Marko Ilić (©Starsport)
Marko Ilić (©Starsport)

Marko Ilić u paradoksu – najbolji golman Belgije, a strepi za mesto u timu

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.01.23. | 14:15

Niko drugi nema toliki broj odbrana, ali kada se srpski golman razboleo zamena je obavila odličan posao

Simon Minjole je blistao u Ligi šampiona, ali Klub Briž se muči u prvenstvu i tu ni golman šampiona nije toliko dominantan, pa iako će prilikom odluke o najboljem čuvaru mreže u Belgiji svakako odlučivati i rezultat tima u tekućoj sezoni već sada možemo da kažemo da će u najužoj konkourenciji za laskavo priznanje biti i naš Marko Ilić, koji još od 2020. brani gol Kortrajka.

Naime, fudbaler koji se afirmisao u Voždovcu je trenutno vodeći po broju odbrana u belgijskom prvenstvu, pošto ih jedo sada upisao 64. Slede ga Marten Vandervort (60), Eupenov Lenart Mozer (59), Arno Bodar (57) iz Standard Liježa i daleko iza na petom mestu već pomenuti Minjole (52).

Izabrane vesti

Istina, situacija je malo drugačija kada kao parametar uzmemo procenat odbranjenih udaraca, jer tu je Genkov Marten Vandervort daleko najbolji sa 78,7 odsto uhvaćenih šuteva. Nije zato ni čudo što ga je Lajpcig već kaparisao za sumu od 10.000.000 evra s tim da će transfer sačekati jul 2024. ne bi li se realizovao. Radoslav Majecki iz Serkl Briža, na pozajmici iz Monaka, drugi je sa 73,4 odsto, Bodar je na 73,1 odsto, dok je Ilić i tu visoko kotiran sa procentom od 71,6.

Ima tu naravno i boljih procenata, ali od igrača koji nisu odigrali reprezentativan broj utakmica. Ilić ih je sakupio 17, primio je čak 33 gola, samo tri puta mrežu sačuvao netaknutom, ali nije on kriv što je Kortrajk među gorim timovima u ligi, pa mu se smeši grčevita borba za opstanak.

Možda za Ilića ne bi ni bilo loše da klub ispadne, jer čini se da mu je vreme za iskorak u karijeri. Mada treba reći da mu iz senke preti i Tom Vanderberge, 30-godišnjak koji ga je odlično odmenio kada je Marko bio bolestan, pa će sada dobiti šansu da pokaže šta zna u dužem periodu.

Zašto bih menjao golmana? Tom je sjajno branio tako da nemam razloga da ga sklanjam. Šteta za Marka, ali objasnio sam mu. Dajem Tomu još tri utakmice i onda ću da odlučim ko je naš broj jedan“, otvoren je bio trener Kortrajka Bernd Stork, koga znate i iz perioda kada je bio pomoćni trener Jirgenu Reberu u Partizanu.


tagovi

Marko Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara