Detalj sa prošlog susreta Al Ahlija i Piramidsa (©Reuters)
Detalj sa prošlog susreta Al Ahlija i Piramidsa (©Reuters)

Meč za titulu i novi poredak u najjačoj ligi na afričkom kontinentu

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.24. | 10:03

Al Ahli i Piramids mesecima ne znaju za kiks, što njihovom veoma važnom duelu (petak, 20) daje čitavu novu dimenziju

Decenijama su Al Ahli i Zamalek vladali, ne samo Kairom i Egiptom, već i čitavim afričkim fudbalom. Al Ahli je i dalje tu, osvojio je četiri od poslednjih pet Liga šampiona, ali se Zamalek, iako je ove godine osvajač Kupa konfederacije (afričke verzije Lige Evrope), malo više izgubio na domaćoj sceni. Usled teške finansijske situacije nekoliko sezona već nije konkurentan Al Ahliju, a taj nastali vakum je iskoristio još jedan klub iz Kaira, Piramids, da uskoči na Zamalekovo mesto.

Prošle sezone su Piramide, koje postoje svega 16 godina, prvi put zauzele drugu poziciju u Premijer ligi Egipta, pa su ove sezone debitovale u Ligi šampiona. Sada su na sjajnom putu da naprave i korak više, dođu do istorijske titule, jer Al Ahli im trenutno gleda u leđa.

Izabrane vesti

Doduše, situacija je sve samo ne jednostavna. Piramids ima 68 bodova iz 27 kola, 11 više od Al Ahlija. Međutim, Crveni đavoli su odigrali četiri utakmice manje i ako na sve četiri trijumfuju izbiće na prvo mesto. Zbog toga, direktni dueli Al Ahlija i Piramidsa nose posebnu težinu ove sezone.

Prvi ovosezonski takav okršaj gledaćemo ovog petka od 20 časova. Al Ahli će ugostiti Piramidse u zaostaloj utakmici 14. kola. Taj meč je trebalo da se odigra još zimus, ali je odgovaralo obema ekipama da se odloži zbog njihovih obaveza u elitnom takmičenju.ž


20.00: (2,20) Al Ahli (3,30) Piramids (3,10)


U prestižnijim egipatskim medijima ova utakmica je najavljena kao „ona od koje će da pucaju kosti“. Jer, zaista, nema prostora ni za jedne, ni za druge da bilo šta kalkulišu. Obe ekipe su u sjajnoj formi. Gledajući prvenstvene utakmice, Piramids je pobedio na poslednjih 14 mečeva, a Al Ahli na 12.

Hrvatski stručnjak Krunoslav Jurčić, koji je na klupi Piramidsa, imaće jedan ogroman kadrovski problem pred ovaj meč. Jedan od najvažnijih prvotimaca Ramadan Sobhi, krilni napadač reprezentacije Egipta za kojeg su Piramide platile 2020. godine Hadersfildu 5.000.000 evra, nije u konkurenciji jer mora da odradi suspenziju. Sobhi je ove sezone postigao četiri gola, a ima i tri asistencije.

Nekadašnji strateg zagrebačkog Dinama ipak ima dovoljno kvalitetnih igrača da nadoknadi Sobhijev izostanak. Najbolji strelac ekipe je reprezentativac DR Konga Fiston Majele (12 pogodaka), a tu su i Mostafa Fati, Mohamad Lašin, Fagri Lakaj, Valid El Karti… Svi oni nose ogromne zasluge za fenomenalne rezultate Piramidsa.

Svestan izazova je i švajcarski trener Marsel Koler, koji sedi na klupi Al Ahlija. Iskusni stručnjak je zbog Jurčićevih izabranika u prošlom kolu protiv El Gaiša (2:0) odmorio Mohameda El Šenavija i Ramija Rabiju. Obojica će se naći na terenu protiv Piramida, nedostajaće samo Ali Malul zbog povrede.

Poslednji put su se Al Ahli i Piramids sastali još 23. jula prošle godine, u finišu prvenstva. Tada su Piramide na svom terenu slavile sa 3:0, uz po jedan gol pomenutih Lakaja i Fatija.

Prethodna dva njihova duela, oba takođe odigrana prošle godine, bila su direktno za trofeje. Najpre u aprilu u finalu Kupa Egipta, Al Ahli je u produžecima došao do pobede od 2:1, posle preokreta. Posle toga su u maju Crveni đavoli uzeli Piramidsima i trofej Superkupa Egipta, takođe tek posle produžetaka (1:0). Sada je ulog sličan, s tim da neće nužno direktno odlučiti šampiona. Sastaće se Piramide i Crveni đavoli još jednom, na terenu Piramida.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA, OSTALO JE JOŠ FINALE U NEDELJU!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


EGIPAT 1 – ZAOSTALI MEČ 14. KOLA

Petak

20.00: (2,20) Al Ahli (3,30) Piramids (3,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PiramidsEgipat 1Al AhliAl Ahli Kairo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara