Istovremeno, eliminacija Portugalaca predstavljala bi i potvrdu epiteta trenutno najperspektivnije klase Orlića.

Izabrane vesti

Eventualna pobeda u Larnaki mogla bi da našoj selekvciji donese zagarantovanu medalju, međutim pred selektorom Damjanovićem i njegovim saradnicima je znatno kompleksniji zadatak od plasmana u finale. Praktično izjednačen rezultat selekcije koju je vodio Radovan Krivokapić, kao i nadmašeno četvrtfinale izboreno prošle godine, nadovezao se na dosadašnje igre i vrlo dobra izdanja tokom kvalifikacija, međutim upravo put prethodnika lekcija je koju moraju da sačuvaju u podsvesti kadeti Srbije.

Tokom prethodnih godina nepisano pravilo je postalo da rezultat iz kadetskih dana ostane ujedno i najsjajniji blesak selekcije, te su sezonama unazad naši biseri, posle uspeha u reprezentaciji do 17 godina doživljavali timski pad čiji su krajnji ishodi mahom bili razočaranja u omladinskoj i mladoj reprezetaciji.

Iz te perspektive, stručni štab Orlića će imati znatno kompleksniji zadatak od pronalaska recepta za selekciju kojoj planove nisu uspeli da pomrse ni Nemci, Španci i Englezi. Finale, tek drugo u istoriji, za nač kadetski tim bi predstavljalo idealnu nagradu za dosadašnji rad, međutim pred selektorom Damjanovićem je istovremeno zadatak da paralelno sa rezultatima stvori i koncept na duže staze kojim će "klasa 07" dosegnuti projektovane visine (koje su sa pravom prilično ambiciozne).

Kadrovski problemi i prinudne rotacije od prvog meča na Kipru su deo izazova sa kojim se suočava stručni štab Orlića, a praksa da Damjanović i njegovi saradnici nemaju potpuno odrešene ruke pri izboru postave nastaviće se i danas usled suspenzija Stefana Mladenovića i Uroša Đorđevića. Posledice kartona danas će trpeti i selektor Orlića koji je javno opomenut protiv Češke i Austrije, te će borbu za finale gledati sa tribina.

"Naravno da nije lep osećaj. Specifična je situacija… Oba kartona su došla zbog radovanja klupe nakon važnih pogodaka, ali generalno to je trenutak emocije, nemam bilo šta posebno da zamerim bilo kome. Imam veliko poverenje u svoj sturčni štab i, pre svega, u svoje igrače, tako da verujem da tu neće biti problema. Sve spremamo ranije, dugo smo zajedno, dugo se poznajemo i siguran sam da će sve izgledati kako treba”, izjavio je selektor.

Orlići su do Evropskog prvenstva stigli na krilima čvrste defanzive koja je bila zaslužna i za pobedu na premijeri protiv Ukrajine (1:0), međutim da imamo i napadački kvalitet potvrdile su utakmcie protiv Kipra, Češke i Austrije s obzirom na to da su naši kadeti svakoj od pomenutih selekcija po tri puta tresli mrežu.

”Od početka smo se trudili da kroz visok nivo igre dođemo do željenog rezultata. Nekako, to nas je i držalo najviše, ta vera u fudbal koji igramo. Više od samog uspeha i rezultata koje smo ostvarili, raduje me način na koji smo došli do ovoga. Trudili smo se da iz utakmice u utakmicu budemo bolji, tako nam se i kadar slagao, igrači su se oporavljali, da budemo kompletni kada je to najpotrebnije. Uvek ima prostora da budemo bolji, to i igrači znaju. Na to će nas naterati i vrlo kvalitetan protivnik kakav je Portugal. Radujemo se i spremamo u dobrom ambijentu. Pridružili su nam se u Larnaki i ostali polufinalisti, u lepom smo društvu. Trudili smo se da dotle dođemo, korak po korak, bez neke velike euforije. Tako spremamo i narednu utakmicu, vrlo kratko smo slavili, vratili se u radnu rutinu i čekamo polufinale”, istakao je Damjanović.

Motivisani, ali i svesni težine zadatka, su i Orlići, pa Mihajlo Cvetković i Đorđe Ranković ističu da su ponosni zbog dosadašnjih uspeha, ali se nadaju da je današnji duel tek pretposlednji korak.

”Biće ovo izazovan meč, ne sumnjam i lep za gledanje. Ipak, s obzirom da smo u polufinalu, među četiri najbolje ekipe turnira, jasno je da nema lakog protivnika i da niko ovde nije slučajno. Nije bio lak put ni do polufianla, igrali smo sa ozbiljnim selekcijama, ali smo trudom, željom i odnosom prema dresu zaslužili da se nađemo u polufinalu. Nema posebnog favorita, igra se jedna utakmica i zaista je sve moguće. Radimo naporno, analiziramo protivnika i sve što želimo je da još jednom pružimo maksimum za dres nacionalog tima i obradujemo svoj narod”, izjavio je Cvetković, na čije se reči nadovezao Ranković:

”Očekuje nas još jedna zahtevna utakmica. Priželjkujemo pozitivan ishod, baš kao protiv Austrije. Najbitnije je da smo svi zdravi, da smo zajedno i da verujemo jedni u druge. Daćemo sve od sebe, biće ovo veliki dan za sve nas. Želimo da pobedimo, uđemo u finale i vratimo se sa medaljom u Srbiju".

Rival, sa druge strane, je reprezentacija koja u kadetskoj arhivi ima dva zlata, 2003. i 2016. godine, međutim u Portugaliji upravo od turnira u Azerbejdžanu pre osam godina iščekuju novo finale, a u kojoj meri im je važna današnja utakmica svedoči vest da se delegaciji za vikend pridružio Žoze Kuseiro, potpredsednik i tehnički direktor Fudbalskog saveza Portugalije.

S obzirom na kvalitet i pristup rivala, današnji susret bi za Orliće mogao da predstavlja najrealniji test mogućnosti i potencijala. Utakmica protiv Portugalije je i prilika da se steknu smernice za budući period, učvrsti temelj generacije i izbegnu greške ranijih generacija čiji su kadetski uspesi bili i jedini, a nakon kojih su sledili strmoglavi padovi i razočaravajući epilozi. Povod da se pogled usmeri u dvorište današnjeg rivala biće pre svega trajektorije ranijih generacija sa Pirinejskog poluostrva, jer su, suprotno našim nadama, kadetski rezultati tokom minule decenije mahom bili uvertira u uspehe u vidu pet finala Evropskih prvenstava za omladince i dva u konkurenciji mladih.

A da lekcija neće biti laka najavio je selektor Žoao Santos koji ne krije da se nada uspehu, iako je istakao umor uz informaciju da ne može da računa na Rafaela Motu i Davida Santos Daibera.

"Igrači su umorni, ali su samouvereni i veoma posvećeni. Svesni su poteškoća sa kojima ćemo se suočiti. Put kojim smo išli bio je vrlozahtevan, ali se fudbaleri dobro nose sa svakom vrstom pritiska. Duel sa Srbijom gledamo kao još jednu utakmicu. Očekuje nas borba kakvu volimo, protiv rivala koji takođe igra visokom intenzitetom i poseduje kvalitet. Moramo da budemo najbolji, kao i u svakom trenutku na ovom Evropskom prvenstvu. neophodno je da smo uvek na najvišem nivou. To sam tražio od igrača. Moraćemo da izdržimo i kada dođe naš momenat da ga iskoristimo", rekao je Santos.

Od samostalnosti Crne Gore, najbolji plasman Srbije predstavljao je plasman u polufinale i treće mesto 2022. godine, dok je jedini bolji razultat iz perioda Jugoslavije ostvarila generacija koja se 1990. godine takmičila na Evropskom prvenstvu za kadete u Španiji. Tadašnji biseri eliminisanui su golom u produžetku (3:2) od čehoslovačke, a strelci za Jugoslaviju bili su Miodrag Pantelić i Aleksandar Stanojević. Plavi su u 43. minutu imali dva gola prednosti, međutim protivnik se vratio u susret, stigao do izjednačenja i u produžetku osvojio zlato.


tagovi

kadetska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara