Pričali ste da je ovo kineski problem, država je kasno reagovala, sad nemate dovoljno kreveta na intenzivnoj nezi

Vreme čitanja: 2min | sub. 28.03.20. | 22:09

Dijego Godin optužuje Italijane

Crni dani za Italiju. Broj smrtnih slučajeva od virusa korona premašio je 10.000! Cela zemlja je u panici, zdravstveni sistem ne postoji, žrtava je sve više i deluje da niko ne zna kad će i kako ovo ludilo da prestane.

Mnogi će reći da sad nije trenutak da se traže krivci, međutim, ima i pojedinaca spremnih da se odvaže na reči kako su fatalne posledice mogle da se spreče. Jedan od zagornika takve ideje je Dijego Godin, štoper Intera, odlučan u stavu da su državne vlasti Italije kasno reagovale i potcenile efekte COVID-19.

Izabrane vesti

Utemeljenje pronalazi u činjenici da se fudbal nesmetano igrao i dok je bilo žrtava, a da je lopta stala tek kad se zarazio prvi fudbaler.
„Do poslednjeg trenutka bili smo izloženi opasnosti. Čelnici Serije A su zategli konopac do granice pucanja, tražili od nas da igramo sve dok situacija nije postala neodrživa, a zdrvstveni sistem Italije se urušio“, objašnjava Urugvajac.

Fudbal na Apeninskom poluostrvao zvanično je stao 10. marta, kad je odigrana poslednja utakmica, Sasuolo – Breša, međutim, problem je u tome što je nekoliko kola bilo na programu dok je virus harao državom, a ona nije ozbiljno shvatila pretnju.
Sedmicama smo igrali fudbal. Trenirali kao da se ništa ne dešava. Igrali utakmice. Onda su zabranili navijačima ulaz na stadion, pa smo derbi sa Juventusom igrali bez prisustva gledalaca, a ispostavilo se da je na tom meču Danijele Rugani bio zaražen. Tek kad se to otkrilo, prvenstveno je zaustavljeno. Sigurno su i drugi momci inficirani tokom derbija, pa su svi motrali u karantin“.

Među njima i Godin, koji je završio 14-dnevni proces samoizolacije i uz dozvoli kluba se vratio u Urugvaj. Krivo mu je što vlasti nisu dovoljno brzo i spretno reagovale.
U početku niko nije pridavao važnost virusu korona. Smatralo da se je to kineski problem i da ne može da se proširi na druge zemlje. Onda su postepeno preduzimali mere, ali su to činili kasno. Jesu nas upozorili, međutim, Vlada Italije nije preduzela drastične mere da sve ovo spreči“.

Posledice su stravišne: svakog dana umire na stotine Italijana.
Kad je situacija postala nepodnošljiva, zdravstveni sistem se urušio. Na intenzivnoj nezi nije bilo dovoljno kreveta za smeštaj svih obolelih. Broj zaraženih toliko je rastao da lekari nisu mogli da se posvete pacijentima koji su u bolnici iz drugog razloga, zbog neke druge bolesti. Trud lekara i kompletnog medicinskog osoblja je utoliko veći. Impresivan“, hvali Godin one koji se bore za živote najugoreženijih.

(FOTO: © Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara