Edinson Kavani (©AFP)
Edinson Kavani (©AFP)

Matador opet na terenu, Boka ne gubi u 2024. godini na kultnoj Bombonjeri

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.07.24. | 23:01

Urugvajac Edinson Kavani noćas (02.30) predvodi napad plavo-žutih protiv dvostrukog osvajača Kopa Sudamerikane, Independijente del Valje, posle remija bez golova u Ekvadoru

Boka Juniors će noćas (02.30) na svojoj čuvenoj Bombonjeri ugostiti Independijente del Valje u odlučujućoj utakmici za plasman u osminu finala Kopa Sudamerikane. U prvom meču, odigranom u Ekvadoru, timovi su odigrali bez golova. Novi nerešen ishod donosi odluku kroz penale.

Posle žestokog otpora na nadmorskoj visini Kita, Đenovljani se nadaju da će u svom mističnom domu uspeti da savladaju jedan od najprogresivnijih timova na kontinentu, dok se Valjehosi oslanjaju na efekat iznenađenje i iskustvo stečeno iz prethodnih godina kada su u dva navrata osvajali ovo takmičenje.

Izabrane vesti

Nema sumnje da je Boka Juniors u priličnoj prednosti kada su u pitanju nastupi pred domaćom publikom. Ipak, mora se uzeti u obzir da argentinski tim još uvek pati od nedostatka ritma u igri. Posle jednomesečne pauze koja je nastupila zbog održavanja Kopa Amerike, sastav Dijega Martinesa odigrao je svega dve zvanične utakmice, i obe su završene nerešenih ishodom, prvo protiv Independijentea u Ekvadoru, a proteklog vikenda i u profesionalnoj ligi na gostovanju Defensi i Hustisiji, rezultatom 2:2. Njihov učinak svakako nije bio tako dobar kao postignuti rezultat, ali sada su se posle dužeg perioda vratili igri kod kuće.

02.30: (1,75) Boka Juniors (3,50) Independijente del Valje (5,00)

Poslednji put Boka Juniors je igrala kao domaći tim 14. juna, pobedivši Velez Sarsfild minimalnim rezultatom. Kod kuće, popularni Đenovljani nemaju poraz u 2024. godini, pored toga možemo uzeti u obzir da Boka nije primila gol na svom terenu u osam od 14 utakmica, u kojima je zabeležila 10 pobeda uz četiri nerešena ishoda.

Ono što je ohrabrujuće za trenera Martineza je to da će ponovo imati na raspolaganju tri ključna igrača: defanzivca Kristijana Lemu, vezistu Giljerma Fernandeza i napadača Edinsona Kavanija. I centralni defanzivac i čuveni urugvajski Matador su za sobom ostavili fizičke probleme koji su ih držali van meča na stadionu Banko de Gvajakuil i u poziciji su da budu starteri na ovoj utakmici, kao i Fernandez koji je odslužio kaznu zbog gomilanja žutih kartona nošenih još iz grupne faze.

Osim tih povrataka, trener je izneo sumnju u pregledu ko bi bio levi vezni koji bi pratio Habesa Saralegija, Pola Fernandeza i Miltona Delgada u veznom redu. Iako je opredeljenost bila usredsređena između Lukasa Žansona i Ezekijela Zebalosa, trener je bi više voleo da pruži priliku onome ko je imao tu ulogu i u prvoj utakmici, mlađanom Hulijanu Sebalosu (19).

S druge strane, Independiente del Valje dolazi pod velikim pritiskom za ovaj meč, pošto u prvom meču nije iskoristio prednost domaćeg terena, ali ne plašeći se velikih nedaća sa kojima će se suočiti, u čemu im značajno pomaže stečeno iskustvo, naročito iz sezona 2019. i 2022. godine, kada je osvajao ovo takmičenje. Moglo bi se reći da ekvadorski tim ima sličnih problema kao i Boka Juniors, jer nije igrao redovno utakmice još od juna meseca. Okršaj protiv argentinskog tima bio je njihov prvi posle više od mesec dana neaktivnosti. Poslednja zvanična utakmica Valjehosima bila 2. juna, u nacionalnoj ligi Ekvadora, kada su minimalnim rezultatom uspeli da savladaju Orense.

Kao rezultat, obe ekipe su teškom mukom odigrale prvi meč, a tempo igre bio je od suštinskog značaja da se rezultat završi nerešenim rezultatom. Na nadmorskoj visini Kita, Del Valje je ostvario veliku dominaciju, dostigavši skoro 80 odsto poseda lopte, uz čak 15 udaraca upućenih ka golu rivali, ali od toga samo njih pet je išlo u opkvir gola na kojem je stajao stajao Serhio Romero. Ipak, ne verujemo da će se to ponoviti u Buenos Ajresu, jer tendencija argentinski tima je da meč drži pod svojom kontrolom.

Na kraju krajeva, niz neporaženosti ekipe koju predvodi argentinski stručnjak Havijer Marselo Gondolfi, veći je od učinka rivala, pošto u poslednjih pet utakmica nisu doživeli poraz. Njihov poslednji meč bio je upravo duel sa Bokom koji je završen bez postignutih golova, ujedno bio je to i drugi zaredom bez primljenog gola. Na svojim gostujućim putovanjima na međunarodnoj sceni, često igrajući na nivou mora u nedavnim utakmicama, Independijente je uprkos drugačijim uslovima od onih u Ekvadoru, i bez zabeležene pobede, ipak ostao veoma konkurentan.

02.30: (1,53) Bragantino (4,00) Barselona Gvajakil (6,75)

Treba naglasiti da su Valjehosi do baraža u Kopa Sudamerikani došli kao trećeplasirani tim iz grupne faze Kopa Libertadores. Upravo je samo jedan bod osvojen na gostovanjima protiv Liverpula iz Montevidea, prevagnuo da se nađu u slabijem stepenu takmičenja, pored poraza od Palmeirasa i San Lorenca

KOPA SUDAMERIKANA – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Sreda

Rasing Montevideo – Uačipato 0:1 (0:1) – prvi meč: 4:3, penalima: 0:3

/Martinez 9/

Internasional – Rosario 1:1 (0:1), prvi meč: 1:2

/Alan Patrik 49 – Sandez 20/

23.55: (1,58) Universidad Katolika (3,90) Libertad (6,00) – prvi meč: 0:2

Četvrtak

02.30: (1,75) Boka Juniors (3,50) Independijente del Valje (5,00) – prvi meč: 0:0

02.30: (1,53) Bragantino (4,00) Barselona Gvajakil (6,75) – prvi meč: 1:1

23.55: (1,62) Kujaba (3,60) Palestino (6,25) – prvi meč: 1:1

Petak

02.30: (2,10) Olvejz Redi (3,40) LDU Kito (3,60) – prvi meč: 0:3

02.30:(1,58) Atletikio Paranaense (3,80) Sero Portenjo (6,50) – prvi meč: 1:1

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Boka juniorsIndependijente del ValjeKopa SudamerikanaEdinson Kavani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara