©Reuters
©Reuters

Marota: I skudeto i Liga šampiona

Vreme čitanja: 6min | pet. 12.07.24. | 16:38

Pavlović deo kvarteta koji bi trebalo da pojača Milan

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Bepe Marota je odlikovan Zlatnom zvezdom Italijanskog olimpijskog komiteta za ogroman doprinos koji je dao tokom svoje karijere fudbalu i sportu u celini. Novi predsednik Intera iskoristio je priliku da obznani ciljeve kluba u njegovoj prvoj sezoni na novoj funkciji čelnog čoveka kluba: skudeto i Liga šampiona.

Izabrane vesti

Marota je podvukao da je Inter konstruisan tako da može da bude protagonista na sva četiri fronta koja će imati u sledećoj sezoni: Serija A, Liga šampiona, Kup Italije i na kraju Mundijal za klubove.

Predsednik Intera je već obavio veliki deo posla. Pjotr Zjelinski i Mehdi Taremi su došli bez evra obeštećenja, Pep Martinez će biti prvi golman Intera za godinu dana, Denzel Damfris će, po svoj prilici, na kraju pristati na uslove kluba za produžetak ugovora, kao što je to bio slučaj sa Lautarom Martinezom i Nikoloom Barelom. Inter je bio jasan i prema Hakanu Čalhanoglu, nema povećanja plate a ako želi da ode, može ali Inter određuje cenu transfera. U jednoj rečenici: u Interu se tačno zna ko kosi a ko vodu nosi.

I Simone Inzagi je na kraju shvatio da mu je bolje da prihvati ponudu kluba o povećanju plate na 6.500.000 evra, ali samo do 2026. a ne do 2027. kako je to želeo trener.

Marota i Inzagi će danas održati konferenciju za novinare, neku vrstu prezentacije Intera za sledeću sezonu. Osim što će to biti prva Marotina u ulozi predsednika za Inzagija se otvara mogućnost da uđe u istoriju kao peti trener Nerazura koji je osvojio dva uzastopna skudeta. Dosada je to pošlo za rukom Alfredu Foniju 1953. i 1954. godine, Eleniju Ereri 1965. i 1966. godine, Robertu Mančiniju (jedini sa tri vezana skudeta od 2006. do 2008. godine) i Žozeu Murinju.

MILANOVA DETELINA SA ČETIRI LISTA ZA FONSEKU

Alvaro Morata, Jusuf Fofana, Emerson Palmijeri i Strahinja Pavlović bi trebalo da budu četvorica igrača koji će pojačati redove Milana u novoj sezoni. Kada se sve sabere i oduzme, pojačanja Rosonera bi trebalo da koštaju između 70 i 80 miliona evra

Za Španca je sve dogovoreno i čeka se samo da se završi Evropsko prvenstvo budući da je situacija čista: Morata ima raskidnu klauzulu od 13 miliona evra koja može da bude realizovana u svakom momentu do kraja prelaznog roka.

Oko Fofane se vode pregovori sa Monakoom koji pokušava da izvuče što je moguće više novca za transfer, ali budući da vezni igrač francuske reprezentacije ima ugovor do leta 2025. godine klub iz Kneževine ne može da nateže previše uže. Vrlo je verovanto da će se dogovor pronaći u okvirima izemđu 20 i 25 miliona evra.

Emerson Rojal je dobio, navodno, ponudu iz Saudijske Arabije, tačnije od Al Nasra, kluba Kritijana Ronalda, međutim Brazilac, ima 25 godina, nije baš voljan da nastavi karijeru u Saudijskoj profesionalnoj ligi. Totenhmem traži 20 miliona za svog beka, dok Milan ne bi da plati više od 15 miliona.

Milan će morati da izdvoji i barem 20.000.000 za Strahinju Pavlovića, ako ne i više budući da je Salcburg poznat kao „skupa prodavnica“.

Inače, pojavljivanje Zlatana Ibrahimovića na prezenetaciji Paula Fonseke i poslednji njegovi nastupi naišli su na veliko odobravanje i podršku u crveno-crnom svetu i probudili su veliki entuzijazam.

SULE FINANSIRA DOLAZAK KOPMEJNERSA

Matijas Sule biće žrtvovan da bi tehnički direktor Krsitijano Đuntoli mogao da ispuni obećanje Tijagu Moti da će mu staviti na raspolaganje Kopmejnersa. Za mladog Argentinca je stigla ponuda od Lestera, 25.000.000 plus 5.000.000 kroz bonuse, s obzirom na to da Juventus traži 30.000.000 plus premije, dve strane su ušle u vrlo ozbiljne pregovore kako bi pronašle kompromis.

Juveu je neophodan novac od prodaje Sulea da bi obezebedio svotu od 45-50 miliona koliko će biti potrebno da se uzme Holanđanin od Atalante. U tom poslu bi mogla pomoć da stigne iz Saudijske Arabije ako se obistine glasine da je Al Hilal zainteresovan da pored Sergeja Milinkovića Savića i Aleksadra Mitrovića angažuje i trećeg Srbina, Filipa Kostića.

Osim Kopmejnersa, Juve nastavlja da pregovora sa Nicom oko Todiboa i sa Manečester Junajtedom za Sanča. Budući da će za Kopmejnersa i defanzivca Nice Stara dama morati da izdvoji između 80 i 90 miliona evra, neće moći da optereti budžet sa još 50 miliona koliko traži Junajted za Džejdona Sanča. Zato je dolazak engleskog krilnog napadača izvodljiv samo preko pozajmice sa pravom otkupa koja bi mogla da postane obavezujuća u slučaju ispunjavanja određenih parametara.

Inače, neće biti problema zbog činjenice da je Juventus sa Daglasom Luizom popunio kvotu tzv. ekstrakomunitaraca jer za igrače sa pasošem Velike Britanije važi poseban režim i mogu da budu registrovani bez limita za klubove Serije A.

KONTE DRŽI DI LORENCA I KVARACHELIJU U NAPOLIJU

Antonio Konte je dobio prvu bitku, ili barem tako izgleda. Trofejni stručnjak je stavio do znanja da tim koji je u prethodnom šampionatu stigao deseti na tabeli i sa 40 bodova zaostatka za prvakom Italije ne može sebi da dozvoli luksuz da prodaje svoje najbolje igrače, ako želi da se vrati u vrh.

Ta Konteova izjava se nije odnosila na Viktora Osimena koji ima raskidnu klauzulu i dogovor sa predsednikom Aurelijom de Laurentisom da neće praviti probleme ako na vrata zakuca klub sa ponudom od 100 i i više miliona evra. Međutim, ona i te kako važi za Hviča Kvaracheliju i Đovanija di Lorenca.

Kapiten Napolija je uputio pismo navijačima Azura u kojima im je objasnio svoju poziciju i najavio ostanak u redovima Napolija, a menadžer Gruzijca je obelodanio da Kvarachelija ostaje i da će potpisati novi ugovor.

I dok je oko Di Lorenca sve završeno, sa Kvarachelijom tek treba da se radi. Hviča je poručio da sa Konteom želi da osvoji još jedan skudeto u dresu Napolija, ali pregovori oko produžetka ugovora neće biti laki jer je razlika prilično velika između ponude De Laurentisa i zahteva menadžera Kvarachelije. ADL je stavio na sto 5.500.000 evra dok vihorno krilo traži 8.000.000 evra.

Napoli je juče počeo da se spreme za novu sezonu u dolomitskom selu Dimaro i na prvom pojavljivanju najveće ovacije navijača su dobili Konte i Osimen. I pored toga što su izlazna vrata za Osimena otvorena, tifozi Napolija žele da Nigerijac ostane i nadaju se da se neće pojaviti niko sa čekom od 130.000.000 evra na vratima De Laurentisa. Drugim rečima, između Osimena i Lukakua, Nigerijac je bez sumnje mnogo popularniji i poželjniji centarfor za sledeću sezonu.

ROMINA NEOBIČNA LOGIKA

U Rimu se već nekoliko dana vode rasprave oko početka prelaznog roka Đalorosih. Glavna kritika se odnosi na strategiju novog sportskog direktora Gisolfija koji je prvo doveo veznog igrača Rena Enca le Fea za 23.000.000 evra, a Roma i dalje nema centarfora. Nije tajna da Tami Ejbraham ne ulazi u planove Danielea de Rosija i da se traži klub koji bi kupio Engleza. To znači da Romi trabaju barem dva centarfora jer je Andrea Beloti prešao u Komo, a Sardaru Azmunu je istekla pozajmica. Numerički gledano, Roma ima samo Paola Dibalu kao potencijalnu „lažnu devetku“ u napadu.

Druga nelogičnost Rominog dovođenja Le Fea je cena. Ako je klub platio 23.000.000 evra za veznog igrača koji bi mogao lako da završi i na klupi u slučaju da Leandro Paredes ne ode u Saudijsku Arabiju, zašto se onda ponavlja da klub ne može da potroši više od 25 maksimalno 30.000.000 za napadača.

Imena kandidata za špica Rome u novoj sezoni ne bude veliko oduševljenje. Kaže se da De Rosi preferira Norvežanina Aleksandera Sorlota iz Viljareala. Španci traže 30.000.000 za svog napadača jer ima raskidnu klauzulu od 38.000.000 evra, ali Sorlot u decembru puni 29 godinai u svojoj karijeri samo dva puta je dao više od 20 golova u jednoj sezoni, u Trabzonsporu pre pet sezona i u prošloj u Viljarealu.

Rimska štampa piše da je Al Itihad ponudio 15.000.000 evra za Ouara, ako vezista prihvati tu ponudu to će biti neočekivani „bingo“ za kase kluba.

U međuvremenu Roma sprema novi ugovor za Mileta Svilara. Srpski čuvar mreže će prvi put početi sezonu kao starter i kako se najavljuje postaće i milioner. Đalorosi će ponuditi ugovor do 2029. godine i značajno veću platu od aktuelne koja iznosi 900.000 evra po sezoni.


tagovi

ItalijaĐuzepe Marota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara